Следва

Близки срещи от трети вид

София Филм Фест - Официален старт от 5-ти

Oколо 100 игрални, 30 документални и 50 късометражни филма...

Movies & TV преди 15 години

5 март поставя официално началото на 13-тия международен София Филм Фест. И като за един добър старт откриването е с филма „Козелът” на Георги Дюлгеров. В тази фантастична история, в чиято основа стои новелата на Йордан Радичков, козелът е героят с мисия.

Фестът завършва на 15-ти март с история за един фотограф, чиито снимки се появяват в музеи и списания по цял свят, разказана от режисьора Вим Вендерс в „Снимки в Палермо”.

Гала на толерантността - на тазгодишния филмов фестивал ще бъдат излъчени и три от скоро наградените британски заглавия – „Беднякът милионер” на Дани Бойл, „Милк” с Шон Пен и „Четецът” с Кейт Уинслет.

И тази година гост ще бъде френският режисьор и сценарист, музикант, оператор, фотограф и монтажист Зигфрид , който ще представи 5 свои филма на родната ни публика. Очакват се около 200 чуждестранни гости, специални от които са Колин Фарел (“В Брюж”), Ед Харис (“Партитурите на Бетовен”) и австралийският режисьор Питър Уиър (“Галиполи”, “Шоуто на Труман”).

За първи път три от филмите в конкурса - “Дзифт”, “Тук и там” и “Лечителката”, са проекти, участвали на предишни издания на София Мийтингс, който събира световния елит за шести път. За първи път в света на София Митийнг бе представен и филмът на унгарския режисьор Корнел Мундруцо „Делта”, на който ще се радваме тази година.
12 филма от Великобритания, Аржентина, Русия, Испания, Франция, Румъния, Индия, Израел, Германия, Мексико и България ще се състезават за Голямата награда на 13-ия София Филм Фест, която ще се присъди за седми път .

Програмата съдържа около 100 игрални, 30 документални и 50 късометражни филма и след официалното закриване София Филм Фест 2009 ще продължи с допълнителна програма до 22-ри същия месец София, Пловдив и Бургас.

More from View Sofia

More Movies & TV