Следва

Breakfast Express

Men's Exhibit: Симон Лий и неговата малка мъжка революция

Роден в граничен град между Сибир и Манджурия, но израснал в колосалния Хонг Конг, 24-годишният Лий се нарежда сред победителите от предишните три издания на световния конкурс H&M Design Award...

All fashion преди 8 години

Каквото и да си говорим за късмета, случайностите на живота и максимата „правилното място, в правилното време“, конкурсите си остават един от най- достъпните и бързи начини да натрупаш състезателни умения и да покажеш на какво си способен. А главният герой на най-мъжката ни рубрика тази седмица определено може да засвидетелства за верността на това твърдение. Днес избрахме да ви представим талантливият Симон Ли!

Роден в граничен град между Сибир и Манджурия, но израснал в колосалния Хонг Конг, 24-годишният Лий се нарежда сред победителите от предишните три издания на световния конкурс H&M Design Award. Младият дизайнер може да се похвали и с още две отличителни звания - той е първият американски дизайнер, спечелил голямата награда, но и първият грабнал почетното място с изцяло мъжка колекция. Мини мъжка революция, която звездното жури, включващо имена като Лили Алън, Марк от Marc Jacobs's, Люела Бартли и фотографа Томи Тон, са оценили подобаващо. Освен наградния фонд от 50 000 долара, Симон получава и възможността да развие своята колекция и да я подготви за продажба в магазините на марката по цял свят. Ето, това наричаме шанс в живота.

За своето вдъхновение дизайнерът споделя: „Реших да пътувам до Русия след като гледах един документален филм „Децата от Ленинград”. Толкова много ми напомняше за моето собствено детство и родния ми град. Започнах да събирам снимки и видео за бездомните деца и най-накрая реших да замина, за да осъществя в една колекция всички тези картини, които имах в главата си“.



Наблюдавайки колекцията на Лий, ние наистина виждаме картини, платна от преливащи се синьо и бяло, на места рязко пресечени от оранжево и черно. Моделите са своеобразна палитра, в която откриваме, както снежните пейзажи, така и индустриалната панорама на големия град. Колекцията бе показана на Седмицата на модата в Стокхолм и за втори път впечатли публиката със смесицата си от уникално подбрани материи, пластмаса и хартия. Всяка дреха отразява общата концепция на Лий за пресичането на мекото и твърдото, на органичното и синтетичното и контролът, който е необходим, за да се балансира цялото.

Нямаме търпение да видим как строго индивидуалната гледна точка на дизайнера ще бъде интерпретирана от масовият H&M потребител, който едва ли е привлечен от това да носи картонени палта. Но силно се надяваме снежните картини да не бъдат изтрити съвсем, а усещането за свобода и неподправеност да се запазят.






























 

More All fashion