Следва

Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип

Млечните продукти - големият виновник за проблемите с кожата

Някои диетолози и дерматолози не са напълно убедени в това и твърдят, че млякото и сиренето може би ни вредят повече отколкото помагат...

Health преди 8 години

В продължение на години са ни казвали, че млякото и млечните продукти са добри за нас, дори и крайно необходими за здрави кости и кожа. Но някои диетолози и дерматолози не са напълно убедени в това и твърдят, че млякото и сиренето, за които винаги сме вярвали, че са наши приятели, може би ни вредят повече, отколкото помагат. По този повод се разровихме в търсене на отговори - Как точно млечните продукти ни вредят и дали хранителен режим, лишен от тях, ще ни дари с красива и здрава кожа? Ето какво открихме...

Ние сме това, което ядем (или пием)

Факт:
Важно е да отбележим, че досега за нито една храна не е доказано, че причинява кожни проблеми като акне. Нито за пицата, нито за хамбургерите, нито за шоколада. Но Лорън Талбот, сертифициран диетолог и автор на книгата “Детоксикираща диета за чиста кожа”, има основание да смята, че всичко, което приемаме, има отрицателен, положителен или неутрален ефект върху кожата ни и нашите органи.

"Кожата е най-големият орган за отделяне в тялото. Това означава, че примеси, които не са ефективно отстранени чрез белите дробове и червата, биват извеждани от тялото през порите", обяснява Талбот. "В известен смисъл, нашата кожа е магическо огледало на организма, което показва вътрешните ни дисбаланси.”

Освен това тя отбелязва, че когато храната е трудносмилаема, какъвто е случаят с млечните продукти, всеки процес в тялото се забавя, включително усвояването на хранителните вещества и елиминирането на токсините, и това се проявява главно чрез кожата.

Защо са опасни млечните продукти?

Добре, но кое е това, което прави млечните продукти толкова трудносмилаеми? Според Талбот това са три неща - казеин, лактоза и хормони.

Всяко мляко от животински произход съдържа протеин, наречен казеин, важен хранителен източник, богат на аминокиселини, въглехидрати, калций и фосфор. Кравето мляко е един от най-съвършените природни храни, но само ако сме телета! “Казеинът, намерен в кравето мляко, е предназначен за подхранване на 35-килограмово теле в 600-килограмов бозайник. Неговата молекула е 300% по-голяма, отколкото тази на човешката кърма, и това я прави много трудно преработваема за човешкото тяло.

Друг проблем е лактозата. Според Талбот, дори ако сте развили толерантност към лактоза, тази млечна захар все пак създава сериозни заплахи за храносмилателния тракт. За щастие на нас, хората, майчината кърма съдържа както тази млечна захар, така и лактаза, ензим, който е специално проектиран, за да помогне на организма да преработва и използва тази захар. За съжаление, този ензим не се съдържа в кравето мляко. "Без лактаза тялото не може да усвои лактозата и тя се превръща в опасност за него и кожата.”

Накрая, млякото съдържа хормони. Кравето мляко естествено съдържа значително количество хормони в количества, които са едновременно ненужни и нездравословни за хората. Освен това в съвременната индустрия кравите се инжектират със синтетични форми на хормони за повишаване производството на мляко. “Хормоните, дадени на крави, в крайна сметка завършват своя път в нашата чаша с мляко, оттам променят нормалното функциониране на тялото ни и в крайна сметка допринасят за повишено производство на себум, което пък води до запушени пори и други кожни проблеми.", обяснява теорита си Талбот.

Здравословни алтернативи

Вярно е, че кравето мляко и сирене са важни източници на протеини и калций, хранителни вещества, необходими за здрави кости и мускулатура. Но с посочените по-горе факти въпросът сега ще е: Може ли една здравословна диета да съществува без мляко и млечни продукти?

"Абсолютно", казва Талбот, "Калциите и протеините, открити в тъмните зеленолистни зеленчуци като спанак, къдраво зеле и кейл, са по-лесно усвояеми от човешкото тяло. Зелените и други зеленчуци оставят кожата блестяща, а костите здрави и всичко това - без проблеми с храносмилането и кожата."

Оставяйки настрана зеленчуците, морските дарове и сьомгата, семената чиа, сусамовото и лененото семе може да ни помогнат да достигнем препоръчителния дневен прием калций. Дори тези от нас, които обичат да пият мляко и да хапват млечни продукти, могат да заменят приема им с такъв на бадемово мляко, мляко от коноп, ориз и кокосово мляко, както и с различни заместители на маслото и сиренето.
 

More from View Sofia

Ким Кардашян за цената на нещата: „Готова съм на всичко в името на младостта"

Celebrities преди 1 година

Ким Кардашян участва във фотосесия за The New York Times и даде интервю за изданието, в което разказа за новата си линия за грижа за кожата SKKN by Kim и какво е готова да направи за външния си вид.

"Свалих 3 сантиметра от талията си": Лена Перминова откровено за абдоминопластиката

Celebrity beauty преди 4 години

Бел.ред. Диастазата (duastasis recti) представлява раздалечаване на двете половини на правия коремен мускул (rectus abdominis), което може да достигне 2,5см и повече на ширина. Получава се в резултат на разтягането на Linea Alba (букв. бяла линия) – тънката бяла подкожна ивица, разделяща правия коремен мускул. Може да се прояви по цялото му протежение или само частично, на места.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.