Следва

5 от страхотните НОВИ заглавия на издателство Colibri са лятната ни стръв за любителите на вълшебния мирис на книга

От любов към живот(ните)а: Суровоядство

Следвайки максимата „Ние сме това, с което се храним“, някои хора минават в по-крайни позиции на вегетаринство...

Health преди 8 години

В нашия месец на здравето подробно го разглеждаме от всичките му аспекти, затова обръщаме голямо внимание на храната като основен фактор за доброто ни състояние. През изминалите седмици те запознахме подробно с вегетарианството и веганството, а днес ще разгледаме тяхната по-крайна позиция - суровоядството.

Отказали месото – червено, бяло, риба и производни, веганите изхвърлят от менюто си и абсолютно всичко с животински произход. Това включва яйца, млечни продукти и мед. Така наречените „натуристи“ обаче не спират дотам. За тях дори изцяло растителната храна, минала някакъв вид термична обработка е абсолютно табу. Те се придържат към режим, който допуска само и единствено сурова, необработена растителна храна. То обикновено включва пресни сурови или изсушени по естествен път плодове и зеленчуци, кълнове, ядки, семена, житни култури и заместват меда със сироп от агаве. Консумират прясно изцедени натурални сокове, шейкове и смутита, сурови торти...

Защо? Дали ще е духовна, морална или здравословна причина привържениците на тази диета вярват, че то води до усвояването на по-голямо количество полезни вещества. Според тях, хранейки се с растителна храна, човек поглъща и слънчевата енергия, натрупана в растенията. Огънят за суровоядците е разрушаващо начало, а храната, приготвена с негова помощ – биологически непълноценна – тоест тя е „мъртва материя“, „мъртва енергия“ (особено когато сготвеното е месо!).

Този хранителен режим има страхотни плюсове - редуцира значително приема на количеството захар, сол и брашно, известни като "бялата отрова" и подтиква към отказване от вредни навици като тютюнопушене и прием на алкохол. Фактически отказването от пържени и печени храни носи неоспорими ползи за тялото, тъй като в процеса се образуват канцерогенни вещества. Обаче от друга страна кореноплодни като картофите и бобовите производни по-скоро биха нанесли вреда при директна консумация, както и че при варенето например се унищожават вредни за човешкия организъм бактерии (особено в пшеницата) и се засилва усвояването на някои полезни микроелементи. При правилно воден режим суровоядството прочиства организма от натрупаните токсини, разтоварва отделителната система и понижава стареенето на клетките, причинено от свободните радикали, тъй като се приемат колямо количество биологично активни вещества. Вярно е, че суровоядците страдат по-рядко от ракови и сърдечни заболявания.

Суровата храна по-бързо запълва стомаха, като създава усещане за ситост и така спомага за същественото намаляване на теглото. При затлъстяване и някои болести употребата на повече сурова храна дава по-добри резултати в сравнение с гладуването. Още от първия ден се губи тегло, което се дължи на ниската калорийна стойност и малкото въглехидрати в менюто - съдържат основно вода и растителни влакнини и се прочиства организма от токсини. За този ефект допринасят и витамините антиоксиданти в необработените топлинно растителни храни.

Обаче като хора, които са вегетарианци от години, опитвали най-различни сурови и веган режими, можем да потвърдим, че има и минуси, които никак не са за пренебрегване. Суровите ядки съдържат фитинова киселина, която ги пази от изяждане от някои насекоми, т.е. токсична е и може да блокира усвояването на калция, магнезия, желязото и цинка. При консумация трябва задължително да се накиснат или изсушат, за да се усвоят полезните вещества. Друг неприятен момент е, че суровоядството може да предизвика изостряне на хроничния панкреатит или гастрит, тъй като суровите плодове и зеленчуци са газообразуващи и при продължителна самостоятелна употреба издуват стомаха и никакъв спорт няма да ви спаси. Метаболизмът се нарушава поради многото целулоза и недостатъка на белтъчини, мазнини и други вещества в диетата със сурови продукти. Тъй като суровоядството е изпитано добро средство срещу запек понякога се получава прекален детокс от някои добавки и храни и тялото се изтощава, в резултат на което получаваме хронична умора или обща отпадналост. И тук идват най-лошите случаи - при някои жени, придържащи се към строго суровоядство, понякога настъпва аменорея – спиране на менструацията. Обяснява се с липсата на желязо, което се съдържа основно в месото и е важно за кръвотворенето, както и с бързото отслабване и недостатъка на калории. А при други хора се получава анемия – дори и при такива, водили години наред здравословен начин на живот с разнообразно вегетарианско меню.

За финал държим да подчертаем, че всяко тяло, всеки организъм е абсолютно различен и функционира строго индивидуално. По наше лично мнение и наблюдения считаме, че за отпределен период от време чистата сурова храна е супер благотворна за организма. Например пролетният детокс и сезонна смяна на менюто, комбинирани с физическа активност разтоварват метаболизма от всички излишни зимни натрупвания и ревитализират енергията ни. А през лятото е по-добре да се яде по-лека храна – преработените мазнини в готвената храна в комбинация с жегите затлачват метаболизма и създават усещане за тежест. Тялото ни знае как да индикира нуждите си и е най-добре да се научим да се вслушваме. Нека експериментираме и намерим точно това, което ще е най-добро за здравето ни.


More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.