Следва

Какво си хапват звездите, когато са на диета? - Миранда Кер

Аюрведа тайни за всеки - истинското знание за пълноценен живот

Нашият месец на здравето продължава и се насочваме все по-дълбоко в търсенето на най-различни начини да отгледаме здрав дух в здраво тяло...

Health преди 8 години

Нашият месец на здравето продължава и се насочваме все по-дълбоко в търсенето на най-различни начини да отгледаме здрав дух в здраво тяло. Днес нашите търсения ни отвеждат назад и на изток, чак до Индия където откриваме Аюрведа, древна наука за храната и благосъстоянието, за която ни се иска да научим повече, защото вярваме, че определено може да ни бъде полезна в днешното забързано и стресирано ежедневие.

Поемаме осъзната глътка въздух и разбираме, че хиляди години преди съвременната медицина съществуват научни доказателства за връзката между духа и тялото, мъдреците на Индия разработват Аюрведа, която продължава и до днес да бъде една от най-сложните и мощни здравни системи, изследващи връзката ум-тяло. Повече от обикновена система за лечение на заболявания, Аюрведа е наука за живота (Ayur - живот, Veda - наука или знания), която предлага мъдрост, помагаща на хората да запазят тялото си здраво и балансирано.

Двата основни принципа на Аюрведа са: Умът и тялото са неразривно свързани и Нищо не лекува и трансформира тялото повече от ума. Доброто здраве зависи от разширяването на нашето собствено съзнание и намирането на баланс, а след това пренасянето на този баланс към тялото. Това може и да ни звучи доста сложно и неизпълнимо, но, оказва се, не толкова трудно за постигане, при следване на няколко прости принципа на това древно учение. Например, при медитация без усилие тялото влиза в състояние на вътрешна тишина, която освежава ума и възстановява баланса. Следователно след като ума и тялото са неразделни, тялото естествено се балансира чрез практиката на медитация. В състояние на осъзната релаксация сърдечната честота и дишането се успокояват, а тялото ни намалява производството на "стрес" хормони като кортизол и адреналин, и увеличава производството на невротрансмитери като серотонин, допамин, окситоцин и ендорфини, които подобряват благосъстоянието.

Принципи на Аюрведа

Здравеопазването е строго индивидуално според аюрведа принципите, в които се посочва, че всеки има специфична конституция или Практури, която определя физическия и психически характер и уязвимостта към заболявания. Според това учение, Практури се определя от три "енергии", наречени доши и въпреки че във всеки има по малко и от трите, при повечето хора преобладават една или две.

Пита
Питта е енергията свързана с огъня и се смята, че контролира храносмилателната и ендокринната система. Хората с питта енергия са огнени, темпераментни, интелигентни и забързани. Когато питта енергия е извън равновесие, могат да се появят язви, възпаления, храносмилателни проблеми, гняв, киселини в стомаха и артрит.

Вата
Вата е енергия свързана с въздуха и пространството, следователно се свързва с движението в тялото, включително дишането и кръвообращението. Смята се, че хората с такава енергия са жизнени, творци с оригинално мислене. Когато тази енергия е извън равновесие, могат да се появят ставни болки, запек, суха кожа, тревожност и други заболявания.

Капха
Капха енергията се свързва със земята и водата, смята се, че контролира растежа и силата и е свързана с гърдите, торса и гърба. Хората с преобладаваща Капха енергия се смятат за здрави и като цяло спокойни по природа. Когато тази енергия е извън равновесие, се появяват проблеми като затлъстяване, диабет, проблеми със синусите и несигурност.

Според аюрведа, фактори като стрес, нездравословно хранене, времето и обтегнатите отношения могат да повлияят на баланса в организма. Медитацията е само един от най-мощните инструменти, които древните аюрведа учители препоръчват за балансиране на ума и тялото. Тази система също така предлага много други практики за разширяване на съзнанието и култивиране на вроденото ни състояние на равновесие. Ние ще разгледаме повечето от тях в търсене на тези, които да включим в живота си, за да сме една идея по-спокойни и освободени от стрес.

