Следва

Да кажа кой е моят magic moment е труден въпрос, на който не мога да отговоря, но пък мога да нарисувам

СВЕЩЕНАТА СКУКА - какво е СС и как я борим?

Монотонност, сивота, еднообразие, това, което ние обичаме да наричаме "битовизми" - всичко попада в категорията "скука"...

Health преди 8 години

Монотонност, сивота, еднообразие, това, което обичаме да наричаме "битовизми" - всичко попада в категорията "скука". Ние я нарекохме свещената скука, защото е понятие устойчиво, паразитно и трудно за отстраняване. На надали и невъзможно. Да видим! 

Хората, работещи в екип, много по-малко търсят психологическа помощ. Те са предразположени несравнимо по-малко към депресия и нервност, а стресът понасят много по-добре, отколкото своите колеги "индивидуалисти".

Разбира се, много зависи от ситуацията в самия колектив, но погледнато средностатистически, трудът "рамо до рамо" има благоприятен ефект върху нервната система, служи като своеобразен "протектор". И работата тук е само подробност.

В действителност работата лесно може да се превърне от място за "разтоварване" в място за системно унищожаване на нервите, при наличието на едно важно условие - циклично повторение на производствените процеси, ден след ден. Много е изписано за ужасите, свързани с работата на конвейер, но не всеки знае, че механичното попълване на формуляри или общуването с клиенти на една и съща тема, с нищо не е по-добро от ежедневното затягане на 3567 гайки в продължение на осем часа, с прекъсване само за обяд.

Изглежда че обичайното разтоварване след работа трябва да премахне всички последици от монотонността в офиса или от автоматизираната производствена линия, но на практика не се получава така. Често се прибираме вкъщи, само за да се завъртим в обичайния адски кръговрат, където вчера преминава в утре.

Ако си наясно, че сега сядаш в колата (метрото) и караш по улица "А", след това завиваш по пресечката "B", паркираш в гаража, целуваш жена си, вечеряш, след това отиваш да разходиш кучето или гледаш телевизия - внимавай! Това е нещо опасно.

Скуката се предизвиква от циклично повтарящи се събития. Дори когато лежиш на дивана и гледаш в тавана, защото скучаеш, това също е вид цикъл, просто по-малък по размер "кръг на повторението" (фактически равен на единица). Формулата на възникване на скуката е следната: "Повторение - привикване - скука".

Случило се е така, че основната повеля на човешкия живот е постоянно развитие - непрекъснато търсене на новото, неизследваното. Започнеш ли да повтаряш - значи зацепваш, свикваш - значи спираш, скучаеш - малка смърт. И това не са само думи.

Скуката води до намаляване на умствените способности. Постоянната скука предизвиква необратима деградация на интелекта. И това не е просто "история на ужасите" - хората, които работят на конвейер имат много по-ниско IQ от работниците, пребиваващи в постоянно "движение" и колективни почивки за по цигара. Скуката разрушава имунната система по-често от всяка депресия или стрес, тя унищожава способността ни да се радваме. Хроничната скука намалява количеството на ендорфини и серотонин, и най-интересното е, че нормализирането на “хормоните на щастието” става много бавно, а понякога дори е невъзможно да се възстановяват напълно.

В действителност, всички тези ужаси отдавна са станали тривиални и ни заобикалят ежедневно, т. е. пораждат скука. Монотонността убива и унищожава всичко, до което се "докосне". Най-чувствителни към скуката са интелектуалната сфера и секса - те не понасят скука, както цветята - пълен мрак. Можем да продължим да изброяваме, но перспективите един здрав човек да се превърне в импотентен, обикновено са достатъчно, затова си заслужава сериозно да се замислим.

Може просто да кажем: "Избягвайте скуката, братя и сестри!" Да, не е толкова лесно - трудно е да се промени живота, особено за тези, които вече са попаднали в лепкавата паяжина на вечното циклично еднообразие. Но противници на скуката има - Спорт, Секс и Импулс.

Спорт и секс 
Двама лекари, изправили на крака милиони свои пациенти. При занимания и с едното и с другото в мозъка се изхвърля такова количество серотонин и ендорфини, които успешно могат да заменят куп антидепресанти и пет гурута, коригиращи кармата. Важното е, заедно с тази двойка доктори, винаги да върви ръка за ръка с тях и Негово Величество Импулсът.

Импулсът
Това е всичко извън рамките на затворения кръг на нашето ежедневие. Това е внезапно посещение на изложба с пеперуди, свещи и фино дантелено бельо, цветя и шампанско без повод и още много други непринудени неща. Ключовите думи тук са "без повод, просто така".

Спомни си кога за последен път си направил нещо извън рамките на обичайното… и го направи сега. И тогава свещената крава СКУКА най-вероятно ще търти надалеч. Супер!

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.