Следва

Нашият месец на здравето - обобщен!

Сокове vs. Смутита

Често чуваме за детоксикации със сокове или диети, обикновено с цел по-добро здраве...

Health преди 8 години

Когато говорим за здравословни навици, пречистващите сокове и смутитата се появяват на дневен ред. Има множество различни видове от тези течности и затова тези думи звучат някак неясно и объркващо за много от нас. Тук правим малко обобщение на информацията по въпроса, за да направим своя избор - сок или смути?

Кое е по-подходящо зависи от крайната цел и какви въсщност са точните съставки на всяко от двете. Има смутита, които са преднзначени за десерти и дори включват захар, мляко, допълнителни сиропи и подсладители, които по никакъв начин не са диетични. Много от протеиновите смутита също често включват захар или брашно кат о основна съставка, затова е много важно внимателно да се чете състава. Соковете също могат да бъдат подсладени.Но когато са направени по правилния начин и двете неща са истински полезни.

Сокове


Често чуваме за детоксикации със сокове или диети, обикновено с цел по-добро здраве. Някои прибягват към кратки режими с почистващи сокове, за да се справят с подуване или бързо да се отърват от някой и друг килограм Други предпочитат по-дългосрочни детоксикации за тялото си, колкото и общо да звучи това. Те могат да са предназначени за загуба на тегло, за премахване на токсините или да елиминират нещо конкретно - като кандида, например. При пречистванията със сокове идеята е да се консумират единствено те, заедно с вода. Никакви други храни не влизат в режима.

Соковете са по-препоръчителни за еднодневните диети, а когато става дума за по-дълги периоди на детоксикация е важно да се подсигурим, че го правим по правилния начин, като се консултираме със специалист. Соковете са на практика шотове от витамини и минерали, пълни с антиоксиданти. Телата ни изразходват страшно много енергия в това да разграждат храната, която поемаме, тъй като често тя е термично обработена, тежка или пък приета късно вечерта. Това изтощава дробовете ни и те често не могат да обработят токсините. Когато пием пречистващи сокове, телата ни могат да се фокусират върху разграждането на токсините, защото получаваме необходимата енергия от веществата в сока. Когато стартираме пречистване е важно да подготвим тялото преди диетата, както и да го захраним подходящо след края й. Това означава да не го шокираме с рязки промени в хранителния режим. Най-добрият вариант е яденето само на леки храни, най-вече вегетариански в последните няколко дни преди пречистването. След него, дори да сме загладняли за по-тежки храни е важно да подготвим тялото с няколко дни на супи или съвсем леки ястия.

Соковете се получават, когато сложим плодове и зеленчуци в сокоизтисквачка, която отделя месестата част от течността. Консумираме само течността, която може и да бъде разредена с вода.

Смутита


Смутитата, от друга страна, се включват в режима с идеята да се употребяват по-често, дори всеки ден, като заместител на едно от храненията или начин да се набавят необходимите нутреинти и количество зеленчуци по бърз и лесен начин. Има различни видове смутита - някои са просто десерт, други са с високо протеиново съдържание (обикновено в прахообразна форма), а трети са с идеята просто да набавят повече зеленчуци в менюто (най-често наричани “зелени смутита”).

Когато правим смути, основната идея е то да бъде “зелено”, което означава, че поне половината от това, което слагаме в блендера трябва да бъдат зеленчуци. И то не какви да е, а зеленолистни, защото са пълни с витамини, минерали и други нутриенти. Такива са например спанакът, къдравото зеле, магданозът, кориандърът, зеленото цвекло. Добавяме сладки плодове само, за да поправим горчивия вкус. Смутитата са и прекрасен начин да включим и благотворни добавки, които бихме искали да приемаме, но е недуобно и досадно да ги консумираме поотделно. Например ленено семе, спирулина, мака на прах.

Смутито се получава когато сложим плодовете със зеленчуците (или поотделно) в блендер с някаква течност и след това консумираме цялата смес, която е доста по-гъста и засищата от един сок.

Кое да изберем?


Смутита са по-икономичната опция, защото никаква част от продукта не се изхвърля. Има начини да употребяваме остатъците и когато си цедим сокове, но те са времеемки. Можем, например, да отделяме от зеленчуци и в последствие да ги изпозлваме за бульон или супа, а от плодовете - за десерти. Обелките също могат да се запазват и да се правят на сок, защото в тях също има нутриенти, които всеки път изхвърляме.

Смутитата са по-ефикасната опция и поради това, че в тях се запазват фибрите, които са основният им компонент. При соковете фибрите остават в частта на плода или зеленчука, която изхвърляме, а те са много важни, защото премахват токсините от телата ни, пазят тънките черва празни и чисти, позвояват на нутриентите да се абсорбират. Смутито изисква налчието единствено на един блендер и вече имаме много по-лесен начин да поемаме цялата необходима дневна доза плодове и зеленчуци в ежедневието си. Най-добре е да се консумират сутрин, когато по начало са препоръчитени плодовете.

Примерен вариант на смути:

Избираме два вида зеленчуци, например къдраво зеле и магданоз. Добавяме краставица или морков и един много сладък плод, като портокал или ябълка. Iзмиваме и нарязваме всичко и го пускаме в блендера. Пасираме, докато няма парченца и сместа е хомогенна. Зависи от блендера, но това обикновено отнема от 30 секунди до 2 минути. Пием го колкото се може по-прясно, за да е минимална оксидацията.

И все пак, при необходимост от бързо и ударно пречистване, специален режим със сокове остава по-добрата опция. Примерен сутрешен пречистващ сок е наприемр такъв от ябълка, къдраво зеле, цвекло, лимон.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.