Следва

Петте любими парчета на Боян Савов (Bruhu)

Suspense докрай! 10 филма с неочакван финал

Краят на лятото сякаш винаги идва неочаквано бързо, никога не сме подготвени да кажем "Чао!“ на жаркото слънце, леките дрехи и дългите дни, идеални за домашни филмови маратони...

Movies & TV преди 8 години

Краят на лятото сякаш винаги идва неочаквано бързо и никога не сме подготвени да кажем "Чао!“ на жаркото слънце, леките дрехи и дългите дни, идеални за домашни филмови маратони.

Точно затова решихме да си поговорим за неочакваните краища, но не тези от статистиката, а онези от големия екран. Защото в човешкото възприятие и в изкуството граници няма, също както във възможностите на добрата кинематография и истински оригиналния сценарий.

Представяме ви селекция от най-култовите филми със съвсем изненадващ край.

 "Шесто чувство" (1999)

Кой не е настръхвал поне веднъж при една от срещите на симпатичното русокосо момченце с Онези, преминали отвъд? Култова лента, проследяваща историята на общуващия с мъртвите 8-годишен Коул Сиър (Хейли Джоуел Осмънт). Със стреса от случващото се му помага детският психолог Малкълм Кроу (Брус Уилис), с когото заедно се опитват да разгадаят причината за тази влудяваща способност. Непрекъснатото напрежение през целия филм не ни позволява да мислим за възможния край. Единственото, което можем да направим е да се оставим на шестото чувство на Коул.

"Реквием за една мечта" (2000)
Един от шедьоврите на Дарън Аронофски, ролята, с която Джаред Лето изгря и обсебващата музика на Клинт Мансел са достатъчно основателни причини да гледаме този филм. Отначало може да ни доскучае, после ще ни домъчнее, след това тотално ще се депресираме, но пък ще се замислим дълбоко... А на самия финал ще се запитаме „Какво гледахме току-що? Какво е реално? Кой съм аз?“

"Престиж" (2006)
Ах, тази магия... Тази тема сякаш никога няма да остарее и режисьорът Кристофър Нолън определено знае това. "Престиж" разказва за опитите на илюзионистите Робърт Енгър (Хю Джакман) и Алфред Бордън (Крисчън Бейл) да създадат най-изкусната магия, правена някога. Обсебени от целта си, те се въвличат в серия от опасни и трагични ситуации. А дали успяват? Краят хем дава отговори, хем те оставя с усещането, че току-що сме били измамени от най-опитния маг в света!

"Седем" (1995)
Когато Кевин Спейси е сериен убиец, а Брад Пит и Морган Фрийман се опитват да го хванат, крайни прогнози трудно могат да се правят. Именно заради това, изненадата на финала е абсолютно осигурена!

"Не ме забравяй“ (2010)
Гледайки трейлъра или четейки кратко описание на този филм, най-вероятно ще останем с впечатлението, че това е поредната романтична история на двама влюбени, търсещи своя път в този свят. И няма да сме далеч от истината. В лентата студентът Тайлър (Робърт Патинсън) и Али (Емили де Равин) наистина са влюбени, наистина в търсене на смисъла, но краят наистина ще ви шокира.

"Fight club" (1999)
Ок, втори филм с Брад Пит в класацията, признаваме, виновни сме. Но Fight club е класика в жанра, онзи жанр, който няма точно определено име. Мнозина ще кажат, че филмът изповядва цялата им житейска философия, други няма да издържат до края, а трети ще прибавят лентата на талантливият Дейвид Финчър към листа с филмите с отворен край. Дори се твърди, че филмът съдържа 25-ти кадър – още една причина да гледаме до края и да проверим сами. Но както казва Брад във филма “Първото правило на Fight Club е, че не се говори за Fight Club”.

"The Mist" (2007)
Замесен ли е Стивън Кинг, просто трябва да се гледа. В тъмния трилър има от всичко необходимо – малко отдалечено градче, много мъгла, буря, многобройни зли същества и обикновени хора, търсещи спасение. Филм за онези дълбини на човешката природа, които излизат наяве в моментите на живот и смърт. И ако сюжетът ни се вижда прекалено изтъркан и преповтарян, то след финала на филма, няма да успеем да мигнем поне още минута. И не, никой от героите не е сънувал…

"Обичайните заподозрени“ (1995)
Тук определено не става въпрос за обикновено престъпление, логични мотиви отсъстват, а заподозрените са всичко друго, но не и обичайни. Заглавието е истинска игра на думи, в която ще бъдем въвлечени още от самото начало, та чак до последните филмови минути. И понеже Кевин Спейси ни е любимец, ще дадем малък, но ценен жокер – следи имената внимателно и се вглеждай в малките предмети.

"Мементо“ (2000)
За незабравимия Кристофър Нолан това е едва втория опит на режисьорския стол, но и проектът, който го изстрелва във висотите на световното кино. Това е филм „наобратно“, разделен на цветна и черно-бяла част, които се сливат във финала. Тук няма да ви дадем никакви подсказки, но пък ще ви споделим няколко интригуващи факти. Болестта на главния герой, наистина съществува в медицината, филмът е заснет за 27 дни, със скромен бюджет от 5 млн. долара, а у нас се излъчва с цели 2 години закъснение. Memento Mori, киномани!

"Психо" (1960)
Каквото и да си говорим,  изненадващият край е почти задължителен при трилърския жанр. Затова завършваме с истинска класика в жанра, почитайки гениалния Алфред Хичкок и смелото му решение да се върне към черно-бялата лента, екранизирайки роман на неизвестен по онова време автор и то с минимални финансови ресурси. Единствено Хичкок може да направи от тази ситуация шедьовър, който ще остане в историята. Въпреки че е най-старият филм в класацията ни, уверяваме ви, че това няма да повлияе на шока от края.

More Movies & TV