Следва

Аюрведа тайни за всеки - истинското знание за пълноценен живот

Видове йога и начин на употреба

Любима на много от нас, в днешно време сме започнали да я практикуваме не само самостоятелно, а и като пълноценна част от тренировката, превръщайки я в един от неизменните ежедневни ритуали за здраве...

All About Life преди 8 години

Месецът на здравето продължава и съвсем естествено, след като обърнахме внимание на разнообразните начини да останем в страхотна форма, дори и докато се предвижваме към работа, и на храната като начин на живот, идва ред и на йогата, защото тя доказано ни помага да изградим силна връзка между духа и тялото си.

Любима на много от нас, в днешно време сме започнали да я практикуваме не само самостоятелно, а и като пълноценна част от тренировката, превръщайки я в един от неизменните ежедневни ритуали за здраве. Защо ли? Не само поради факта, че предразполага към безкрайни комбинации и варяции – с топка (фитбол), с пилатес, аеро, акро, водна, силова, лечебна, светлинна, с гонг, мантри и прочие. Най-важното ѝ благотворно действие е терапевтичното и е налице още след първите стъпки. При познаване на асаните и тяхната функция, както и правилното им изпълнение, йога пречиства енергийния поток, заздравява мускулите и балансира нервната система. Тя винаги работи на две нива – физическо и ментално, тъй като едното не може без другото и именно там се крие нейната тайна за здраве – научава ни да се вслушваме в тялото и съзнанието си и балансирайки енергията да постигнем нравствена, телесна и умствена самодисциплина.

В действителност йога възниква по времето на появата на Будизма, въпреки че будистката медитация има отделно развитие от йога а за основоположник на системата се счита мъдрецът Патанджали. Въпреки многото си течения и учения Йога се дели на четири основни направления (Пътища): Джнана йога (Йога на знанието), Карма йога (Йога на действието), Бхакти йога (Йога на космическата любов) и Раджа йога („Царската“ йога). Има, разбира се, много подвидове и разделения, дължащи се на различните териториални и философски течения, застъпващи определени асани, дихателни упражнения (пранаяма), като някои поддържат и по екстремни очистителни практики.

Най-популярно днес е течението на Хатха/Хата Йога – т.нар. физическа йога. Тя се гради върху практикуване на асаните – физическата позиция на тялото, пранаяма – даваща контрол върху жизнената енергия, както и техники за концентрация и релаксация на ума.

Джнана йога (Йога на знанието) 
Известна още като Гяна или йога на мъдростта, тя се концентрира върху превръщането на интелекта в интуиция, а именно – контрол на силата на ума. Практикува се от по-напреднали, тъй като изисква мощно енергийно поле и калена воля. Това, което я отличава са силно застъпените практики на мауна и медитация. Терминът „мауна“ означава мълчание, а технически човекът се научава да заглушава „вътрешния глас“ - противоречивият диалог, които всеки от нас води в мислите си.

Карма йога (Йога на действието)
Името ѝ идва от санскритката дума „кри“, тоест „правя“. Тя ни учи, че всъщност всички действия са карма – последствия, ефект от всичко сторено на физическо и умствено ниво. Вярва се, че абсолютно всичко оставя следа върху нас самите и че веднъж извършено, действието не може да бъде унищожено, докато не донесе резултати.

Бхакти йога (Йога на космическата любов)
Практикува се от хора, желаещи да достигнат абсолютната, безусловна, чиста любов. Някои я наричат космическа, други – божествена, но е йога, генерираща любов към всичко и немразеща нищо и никого. Бхакта означава предан, отдаден, а йогинът практикуващ я, обикновено е посветен на служба на по-висша реалност (Бог), като тук религията не е от значение (например дзен-будизъм или хиндуизъм). Застъпва се емоционалната интелигентност и фокусът е върху сърдечната чакра.

Раджа йога („Царска“ йога)
Или както още го наричат – Царския Път. Тя ни учи, че изучавайки вътрешната природа ние се учим да контролираме цялото. “Истината няма нужда от опора, за да стои изправена” (Свами Вивекананда, Раджа Йога) – обектът в тази йога е умът, изучаващ ума, като всяко нещо заподозряно като потайно бива отхвърлено по простата причина, че там няма нито светлина, нито разум и така ни отслабва. Целта на практиките на Раджа са тотална концентрация на ума като вникнем във всяко кътче и анализираме всяка мисъл и всяка постъпка като накрая си направим съответните изводи. Накратко казано това е йога на себепознанието.

Разбира се – съществуват още много подвидове на йога, дължащи се на определени нужди на практикуващите. Обикновено в йога-центровете се изучават няколко, на различни нива, в малки или големи групи. Добре е напълно начинаещите да вземат съвет от гуру или по-опитен тъй като при самостоятелна практика има опасност при неправилно позициониране на асаните да се получат тежки травми и изкривявания. Иначе сред най-често срещаните са Куандалини – фокусира се върху психо-енергийните центрове (чакри) и активиране на потока енергия, Крия – осъзнаване, себепознаване, хармония на всички 5 нива на които съществуваме – физическо, витално, ментално, интелектуално и духовно, Брахмачари – динамична и очистителна, Шивананда – включва 5 принципа за правилен живот – правилни упражнения, правилно дишане, правилна релаксация, правилно хранене и правилно мислене. Други – Йога-нидра, Айенгар, Сатянанда, Мантра-йога, Ащана, Прана...

More from View Sofia

Хара хачи бун ме - ядеш само донякъде или как да отслабнем по японски

Health преди 1 година

Колко често ви се е искало да не сте преглъщали последната хапка храна? Преяждате и съжалявате, чувствате се виновни и по-лошото - дискомфортно от препълнения стомах. Защото не сте спрели навреме и сте се поддали на така присъщата на човешките същества лакомия? Не казваме, че това е най-лошото нещо на света, но знаем, че има лесен метод, чрез който да се откажем от навика си да преяждаме.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.