Следва

Петте любими парчета на DTK

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Август

В селекцията със заглавия за август, достигнали до най-много читатели, попадат най-търсените, любопитни и атрактивни четива за осмия месец от 2015-та...

Books преди 8 години

По традиция в началото на всеки месец правим преглед на най-продаваните книги за изминалите 30 дни. В селекцията със заглавия за август, достигнали до най-много читатели, попадат най-търсените, любопитни и атрактивни четива за осмия месец от 2015-та. И ето кои са те:

Заглавие:  "Нулев брой"
Автор: Умберто Еко

Събрана от кол и въже редакция подготвя ежедневник, който е предназначен не толкова да информира, колкото да изнудва и да хвърля кал, да прави долни услуги на своя издател. Параноичен редактор, който броди из налудничавия Милано (или налудничав редактор в нормалния Милано), реконструира историята от последните петдесет години въз основа на пъклен план, скроен около разложения труп на един псевдо-Мусолини. И под сянката на „Гладио“, ложа П2, убийството на папа Лучани, държавния преврат на Юнио Валерио Боргезе, ЦРУ, червените терористи, манипулирани от тайните служби, двайсет години атентати и отклоняване на вниманието - сбор от необясними факти, които изглеждат измислени, докато едно предаване на Би Би Си не доказва, че са верни, или поне че са вече признати от извършителите си. И накрая един труп, който ненадейно излиза на сцената в най-тясната и най-одумвана улица в Милано. Крехка любовна история между двама герои неудачници по природа – един провален писател и едно тревожно момиче, което е напуснало университета, за да помага на родителите си, и се е специализирало в клюките за романтичните връзки, но все още плаче на втората част на Седмата симфония на Бетовен.

Съвършен наръчник по лоша журналистика, за който читателят постепенно се обърква дали е измислен, или е взет направо от живота. Историята се развива през 1992 г. и в нея се загатват много от мистериите и лудостите на следващите двайсет години точно когато двамата главни герои си мислят, че кошмарът е свършил.

Заглавие: "Писмо в бутилка от П"
Автор: Юси Адлер-Улсен

Едно отдавна забравено писмо крие смразяваща тайна...

В отдалечено кътче на Шотландия, в полицейското управление на Уик, една бутилка стои на перваза от много, много време. Бутилката съдържа почти напълно избледняла бележка. Две неща се знаят със сигурност - бележката започва с думата ПОМОЩ на датски, и е изписана с кръв.

Тайнствената бутилка продължава своя път до бюрото на Карл Мьорк от Специален отдел "Q" - създаден, за да разнищва стари, неразкрити случаи - и отключва поредица от ужасяващи събития... Карл и неговият асистент Асад се оказват въвлечени в разследване, което ще ги сблъска с религиозните секти и строго пазените им тайни, с изчезнали братя и сестри, чиито семейства така и не са ги обявили за издирване.

Датчанинът Юси Адлер-Улсен е обявен от лондонския "Таймс" за следващото явление в скандинавското крими. Книгите му са преведени на над 40 езика и с тях Адлер-Улсен е получил вече 15 награди. "Писмото в бутилка от П." е удостоена с престижния "Стъклен ключ" и наградата "Бари" за най-добър криминален роман на годината, издаден в САЩ. ​

Заглавие: Фамилията
Автор: Марио Пузо



През последните години от живота си Марио Пузо, творецът, пресъздал тайните и същността на мафията с неподражаем усет, вещина и талант, е завладян от историята на Ренесансова Италия.

Център на неговото внимание е най-мощният владетелски род - Борджиите, а резултат от търсенията му - последният му завладяващ роман - "Фамилията".

Пред очите ни оживява светът на Рим от XV в. - свят без закони, свят на разюздани страсти, пороци и чудовищно властолюбие. Свят, ръководен и завладян от примера на нравите в първото мафиотско семейство - Борджиите, и благословен от неговия именит член, папа Александър VI - първият дон в историята на света.

Заглавие: "Патилата на шарпланинеца Дон"
Автор: Вишня Стахуляк




В Далмация, при междата на три красиви планини, се родило кутрето Трап, което хората нарекли Дон от Тримеждието. Мама-кучка го захранвала не само със своето мляко, но и със съвети как да стане добър пазач, с любов към хората, които се грижат за него, и с приказки за миналото на славния род на техните деди шарпланинците. Дон растял силен и независим пазач на стадото и верен на своите господари. 

Но господарите се сменили, и планината се сменила с град. За Дон настъпили нелеки времена. Трудно било гордият водач от планинската шир да стои затворен в тесен двор и той честичко предприемал тайно рисковани разходки. Тези забежки обаче му носели премеждие след премеждие... Спасявала го единствено голямата любов на неговите господари.

