Следва

Новите българи: Венсан, покровителят на шоколада!

Храни, които да избягваме (на всяка цена!), когато сме на диета

Случвало ли ви се е да се чудите защо не сваляте килограми, дори когато сте на диета? Или може би сте започнали да наддавате въпреки че винаги избирате здравословния вариант...

Health преди 8 години

Случвало ли ви се е да не сваляте килограми, дори когато сте на диета? Или може би наддавате, въпреки че винаги избирате да се храните здравословно? Може би ще ви изненадаме, но, истината е, че здравословният вариант не винаги е този, който ще ви запази слаби.

Върлуват различни митове по повод някои храни, смятани от мнозина за здравословни, но днес обобщаваме тези от тях, които всъщност провалят плана ни за няколко килограма надолу.

Ето някои от най-често срещаните храни, които провалят нашата диета и най-добрите им алтернативи.

Сандвичи от магазина

Когато дойде време за обяд и се чудим какво да бъде днес, е толкова лесно просто да вземем онзи вкусен готов сандвич. Но, знаете ли, че някои от готовите сандвичи съдържат над 900 калории? Доста голяма цифра, нали?Особено когато искаме да се отървем от няколко сантиметра на талията.

Вместо това, страхотна алтернатива е да си направим сандвич от вкъщи, защото само тогава можем да сме сигурни в продуктите, които използваме. Но ако все пак сме уморени липсата на разнообразие във собственото си производство или не харесваме начина, по който изглеждат сандвичите ни след няколко часа в кутията ни за обяд, добър вариант е да заменим хляба с пълнозърнести питки, които освен, че променят вкуса на обяда ни се запазват и доста по-дълго от обикновените филийки.

Пуканките в киното

Признаваме си, всички обичаме да си похапваме в киното, но преди да се разделим с парите си е важно да бъдем внимателни с това, което купуваме. В киносалона се крият доста заплахи, които е добре да избягваме - бонбони, сладки неща, начос, покрит със топено сирене и може би хотдог, но, знаете ли, че пуканките всъщност са най-лошите от всички? Голяма порция сладки пуканки крие в себе си забележителните 1 800 калории, водейки солените, които от своя страна имат 1 779 калории.

Вместо това, ако ни се хапват пуканки, далеч по-здравословен вариант е да си ги направим вкъщи. Купуваме си царевични зърна и ги изпукваме  - спестявайки калории от масло, сол или захар, които ние избираме по колко да добавим.

Салати от магазина и ресторанта

Мислим си, че се храним здравословно, само защото в ресторант поръчваме салата, но се оказва, че често пъти тя съдържа големи количества мазнини, заради добавките към нея, като мапример яйце, майонеза или дресинг.

Затова, следващия път, избираме такава без тежък дресинг, за да сме сигурни, че няма да приемем и калория повече от тези, които сме предвидили. Залагаме на балсамов оцет и зехтин, защото са чудесни за нашата кожа и сърце. Разбира се, винаги можем да си приготвим безкрайно много варианти на салати и вкъщи.

Ядки и сушени плодове

Чували сме безкрайно много пъти, че ядките и сушените плодове са страхотна закуска, когато сме на диета, не че не е така, но всяко нещо си има граници. Въпреки че са по-добри, отколкото закуски като чипс или шоколад, ядките също са доста богати на калории, около 500 калории и 50 грама мазнини на 100 грама. А в сушените плодове има много захар, около 64 грама и 240 калории на 100 грама и въпреки че е плодова тя все пак се превръща в мазнини, ако не я изгорим.

Затова, когато хапваме ядки, се придържаме към една малка шепа, защото няма съмнение, че те са чудесен източник на протеини и съдържат добри мазнини. Същото важи и за сушените плодове. И гледаме да редуваме дните, в които ядем ядки и тези, в които си позволяваме сушени плодове, за да не прекаляваме с приетите калории.

Сладки неща и шоколад без захар

Това е всеобща мечта - шоколад без захар! Но шоколадът и сладкишите, които са без захар или с ниско съдържание, обикновено са пълни с изкуствени подсладители. Нови изследвания показват, че когато тялото ни поема тези подсладители то изпраща съобщение до храносмилателната система да задържа всички мазнини. Така че, въпреки че намаляваме захарта, тялото ни съхранява мазнини.