Като за начало е важно е да разберем нашето уникално тяло и специфичните потребности, които произтичат от него. Аюрведа е персонализиран подход към здравето, и познанието на нашата лична енергия ни помага да направим най-добрия избор за диета, упражнения, хранителните добавки, както и всички други аспекти на нашия начин на живот.

С кратък тест тук разбираме какво е нашето тяло и как най-добре да се грижим за него.

Да се храним цветно и да дишаме, защото това са двете основни потребности на тялото. За да създадем добра връзка между ума и тялото, храната ни трябва да бъде питателна. Препоръчително е да се консумират разнообразни пресни храни, които са подходящо приготвени. Един прост начин да се уверим, че имаме балансиран режим на хранене, е да включим шестте аюрведа вкусове (сладко, солено, кисело, пикантно, горчиво и стипчиво) при всяко хранене. Това ни гарантира, че сме поели от всички основни хранителни групи и хранителни вещества. Заедно с шестте вкуса, запълването на нашата чиния с цветовете на дъгата ни гарантира здравословен живот.

Изобилие от спокоен сън. Според Аюрведа, сънят е бавачката на човечеството. По време на сън тялото се възстановява и подмладява. Липсата на спокоен сън разстройва вродения баланс на организма, отслабва имунната система и ускорява процеса на стареене. Ние се нуждаем от между шест и осем часа спокоен сън всяка нощ. Спокоен сън означава, да не използваме фармацевтични продукти или алкохол, за да спим, а да се унасяме естествено, веднага след като изключим светлините и спим непробудно през цялата нощ. Така на сутринта се чувстваме отпочинали и свежи, готови за предизвикателствата на деня.

В хармония с природата. Това просто правило има изключително значение в Аюрведа. Там то се разбира в това да имаме желания, които съответстват на това, от което действително се нуждаем. Когато сме балансирани, ние естествено желаем само това, от което наистина имаме нужда. Когато не сме в хармония с природата, нашите желания стават нездравословни.

Укрепване на храносмилателната сила, защото според Аюрведа доброто здраве зависи от способността ни напълно да абсорбираме хранителната, емоционална и сетивна информация, която приемаме. Когато храносмилателната ни енергия, позната като Агни (огън), е стабилна, ние създаваме здрави тъкани, освобождаваме се от ненужното и ефективно произвеждаме есенцията наречена Оджас. Оджас може да бъде разглеждана като източникът на нашата жизненост и е основа за по-голяма яснота на възприятията, физическа сила и имунитет. От друга страна, ако нашата агни е отслабена, храносмилането е непълно и води до натрупване на токсични остатъци, известни като ама. Натрупването на ама в ума и тялото води до затруднено циркулиране на енергията, информацията, и храната, което е в основата на всички болести.

Ето няколко аюрведа практики за укрепване на храносмилателната система:

Важно е да се храним седнали (да не хапваме пред компютъра или телевизора или докато шофираме).

Трябва да хапваме, когато сме спокойни, а не когато сме разстроени.

Да не се тъпчем, да се храним само когато сме гладни.

Да се храним с умерени темпове, нито прекалено бързо нито твърде бавно.

Минимизиране на суровите храни, които са много по-трудно смилаеми от варените такива.

Включване на всичките шест вкуса при всяко хранене.

Да пием топла вода с джинджифил през целия ден.

Да практикуваме форма на умерени упражнения редовно.

Ежедневен масаж с масло, което балансира нашия тип дух-тяло.

Да отделяме време за медитация всеки ден.

Да използваме детоксикиращи билки в менюто си като трифала, индийски жен-шен (Ашваганда), гугулу, брахми, джинджифил, куркума и ним.

Важно е да сме спокойни, аюрведа подходът съветва да сме едно с природата, а не да се да се борим срещу нея, за да получим това, което искаме. Този принцип е заложен в Закона за най-малкото усилие. Когато наблюдаваме природата, ще забележим, че тревата не се опитва да расте, тя просто расте: птиците не се опитват да летят, те просто летят и цветята не се опитват да цъфтят, а просто го правят.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.