Вишня Стахуляк е най-известната съвременна писателка за деца на Хърватия. Освен че е носителка на национални награди, тя е номинирана за медала "Х. Кр. Андерсен" - най-голямото отличие в областта на детско-юношеската литература. А романът "Патилата на шарпланинеца Дон" отдавна е станал задължително четиво за хърватските деца.​

Заглавие: Любовницата на Фройд
Автор: Карън Мак, Дженифър Кауфман

Виена е в навечерието на XX век и кипи от жизненост, артистичност и екстравагантност. Д-р Зигмунд Фройд се бори за щатно място в университета, но е атакуван от своите колеги заради теориите си, гравитиращи около сексуалния нагон. В живота на семейство Фройд нахлува Мина (по-малката сестра на Марта Фройд) – интелигентна, независима и страстна. И докато Марта е скандализирана от „порнографските“ изследвания на съпруга си, нейната сестра е запленена от смайващите му идеи и от нарцистичната му личност...

Имал ли е Зигмунд Фройд любовна връзка със сестрата на своята съпруга? И повлияла ли е тя върху радикалните открития на бащата на психоанализата?

След старателно проучване Дженифър Кауфман и Карън Мак дръзко навлизат в интимния живот на Фройд и разбулват една дълбоко пазена семейна тайна за неговия „женски кръг“. Разказана от името на Мина, тази провокативна и заличена от архивите история въвлича в потайностите на сексуалното желание и в конфликта между чувствената свобода и цензурата на морала. Роман за любовта, предателството и отхвърлянето, „Любовницата на Фройд“ смело развенчава митове и разкрива двойствената същност на един егоцентричен свят, в който жените са не само вдъхновителки, но и сенки, обречени самотно да кръжат около самовлюбената фигура на гения.

Заглавие: Спомените 
Автор: Давид Фоенкинос

Героят на „Спомените“ мечтае да стане писател, да срещне голямата любов, да води живот, изпълнен с приключения. След смъртта на дядо си осъзнава, че не е успял да му каже колко го обича. Семейната история продължава с бягството на баба му от старческия дом, където е изпратена въпреки волята си, с кризата, преживяна от родителите му след пенсионирането им, със срещата и раздялата с любимата жена. Описвайки сложните ситуации, в които изпада героят му, авторът ни въвлича в разсъжденията си за житейските сътресения, за смъртта, за отминаващото време, за любовта и отношенията между поколенията. В личните спомени се преплитат и спомените на фигури като Ницше, Алцхаймер, Ван Гог, Гауди, но и на съвсем обикновените хора, с които го среща животът. Всичко това му предоставя възможност най-сетне да пристъпи към написването на своя роман.

С лек хумор и много нежност, използвайки оригинален и поетичен език, Давид Фоенкинос ни предлага вълнуващ разказ за отношенията в съвременния свят, за миналото, приемствеността и човешката обич.


Заглавие: Дребната старица, която наруши всички правила
Автор: Катарина Ингелман-Сундберг

Седемдесет и седем годишната Марта Андерсон мечтае да избяга от старческия дом и да обере банка. Твърдо решена да не прекара оставащите й дни в креслото, а да открие пътя към по-вълнуващ живот, тя се опълчва заедно с четирима стари приятели срещу ограниченията, които им налагат в дома. Петимата започват да се бунтуват – отначало срещу вечерния час и храната с вкус на пластмаса. Но постепенно стават все по-дръзки и скоро измислят коварен план – да избягат и да заживеят в Стокхолм. С помощта на проходилките си, те се изправят в защита на пенсионерите по целия свят. И приключението започва...

Заглавие: Без теб
Автор: Мишел Бюси

При тежка самолетна катастрофа на френско-швейцарската граница единственият оцелял е тримесечно бебе. Но в самолета със своите родители са пътували две момиченца на една и съща възраст с руси коси и сини очи. Кое е оцелялото? Две семейства – едното богато, другото съвсем скромно – водят истинска война, за да получат родителските права над чудотворно спасеното бебе, което медиите наричат Водното конче. Годината е 1981 и съвременните технологии за идентифициране все още са непознати…
И така – Лиз-Роз или Емили?

Осемнайсет години по-късно един частен детектив твърди, че е решил загадката – минути, преди да бъде убит! Но той оставя наследство – тетрадка, в която описва стъпка по стъпка цялото разследване. Без да се усети читателят е въвлечен в едно лудо преследване на истината – и така, докато паднат всички маски. Дали случайностите и съвпаденията не са просто ответни удари на съдбата? Или някой от самото начало манипулира всички замесени в драматичната история?


Заглавие: Момичето от влака
Автор: Паула Хоукинс

Всеки ден прилича на предишния...

Всяка сутрин Рейчъл хваща един и същ влак. Той се движи оглушително по релсите, преминава покрай уютните провинциални домове и спира на червения сигнал на семафора. През това време Рейчъл наблюдава двойка, която закусва на своята тераса. И сякаш вече ги познава. Нарича ги Джес и Джейсън. В нейните очи те имат перфектен живот. Като този, който тя наскоро е загубила.

Но един ден всичко се променя...

Влакът спира на семафора за по-малко от минута, но тя е достатъчна – Рейчъл вижда нещо шокиращо. И всичко вече е различно. Сега тя получава шанс да стане част от живота на хората, които до момента е наблюдавала отстрани. И да докаже, че е много повече от едно нещастно момиче във влака...

Заглавие: Царица vs Пешки
Автор: Eden Flamingo

 

 

More Books