Следва

Моментна снимка: изсипахме чантата на Миглена

Що е то ГЛУТЕН?

В интернет можем да намерим безброй статии за глутена – фикция ли е, или е толкова вреден наистина, както и безброй митове, каращи ни да повдигнем учудено вежди и да избухнем в смях...

Health преди 4 години

И въпреки че посветихме цял месец на здравето и всичките му аспекти и през ноември продължаваме да обръщаме огромно внимание на това, с което се храним като основен фактор за доброто ни състояние. А една от сочените с пръст храни тези дни, която според мнозина е причина за много от неразположенията ни, както и основен фактор за подутия ни корем и невъзможността да отслабнем, е глутена.

Само допреди няколко години рядко се чуваше някой да споменава думата "глутен". Сега от рафтовете ни гледат стотици безглутенови продукти – от хляб и паста до супи и десерти. Фактът, че някой би произвел продукт "без" нещо обаче не означава автоматично, че въпросният елемент е вреден или че трябва да се избягва. 

В интернет можем да намерим безброй статии за глутена – фикция ли е или е толкова вреден наистина, както и безброй митове, каращи ни да повдигнем учудено вежди и да избухнем в смях. В крайна сметка обобщихме някои факти, касаещи консумацията му и ето: 



Какво представлява глутенът?
Той е ПРОТЕИН, намиращ се в някои житни и зърнените култури като най-популярни и консумирани са – пшеница, ръж, ечемик, овес. Съставът му представлява два белтъка, изграждащи около 80% от белтъка в зърното – глиадин и глутенин, които са свързани с нишесте в ендосперма на някои житни и зърнени култури.

Кой страда от него всъщност?
Установено е, че по генетичен път се предава заболяването цьолиакия / целиакия, т.е. наследствена непоносимост към глутен, изразена чрез възпаление на лигавицата на тънките черва и обикновено проличава още в ранна детска възраст. Другият вариант е доста по-късно да се развие непоносимост към глутена, а именно на възраст 35 – 40 години и тогава се нарича глутенова ентеропатия.

Алергични признаци при непоносимост:
Признаците варират от леки стомашни неразположения до тежък алергичен шок. Проявява се като тежко стомашно разтройство (болки, газове, подуване, диария, повръщане), редуциране и невъзможност за наддаване на тегло, анемия, херпеси, дерматит и намалени сили на организма. Това се получава, понеже възниква алергия, предизвикваща възпалителна имунна реакция, която уврежда стените на тънките черва. Възможните усложнения включват остеопороза, загуба на мускулна маса, изтощение и цялостно отслабване на имунната система.



Диагностициране:
Дори и някои от посочените признаци да важат за вас, не е сигурно, че е точно поради глутенова непоносимост. Тя се установява чрез кръвни изследвания за антитела и ако е положителен резултатът, се извършва едноскопско изследване за идентифициране на биоматериала, за да може да се установи степента на увреденост на червата.

Лечение:
Избягва се абсолютно всичко, съдържащо глутен – преминава се на безглутенова диета задължително консултирана с квалифициран лекар-диетолог. Внимава се с продуктите, тъй като, за да увеличат продажбите, търговците често не отбелязват точния процент или пък хич го няма. Освен това се внимава и с приема на мазнини, тъй като усвояването им става много по-трудно. Понякога диетата няма лечебен ефект и се налага прием на имуносупресори и кортикостероиди.

Къде има глутен?
Всички производни на житото и някои други житни растения като пшеница, пшеничена скорбяла, овес, ечемик, ръж, булгур, кускус, трици от изброените житните растения, малц от ечемик, мюсли, тестени закуски, макаронени изделия, печени изделия - подсладени или с подправки, направени от изброените житни растения, камут, ечемик и ръж. Овесът не се препоръчва, тъй като често е заразен с глутен;

Готовите супи, сосове, соевия сос, смесените подправки за месо, захарни изделия и бонбони, сладолед, нишесте, малтодекстрин, глюкозен сироп и малц;

Месо или риба, които са панирани, оваляни в брашно или приготвени със сосове, съдържащи брашно с глутен, полуготови замразени риби (сурими или ролца от раци);

Бира, джин, разтворимо кафе или заместители на кафе, съдържащи ечемик или ечемичен малц,
овесени напитки;

Шоколад със зърнени храни;

Квас;



Къде няма глутен?
царевица, ориз, рожков, елда, просо, сусам;
растения, съдържащи скорбяла – картофи, бобови растения, елда, маниока, тапиока и кестени;
мляко и млечни продукти;
месо – внимавайте с обработените – никакви панирани и набрашнени;
риба;
яйца;
пчелни продукти;
растителни мазнини;
зеленчуци и плодове
Кафе, чай, мая, оцет, сол и пр.

Обработените храни, специално за хранителните нужди на болните от целиакия и глутенова ентеропатия се разпознават по зачеркнатия с кръст житен стрък на опаковката, символ, който гарантира отсъствието на глутен. Това включва хляб, макаронени изделия, бисквити и тестени храни.



Вреден ли е?
Проблем с консумацията му имат само хората с непоносимост към глутен. За останалите, той е абслютно безвреден. Всъщност ако не страдате от алергия към него има риск да се лишите от доста витамини и минерали, съдържащи се в пълнозърнести и многозърнести глутенови продукти. Както и да се лишите от нужни на тялото фибри и с това да си докарате запек. При производството на хляб например, колкото по-високо е процентното съдържание на глутен в тестото, толкова по-добро е качеството на хлебното изделие - ако падне под 18%, продуктът се счита за фуражен. Иначе цяла батарея „специалисти“ са склонни да ни продадат (подчертаваме - продадат) този или онзи хранителен режим/продукт, но глутенът няма как да предизвика проблеми у хора, които не са алергични. По тази причина е по-вероятно е да се сдобием с боклук без хранителни стойности.

Погрешни мнения, оборени митове и прочие смешки:
От него НЕ се дебелее;
НЕ подува корема;
НЕ причинява рак;
НЕ увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания;
НЕ причинява автоимунни заболявания.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.