Следва

Пиле с медена горчица и пащърнак

Новите българи: Венсан, покровителят на шоколада!

Той е французин, но идва от Пловдив, той е шоколатиер и прави здравословен шоколад, той е забавен и, за наше съжаление, е женен...

All About Life преди 8 години

Като за един невероятен завършек на месеца, който разделя лятото от есента, си говорим с един от покровителите на най-любимото дамско изкушение, който освен че е страхотно искрен и забавен, осъществява мечтите ни! Венсан живее в Пловдив от години с любимата жена, разбира се, българка, и като един истински французин притежава умението да темперира шоколада до постигането на перфектното, истинско, завладяващо и здравословно изкушение - единственото средство, с което една жена може да бъде наистина опитомена. Така създава Гайо Шоколад.

При това, правилно разбрахте - здравословно. Тази мечта ни сбъдва Венсан, първо, в интервюто и второ, с ежедневната си работа, за която, признаваме си, си мечтаем редовно. Бързо успява да ни стане любимец и за да не разваляме чара, с който отговаря на всеки един наш въпрос, ви оставяме да се запознаете с неговата сладко романтична, забавна и искрена гледна точка, както и с неговата (и наша!) страст - Шоколада.

V.S. Откъде идваш, Венсан?
По принцип на този въпрос вече отговарям "От Пловдив", защото така се чувствам. Но преди това идвам от Лион, Франция.

V.S. С какво се занимаваше, преди да кацнеш в България за постоянно?

Във Франция се занимавах с музика, като музикант и тон инженер. Цялото ми време беше в музика, на работа, както и през свободното ми време.



V.S. Какво знаеше за нас и страната, преди да се появиш? Как ти хрумна да останеш тук?

За разлика от повечето французи, знаех много неща за България и българите. Причината за това е фактът, че имах възможността да посетя България за първи път още 1997-ма година. Не е била най-приятната година тук, но въпреки това успях да се запозная с изключително приятни хора и с една нестандартна за мен страна. Прибрах се във Франция с желанието да познавам по-добре България. Другата причина е съпругата ми, Мария, с която от години откривам страната и хората. Много неща не са разбираеми за един чужденец тук, важно е да му се обясняват черти от характера на хората или елементи от миналото. Реших да остана тук, защото се чувствам добре в Пловдив.

V.S. Изброй ни 5 основни разлики между българи и французи?

Ще отговоря с лични чувства, надявам се да не обидя никого... ще видим:

A. Виждам повечето българи като контактни хора, лесно е да направиш нови контакти тук. Французите са по-затворени (да кажа ли, че чувствам при французите някакъв страх от другия, от чуждия...)
Б.
Не е тайна за никого, че българите мрънкат, но на мен ми е интересно да виждам, че колкото и да недоволстват, рядко вярват, че може да променят нещо. Французите обичат да имат кауза, да се борят за нещо, дори нещо, което изглежда без значение. При тях става като смешен синдром от време на време...
В. Това има връзка с първата точка - българите трябва да разберат, че може да общуваш с някого без да го разпитваш за всеки детайл от живота му (и без да го разправяш на всеки след това). А моля, някой да каже
на французите, че за да общуваш с един човек е хубаво да се заинтересуваш малко, а не да го съдиш от пръв поглед.
Г. Много българи обичат да се вижда, че имат (много) пари, дори да нямат. А във Франция хората с пари се опитват да приличат на скромни хора.
Д. Други разлики сигурно има, но има много повече прилики, отколкото си мислите...

V.S. Носталгично ли ти е понякога? Препатили казват, че носталгията е като болест, тормози те, нищо, че може и да не те убие.

Не съм такъв човек, гледам напред.



V.S. Първият шоколад в живота ти и спомена за него?

Бих избрал да говоря за първия Наш шоколад. Първото усещане след месеци работа, проби, и когато го опитахме, треперихме буквално. А ароматите се балансираха в устите ни, имаше магия в това... получи се точно това, което бяхме искали да творим. Неповторима емоция.

V.S. Защо го ядем толкова ние, момичетата? Нещо магьосническо ще да има.

Има нещо, но не е магия точно... шоколадът ни помага да се чувстваме добре и ни дава енергия. Вкусът и биохимическите процеси имат този ефект, но когато го ядем, най-вече искаме да ни е приятно. Явно
момичетата обичат да им е уютно (а фактът, че с натурален шоколад може да се грижим за линията си, е добро оправдение). 

V.S. Изброй ни любимите си синоними на шоколад?
За мен шоколадът е удоволствие, любов, творчество и търпение.

V.S. Сутрин ако почнем с едро парче, срамно ли е?
Напротив, едно парче ще ви даде силата да започнете деня зареден с енергия. И ще помогнете и на другите да се чувстват добре, когато виждат усмихнататa ви физиономия. Разбира се, ако парчето е голямо, ще трябва да се ограничавате следващите часове.

V.S. Най-хубавите комбинации на шоколад с неща, които познава светът?
Еднa от любимите ми комбинации се казва "пиле моле" и е ястие с пиле и шоколад в лют сос... мммм

V.S. Ако какаото беше мелодия, коя щеше да е?
Най-вероятно салса.

V.S. Колко и как влияе работата ти на настроението ти - във всеки момент си на ръка разстояние от хормоните на щастието, съдържащи се в предмета ти на труд?
Работата ми изисква да опитвам редовно шоколадите и какаовите зърна. Благодаря за това, работя спокойно, без комплекси.

V.S. Щастлив и дебел или нещастен, може и слаб? И защо всъщност няма дебели французи?

Щастлив, разбира се! Няма значение теглото. Има дебели французи, но мисля, че има един вид култура на кухнята и
уважение към истинската и добрата кухня там. Имам чувството, че хората тук често се хранят колкото да им е пълен коремът, без значение с какво. Жалко.

V.S. Как ядем шоколад до насита и сме слаби - ако ни откриеш тайната, ще те уважаваме цял живот.

Има отговор. Всичко е в избора на шоколада. В много шоколади има съставки като емулгатори, хидрогенирани мазнини, и още много вредни неща, които може да доведат до напълняване при редовна консумация. Ако
шоколадът е натурален и съдържа единствено какаови продукти и истински подсладител, може да се препоръчва за диети. Нямате идея колко полезни съставки има в какаото (витамини, антиоксиданти, желязо, теобромин, ...).

V.S. Защо Гайо?
Мисля, че отговорът се намира в предишния.

V.S. Имаш ли практика да обучаваш стажанти? Колко дълго, колко откровено? Майсторът винаги си пази по една тайна, най-важната...
Досега не сме имали стажанти. Най-важната тайна няма как да я предадем на никого. Намира се в сърцата ни.

V.S. Докога си тук?
Докато се чувствам добре тук. Никога не се знае какво ни очаква утре, но силно се надявам да съм тук за цял живот.

V.S. 3 неща, от които да вирнем нос? Похвали ни с нещо, нас, тукашните хора.
- природата
- спонтанността в отношенията
- българите, които днес създават въпреки всичко

V.S. И последно, довърши изречението - хубавият живот е шоколад и ...
Любов!
 

More All About Life