Следва

Най-вкусните ресторанти на София. Поздрав от Изтока - The Sushi Bar

Големите тайни на малките… елда, киноа, чиа, спирулина...

Достигнали до нас благодарение на глобализацията, наричани „супер-храни“, тези растения се превърнаха в обект на небивал интерес...

Health преди 8 години

Достигнали до нас благодарение на глобализацията, наричани „супер-храни“, тези растения се превърнаха в обект на небивал интерес – залети сме с тонове информация, обещания за бързо отслабване, перфектна фигура...

Преувеличено ли е всичко това? За местните те са толкова нормални, колкото по нашите ширини е един розов домат от градината на баба. Обаче, въпреки цялата тупурдия, вдигнала на крак търговци и производители, не можем да отречем страхотните им хранителни качества. Някои са по-екзотични, чудесно освежават вкуса на традиционно ястие, стават и за самостоятелна консумация или ги приемаме като хранителна добавка в шейкове и смутита. Поради факта, че повечето са малки, зърнени, но силни като нутриенти, те стават „скрита“ енерго генерираща храна. И така покрай манията по био-продуктите, направихме нашата органик селекция с хранителните тайни на „малките“:

Чиа – за бегачи:



Високо енергийна, чиата е позната още на ацтеките при продължителни преходи и битки като имунноукрепваща, даваща издръжливост и най-вече супер засищаща. Била е толкова ценна култура, че са я използвали като разменна монета, необходима им е била само една чаена лъжица за 24-часов преход, при това бегом.

При накисване семената поемат водата и стават на желе като увеличават десеторно обема си – така те са едновременно хидратиращи и питателни – намаляват чувството за глад и са страхотни при спорт. Фибрите нежно отстраняват чревната шлака и помагат за балансирането на кръвната захар и понижаването на холестерола.
Тя е най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3, но въпреки „мазното“ не гранясва и може да се съхранява продължително, семената ѝ са пълни с калций, протеини, фибри и др. Консумира се накисната или смляна (ако не е едно от двете, ще раздразни стомаха) като добавка към шейкове и смутита, десерти като например пудинг с ягоди.

Амарант:



Интересен е фактът, че е бил забранен от испанците при нахлуването им в Южна Америка, тъй като изпитвали ужас от ритуалите на индианците, в които е бил включен. На гръцки името означава неувяхващ, неизчезващ, което само по себе си е показателно. Тази зърнена култура и до ден днешен е силно разпространена, разбира се, най-вече в Южна Америка. Хранителните ѝ показатели сочат, че е безглутенов, което го прави подходящ за хора, страдащи от глутенова ентеропатия, хранителна алергия, стомашно-чревни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, онкологични проблеми, за работещи при тежки условия и за всички привърженици на здравословния начин на живот.

Може да се стрие на брашно, което има лек орехов аромат, популярна е и пицата от амарант; може да се консумира самостоятелно или да се комбинира. Кълновете също са ядливи, могат и да се направят пуканки от амарант като процедурата е същата като при царевичните зърна. Амарантовите пуканки залети със захарен сироп или такъв от агаве, носят името Алегрия, т.е. щастие. Богат на фолиева киселина – 100 гр. съдържат 49 мг, което е страхотно за бъдещи майки.

Киноа:



Това високопланинско гастрономическо съкровище е култивирано в Андите преди 4000 години. Била е основен източник на протеини за местното население, като изследванията сочат, че превъзхожда месото на ламите и освен това е източник на калций, по-лесноусвоим от този в млякото. Най-популярна е бялата киноа, но има и червена (пъстра). Вари се изключително бързо, не е необходимо накисване, но се измива под течаща вода. Дори е
възможно да не се вари, а да се остави да набъбне във водата. Консумира се също и сурова, и покълнала. Хранителните и качества са високото съдържание на протеини и аминокиселини, които я превръщат в задължителна част от менюто на вегетарианците, освен това не съдържа глутен, което пък я прави подходяща за хора, спазващи безглутенов хранителен режим.

Спирулина:



Счита се, че именно от водораслите се е зародил животът на планетата, а човешката раса ги използва за храна и лекове повече от хиляда години. Те са питателен източник на протеин и са най-лесно храносмилаеми поради липсата на целулозни стени. Редуцират признаци на хипогликемия, слаба памет, хронична умора, висок холестерол, високо кръвно налягане, слаб имунитет, кожни проблеми, алергии, астма и депресия. Признати са за едни от най-големите източници на протеин.

