Следва

Сиена Милър с 6-та корица за Vogue UK

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 7 - 13 септември

На 10 септември в “ДаДа Бар” Клаксон прес ще представи своя физически и дигитален автомат за българска поезия...

Events преди 8 години

Автомат за поезия, или speed-dating за стихове

Кога: 10 септември, 19:00 часа
Къде: Dada Cultural Bar

На 10 септември в “ДаДа Бар” Клаксон прес ще представи своя физически и дигитален автомат за българска поезия. Клаксон прес е колектив от млади хора, които се занимават с разпространяването на ново българско литературно, художествено и музикално изкуство чрез културни събития в различни формати, както и издания на няколко езика. Чрез проектите си колективът цели да достигне както до родната аудитория, така и до чуждестранната, като представя новите български творци, свързва ги с публиката им и помежду им.

Повече информация тук>>

Алея на книгата в София

Кога: 8-13 септемри, откриване 8 септември, 18:00 часа
Къде: бул. Витоша

От 08 септември 2015 (вторник) най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната – „Алея на книгата“, ще се спре в центъра на София. В края на лятото, срещата между книгите, читателите, писателите и издателите в България ще се състои в съвсем нова градска атмосфера – под фенерите на обновения бул. „Витоша“.

В пешеходната алея между ул. „Солунска“ и ул. „Алабин“ ще има 15 шатри и над 40 изложители. Както всяка година част от „Алея на книгата“ ще е и Литературният кът със специална културна програма включваща премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, както и работилници за деца.

В джаза! - фотографска изложба на Калин Руйчев

Кога: 8 септември - 6 октомври
Къде: Gallery Synthesis

“Правенето на любов, ако е искрено, е едно от най-хубавите неща, които Сатаната е сложил в ябълката, която е дал на змията, за да я даде на Ева. Най-хубавото обаче е правенето на джаз.“ Кърт ВОНЕГЪТ

“В джаза!” е обяснение в любов. Класически черно-бели портрети, запечатани върху класическия “лайка формат”, 35мм филм. Изпълнители, които пишат историята на джаза. Чик Кърия, Бети Картър, Пако де Лусия и Джон Скофилд, Еди Харис, Джон Маклафлин... Кадри, уловени по време на концерти през 90-те, в първите години след като “джаз” престава да е в списъка със забранени думи в България.

“Хората ги посещаваха еуфорично. Големият свят дойде при нас. Гледахме го като деца - с големи ококорени очи… да гледаш на живо такива изпълнители за нас до скоро бе само мечта.”

Съживени от архивите, фотографиите на Калин Руйчев събират в едно любовта му към филмовата фотография, портрета и джаза.

Кинопоредица: Светът и младите

Кога: 9-30 септември
Къде: Институт Сервантес

Отново в сряда, отново испанско кино. През септември МЛАДИТЕ са главните действащи лица във филмите, представени от Институт Сервантес.

В испанското кино има запазено място за широката гама поведенчески модели, вътрешни борби и вълнения на децата, юношите и непорасналите възрастни. Забавни или драматични, етапите на израстване от детството до тинейджърската съпротива, са отразени в четирите филма, които Институт Сервантес представя ВСЯКА СРЯДА ОТ 18.30ч.

Вход: свободен

Откриване на Фотофабрика 2015

Кога: 9 септември, 20:00 часа

Фотофабрика е ежегоден фестивал и актуална международна платформа за най-високите образци на репортажната и художествена фотография. На 9-ти септември в One More Kino - ще бъде представена програмата на фестивала, както и част от снимките, които ще видим на различни места в града.

Фотофабрика: Факт и Фикция. Фабула и Фантазия. Кадри от нашето вчера. Памет за нашето утре. Въпроси към нашето днес. Без фалш. Без филтър. Защо? Защото всички снимаме. Къде? Навсякъде. Кога? Всяка година по същото време. Как? Като преработваме ставащото в лична позиция.

Първото събитие в програмата на Фотофабрика 2015 е изложбата “Маргиналният човек” с кадри от световните агенции Ройтерс и Гети Имиджес.

Повече за програмата на фестивала четете тук>>

"KKIIVV" - съвместна изложба на Костадин Кокаланов и Илиан Илиев

Кога: 11-18 септември
Къде: Галерия Ластици

Галерия „Ластици“ представя типографии, калиграфии и илюстрации в първата съвместна изложба на Костадин Кокаланов и Илиан Илиев.

Творбите им ще бъдат изложени от 11.09., първата Нощ на галериите и музеите, и ще остане в галерия „Ластици“ до 18.09.

5 години Тъпани и Гайди

Кога: 11 септември, 20:00 часа
Къде: Маймунарника

След “Рожен” и “Гела” дойде времето да закрием един невероятен летен тур изпълнен с множество български фолклорни събития.

Българската формация “Тъпани и Гайди” ще отпразнуват своя 5-ти рожден ден!

Това ще се случи на 11 Септември от 20:00 пред повече от 3000 души, които се очаква да изпълнят до краен предел мястото пред сцената в столичния клуб “Маймунарника” намиращ се в сърцето на Борисовата градина.

Събитието ще бъде една от последните възможности да се насладим на традиционният родопски звук, който е заложен в основата на звученето на групата, но е преплетен с тежък съпровод на австралийско диджериду и перуански кахон.

Организаторите от Концерти БГ и Студио Грейс & Боо са подготвили множество други интересни Шоу програми и изненади за публиката.

Освен традиционните хора, които се извиват по време на участията на “Тъпани и Гайди” в програмата ще бъдат включени и въртене на огън, безплатни уъркшопи по народни танци и свирене с гайди и други интересни изненади.

Групата ще бъде уважена от наши известни български музиканти и изпълнители, сред които известният родопски глас Димитър Керемедчиев, който ще изпълни някой от най-завладяващите му песни.

rtm+beer 2015

Кога: 12-13 септември
Къде: Маймунарника

Фестивалът на независимите артисти и производители на крафт бири rtm+beer се завръща на 12 и 13 септември! Той ще се проведе под открито небе – в обширното пространство в и около Маймунарника в Борисовата градина в София.

Първите обявени участници в музикалната програма на rtm+beer са от Румъния, Черна гора, Сърбия и Словения. DJ PHILLIE P (Сърбия),  SPACEWALKER (Сърбия), MR.GOJU (Черна Гора) и  NULA DJ Set от Словения. И за да бъде пътешествието пълно, ще се насладим на музикалната селекция на KOSTA – активен организатор на събития и управител на лейбъла AWD House в Румъния, който обещава подобаващо забавление в целия регистър от джаз, ню фънк и даунтемпо, чак до разнообразни афро звуци, техно и традиционен хаус.

Лятната прогноза за уикенда е гарантирана и от сънародника му UFE, който ще продължи парти линията с хип-хоп върху горещи африкански ритми и тропически латино звуци, миксирани с джаз и фънк брейкове.

Динамична съвкупност от всякакви влияния, музикалната селекция вещае едно: музика, която прави бирата по-вкусна… а защо не и обратното?

Вход: свободен

RUDIMENTAL (DJ set) & ELLA EYRE (LIVE)

Кога:12 септември, 21:00 часа
Къде: Интер Експо Център

Септември ще бъде специален – причините са две и се наричат RUDIMENTAL и ЕLLA EYRE. На 12 септември артистите ще пристигнат в България, за да представят най-новите си проекти. На една сцена в една забележителна вечер ще чуем най-новия втори албум на RUDIMENTAL, както и голямото откритие на британската сцена - певицата с приковаващ глас ELLA EYRE, която идва със собствената си банда.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?