Следва

Дизайн за вдъхновение: 400 години на остров Ибиса

Крем карамел с шафран и кардамон

Крем карамел с шафран и кардамон...

Food преди 8 години

Днес събираме всички сладки аромати на Изтока и си приготвяме вкусен крем карамел с топли нотки шафран. Смело го комбинираме с натрошен домашно приготвен хрупкав блат с опияняващ пикантен аромат на кардамон.

Какво ще ни трябва:

за крема:

½ чаша мляко
щипка шафран
1 и ½ чаша сметана
4 жълтъка
2 супени лъжици пудра захар (ако обичаме да ни е сладко можем да добавим и още)
ягоди или друг плод по избор за сервиране
бита сметана за сервиране

за блата с кардамон:

½ чаша брашно
50 грама масло, охладено и нарязано на кубчета
¼ чаша кафява захар
½ чаена лъжица смачкани зърна кардамон
¼ чаша филирани бадеми

Как да си го приготвим:

Накисваме шафрана в млякото за 30 минути, за да се отдели ароматът. Загряваме фурната на 160 C.

Смесваме сметаната и млякото в тенджера на средна температура. Оставяме на котлона като разбъркваме непрекъснато в продължение на 5 минути или докато стане гореща, но внимаваме да не заври. След това махаме тенджерата от котлона.

Смесваме жълтъците, захарта и подправките в купа, която издържа на топлина и бъркаме докато се комбинират добре. Изсипваме топлата смес от мляко и сметана в яйчената смес, малко по малко, като бъркаме постоянно, докато сместа стане гладка (изсипваме млякото през цедка, за да махнем шафрана).

Разделяме крема в купички за крем карамел и ги поставяме в дълбока тава за печене, добавяме вряла вода в тавата до средата на купичките.

Печем крема непокрит в продължение на 45 минути, после махаме от фурната и вадим купичките от водата. Оставяме да се охладят до стайна температура и след това прибираме в хладилника за най-малко 2 часа.

През това време приготвяме домашния блат с кардамон.

Загряваме фурната до 180 C и покриваме тавичка с хартия за печене.

Поставете всички съставки в средноголяма купа и използвайки пръстите си размачкваме сместа докато се получат едри трохи. Разтиламе сместа на тънък слой върху подготвената тава за печене и печем в продължение на 15-20 минути или докато се стане е златисто кафява. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно преди да го сервираме натрошен с крема, ягоди и бита сметана.

More Food