Спирулината е била позната още на древните в Азия, Африка и Америка за укрепване и забавяне на процесите на стареене. В състава ѝ са включени и редица пигменти, които са с високи антиоксидантни и имуностимулиращи показатели, протеини, витамини, минерали, есенциални мастни киселини... Консумира се стрита на прах като хранителна добавка в шейкове, сокове или каквото ни хрумне. Другият вариант е под фомата на таблетки в случай, че вкусът не е приятен.

Елда (гречка):



Идва от сем. Лападови и е най- разпространена в Русия, където я наричат гречка. Готвят я на каша, във Франция правят мед от нея, а пък в Япония – нудъли, а самата тя произхожда от Югоизточна Азия. Хранителната ѝ консистенция е с високо ниво на белтъци, флавоноиди, минерали, витамини и фибри. Страшно подходяща за активно спортуващи тъй като способства за мускулната сила и издръжливост, подобрява работата на стомашно-чревния тракти подхранва кожата, косата и ноктите.

При направа на ястия се накисва, тъй като е слузоотделяща, след което се вари. Консумира се в сладки и солени гозби.

Конопени семена:



Те идват от сорт коноп, който не съдържа в себе си упойващия ТНС, за сметка на което е отличен източник на фибри, витамини Е, А, В1, В2, В6, Д и К, и на минералите калий, магнезий, сяра, калций, желязо, манган, цинк, силиций, германий и хром, есенциални мастни киселини, което го прави разкрасяваща храна и чудесен вариант за поддържане здравето на клетките. А, да – и са супер вкусни!!! Безглутенови, перфекти за активни и не толкова хора, те са готови за консумация в суров вид или като овкусяваща добавка към салати или ястия. НЕ се пържат в никакъв случай! Богати на ненаситени маснини, гранясват бързо и затова трябва да се съхраняват на тъмно, хладно и проветриво.

Асай/Акай бери:



Малките морави плодчета растат скрити в Амазонските гори и доказано са най-силният антиоксидант – имат най-високите стойности ORAC – 5,500. Освен това съдържат над 50% мастни киселини и по тази причина се продават най-вече сушени, тъй като свежите издържат едва 24ч. след брането. Имат изключително високи стойности на концентрация на антиоксиданти, антоцианини, витамини и минерали.

На пазара могат да се намерят прясно замразени и изсушени на прах по технология, запазваща всичките им хранителни качества. Добавят се към шейкове, смутита, десерти...

Шизандра:



Още наричана китайски лимонник и расте в Източна Азия, а китайското ѝ име се превежда като „плод с 5 вкуса“. Действително съчетава в себе си сладко, солено, кисело, люто и горчиво. Тонизираща, има успокоително действие и подпомага храмосмилането. Адаптоген е, което ще рече, че противодейства на стреса и укрепва жизнените сили на организма. Високо ценена в китайската медецина, плодчетата се сушат на слънце и стриват на прах за по-лесна консумация. Добавя се към шейкове, десерти, чайове, смутита.

Розова родиола:



Наричана още „златен корен“, тя произхожда от студени райони и вирее на голяма надморска височина – Арктика, Русия, Исландия и някои части на Северна Азия. Използва се и в китайската медицина, ценена е заради адаптогенните си качества и освен това е лек срещу преодоляване на депресия, тъй като при прием скачат нивата на серотонин и допамин. Засилва хомеостазата и паметта, намалява вредните липиди в кръвта, регулира сърдечният ритъм и противодейства на сърдечните аритмии. Консумира се стрита на прах, като добавка към течност - вода, чай или фреш. Пие се на гладно сутрин.

Каму-каму:


Твърди се, че тези малки, подобни на череши плодчета са най-богатият естествен източник на витамин С, цели 2-3% от теглото на плода. Вирее в горещ и влажен тропически климат, за негова родина се считат дъждовните гори на Амазонка, Перу и Бразилия. Хранителният му профил показва високо количество антиоксиданти, мед, флавоноиди, аминокиселини, каротеноиди, от които доминиращ е лутеин, съдържа още бета каротен и зеаксантин, подсилва имунната система, пази от настинки. Продава се на прах или капсулиран. Заради страхотния сладък аромат се
ползва в направата на десерти, но може да се добавя и в чай, смутита и шейкове.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.