Следва

Първи звездни визии от 72-рото издание на Филмовия фестивал във Венеция

Автомат за поезия, или speed-dating за стихове

Като “speed-dating” за стихове. Няма гаранция за качество. Но винаги има потенциал за нова литературна страст, моментна тръпка или поетична любов...

Events преди 8 години

На 10 септември в “ДаДа Бар” Клаксон прес ще представи своя физически и дигитален автомат за българска поезия. Клаксон прес е колектив от млади хора, които се занимават с разпространяването на ново българско литературно, художествено и музикално изкуство чрез културни събития в различни формати, както и издания на няколко езика. Чрез проектите си колективът цели да достигне както до родната аудитория, така и до чуждестранната, като представя новите български творци, свързва ги с публиката им и помежду им.

The Poetry Vending Machine e мултимедиен генератор на нова българска поезия на произволен принцип. В дигиталния си вариант той живее на адрес www.klaxonpress.com, където представя стихове на познати и непознати български автори на български език, както и в английски превод. Чрез страницата ще имаме възможност да споделим случаен стих, генериран от кликване на бутона “Read a Poem” на автомата, с близки, приятели, или ако не ни хареса, с врагове на лично или през социална медия по избор. Илюстриран от дизайнерката Ина Бояджиева и изработен в дигиталния си вариант от Христо Панайотов - “Bassta” от Next DC, “Автомат за Поезия” е едно от малкото места в Интернет, където можем все още да усетим мистерията и удоволствието на това да се запознаваме с разнообразието от активните автори около нас. Може да се чете от мобилната версия в метрото към работа, или да бъде едно следобедно неделно удоволствие, което винаги да привлича с алтернативния си формат.

Като “speed-dating” за стихове. Няма гаранция за качество. Но винаги има потенциал за нова литературна страст, моментна тръпка или поетична любов.

Във физическата си проява автоматът ще добие вид на един стар италиански механичен автомат за пинг-понг топчета, всяко едно представляващо убежище за един смел стих на нов български автор. Като златния снич от Хари Потър всяка сфера-стих, генерирана от машината, ще е една любопитна гатанка преди да бъде разчупена черупката ѝ. На място, в “ДаДа бар”, ще бъдат събирани първите стихове за физическия автомат. По време на събитието всеки желаещ ще има възможност да участва в проекта, като дари 2 лв. за всеки авторски стих, който би искал да бъде подаден към физическия автомат. Подаването към дигиталната версия се случва онлайн чрез сайта на самия автомат, www.klaxonpress.com/poetryvendingmachine, който ще бъде достъпен след откриването.

След събитието машината ще престои в “ДаДа Бар” един месец преди да продължи към някой друг културен обект в столицата, където отново да бъде алтернативен носител на българска поезия.

Официалното представяне на “Автомат за Поезия” ще се състои в четвъртък, 10-ти септември 2015 г., от 19:00 ч., в Dada Cultural Bar (ул. Георги Бенковски 10).

Входът на събитието е свободен. Ще има и музика на живо от четирима млади музиканти по време на вечерта. До среща там!

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?