Видове йога и начин на употреба

Любима на много от нас, в днешно време сме започнали да я практикуваме не само самостоятелно, а и като пълноценна част от тренировката, превръщайки я в един от неизменните ежедневни ритуали за здраве...

Месецът на здравето продължава и съвсем естествено, след като обърнахме внимание на разнообразните начини да останем в страхотна форма, дори и докато се предвижваме към работа, и на храната като начин на живот, идва ред и на йогата, защото тя доказано ни помага да изградим силна връзка между духа и тялото си.

Любима на много от нас, в днешно време сме започнали да я практикуваме не само самостоятелно, а и като пълноценна част от тренировката, превръщайки я в един от неизменните ежедневни ритуали за здраве. Защо ли? Не само поради факта, че предразполага към безкрайни комбинации и варяции – с топка (фитбол), с пилатес, аеро, акро, водна, силова, лечебна, светлинна, с гонг, мантри и прочие. Най-важното ѝ благотворно действие е терапевтичното и е налице още след първите стъпки. При познаване на асаните и тяхната функция, както и правилното им изпълнение, йога пречиства енергийния поток, заздравява мускулите и балансира нервната система. Тя винаги работи на две нива – физическо и ментално, тъй като едното не може без другото и именно там се крие нейната тайна за здраве – научава ни да се вслушваме в тялото и съзнанието си и балансирайки енергията да постигнем нравствена, телесна и умствена самодисциплина.

В действителност йога възниква по времето на появата на Будизма, въпреки че будистката медитация има отделно развитие от йога а за основоположник на системата се счита мъдрецът Патанджали. Въпреки многото си течения и учения Йога се дели на четири основни направления (Пътища): Джнана йога (Йога на знанието), Карма йога (Йога на действието), Бхакти йога (Йога на космическата любов) и Раджа йога („Царската“ йога). Има, разбира се, много подвидове и разделения, дължащи се на различните териториални и философски течения, застъпващи определени асани, дихателни упражнения (пранаяма), като някои поддържат и по екстремни очистителни практики.

Най-популярно днес е течението на Хатха/Хата Йога – т.нар. физическа йога. Тя се гради върху практикуване на асаните – физическата позиция на тялото, пранаяма – даваща контрол върху жизнената енергия, както и техники за концентрация и релаксация на ума.

Джнана йога (Йога на знанието) 
Известна още като Гяна или йога на мъдростта, тя се концентрира върху превръщането на интелекта в интуиция, а именно – контрол на силата на ума. Практикува се от по-напреднали, тъй като изисква мощно енергийно поле и калена воля. Това, което я отличава са силно застъпените практики на мауна и медитация. Терминът „мауна“ означава мълчание, а технически човекът се научава да заглушава „вътрешния глас“ - противоречивият диалог, които всеки от нас води в мислите си.

Карма йога (Йога на действието)
Името ѝ идва от санскритката дума „кри“, тоест „правя“. Тя ни учи, че всъщност всички действия са карма – последствия, ефект от всичко сторено на физическо и умствено ниво. Вярва се, че абсолютно всичко оставя следа върху нас самите и че веднъж извършено, действието не може да бъде унищожено, докато не донесе резултати.

Бхакти йога (Йога на космическата любов)

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.