Далеч по-добър вариант е да си хапнем парченце от любимия ни шоколад, ако, разбира се, знаем, че можем да се ограничим и това едно парче не доведе до цяла опаковка след това.

Здравословни зърнени барчета

Те са удобни, вкусни и пълни с полезни вещества. Или пък не? Повечето зърнени закуски съдържат овес, който е с добри въглехидрати, тоест те се освобождават бавно в организма и така нямаме спадове на енергия през деня. Но тези блокчета често съдържат и много рафинирана захар и мазнини, така че се оказва, че зърнените десерти не са толкова добри за нашата диета!

Вместо тях, си взимаме плод, малък преносим с ниско съдържание на мазнини и пълен с витамини и минерали. Това е чудесен начин да започнем деня. А ако наистина искаме нещо сладко, подобно на зърнено блокче, си приготвяме здравословни палачинки. Разтопяваме масло в тиган и си приготвяме смес от овесени ядки и мюсли, която запичаме като палачинка.

Кафе навън

Чудим се, как ли сме живели преди тройното фрапочино с бита сметана. Нашата любов към кафето навън ни е помогнала да увеличим размера на талията си с няколко сантиметра и да поемаме по средно 220 ненужни калории всеки ден.

Вместо това заменяме любимото си лате с чисто кафе или такова с обезмаслено или соево мляко и задължително пропускаме сметаната, сиропа и шоколадовите стърготини.

Ако сте от тези, които могат да се откажат от кафето, страхотно - просто го заменете с прясно изцеден фреш, не пакетиран, а наистина прясно изцеден.

Диетични напитки

Някои диетолози смятат, че диетичните напитки са толкова лоши, колкото всички останали бутилирани такива. Диетичните напитки са с по-малко захар, което е по-добре за талията и зъбите, но някои изследвания показват, че подсладителите в тях повишават апетита, така че след кутийката сода скоро ще искаме да си хапнем и пакетче фъстъци или парче шоколад!

Вместо това, колкото и да е скучно и да сме го чували и преди - водата е най-добрият вариант. Тя е чудесна за кожата и ни помага да горим мазнини. Винаги можем да я разнообразим с някой плод в нея или да си приготвим здравословен студен зелен чай.

Алкохол

Една чаша вино не може да навреди на диетата, нали? Наистина една чаша вино съдържа около 80 калории, но колко от нас наистина могат да се придържат само към една чаша? И дори и да можем, след една чаша ще сме далеч по склонни да си кажем “ Голяма работа, ще си хапна това парче торта”, така че е важно, когато сме на диета да направим всичко възможно да избягваме алкохола.

Вместо това можем да опитаме нискокалорично вино или бира. Или да смесим виното си с газирана вода и плодове, или в най-добрия случай да пропуснем питието и да изпием чаша чай, колкото и да е скучно, нали е само временно.

Плодово кисело мляко

Кой би си помислил, че купичка кисело мляко с плодове и ядки е пълно с мазнини и захар? Някои от киселите млека, особено плодовите, които се продават в магазините имат около 240 калории! А дори тези с ниско съдържание на мазнини могат да се окажат още по-лоши заради подобрителите, наблъскани в тях.

Вместо това, избираме био кисело мляко, защото то наистина е полезно, пълно е с калции и успокоява храносмилането. Залагаме на класическата версия и сами прибавяме плодове и ядки, за да сме сигурни какво хапваме.

Зърнен флейкс за закуска

Не се съмняваме, че закуската е най-важното хранене за деня, тя засилва метаболизма ни и е важно да ни държи сити до обяд. Изборът на правилната закуска е от решаващо значение, ако искаме да отслабнем. Тогава избираме зърнена закуска, но някои, въпреки че изглеждат здравословни, защото съдържат сушени плодове или пшеница, имат огромно съдържание на захар, шоколад или мазнини.

Вместо това, избираме такива с високо съдържание на фибри и най-важното обикновена, без захарно покритие, без парченца шоколад, ядки или карамелизирани парченца. Алтернатива на зърнените закуски е филийка пълнозърнест хляб, нискомаслено кисело мляко с мед и нарязани плодове.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.