Следва

Men’s exhibit: Мъже за пример на наградите на GQ

Мода от улицата – как получиха имената си някои от най-големите вериги магазини

Някога да сте се чудели дали зад името на Dorothy Perkins стои реална жена? Или коя е тази, носеща името Zara...

All fashion преди 8 години

Някога да сте се чудели дали зад името на Dorothy Perkins стои реална жена? Или коя е тази, носеща името Zara и стояща зад едни от най-големите продажби на дребно? Фактически и двете са измислица – те са все фиктивни имена измислени от предприемачите поради една или друга причина. Нека открехнем завесата...:

Zara
Първият магазин на Zara отваря в Ла Коруня, крайбрежно градче в северозападна Испания в далечната 1975. Всъщност са искали да го кръстят Зорба, само че барът през две преки е носел същото име. Собственикът Амансио Ортега е бил голям фен сниманият през 1964 „Зорба, гъркът“ - най-вече на брадатия гръцки протагонист. На днешна дата Ортега се класира между най-богатите хора в света.

T.K. Maxx
Ако някога сте пазарували в Щатите, ще сте подчули, че дискаунт веригата идва от името на T.J.Maxx. Обаче поради приликата с магазините на T.J. Hughes, продаващи също с огромни намаления на Острова, колегите от T.K. Maxx подменят буквата J с К, за да избегнат недоразумения.

Ted Baker
Съжаляваме, но Тед не съществува – това е алтер-егото на Рей Келвин, родом от северен Лондон, който започва бизнеса си през 1988 с магазин за мъжки ризи в Глазгоу. Обявявайки се за „необикновен дизайнерски лейбъл“, главните експерти на марката на шега се обръщат един към друг с митичната персона от името - „А Тед би ли го направил по този начин“?



River Island
Веригата е съществувала не с едно, ами с цели три имена от създаването си през 1948 от лондончанина Бърнард Люис. Първоначално се е подвизавала с името Lewis, а до 1965 Люис и неговите трима братя движели дейността на 70 магазина на територията на Великобритания. Тогава те решили да ре-брандират шоповете и така се появява името Chelsea Girl. За трети път го сменят през 1988 с River Island, когато откритите през 1982 Bernard Lewis’ Concept Man магазини се сливат с Chelsea Girl. Люис и семейството му все още са пълни собственици на бизнеса.



Miss Selfridge
До ден днешен някои хора се бъркат между ‘Selfridges’ и ‘Miss Selfridge’ и ровичкайки в историята на бранда, виждаме, че това е съвсем оправдано. Бившият собственик на луксозния магазин Чарлс Кор стартира марка, таргетираща тийновете и то след като се натъква и вдъхновява от дрехите на г-ца Бонуит в магазина им Bonwitt Teller в Ню Йорк. Но това е било преди повече от 50 години, а именно през – 1966. Днес Miss Selfridge се притежава от Аркадия Груп на бизнесмена сър Филип Грийн.

Dorothy Perkins
DP – както на галено я наричат стартира през 1909 от Х.П. Нюман, продавайки трикотаж и бельо. Името, с което я познаваме днес, марката получава през 1939 и е вдъхновено от класическата пълзяща роза.



Jane Norman
Част от градския пейзаж на главната улица вече повече от 5 десетилетия, Jane Norman е амалгама на името на основателя си – Норман Фрийд и майка му – Джейн и се цели в младите 20-25 годишни жени. Той продава бизнеса си през 2002 за 70 милиона паунда на Edinburgh Woollen Mill.

French Connection
Тези, които са достатъчно възрастни ще си спомнят, че името на „Френската Връзка“ произхожда от пътя на хероиновия трафик през късните 60 години на миналия век, когато дрогата е преминавала от Турция през Франция на път за САЩ през Канада... Очевидно печално известният „път“ е вдъхновил не само марка дрехи, но и книга, и филм. Британецът Стивън Маркс буквално търгува с името – 1972-ра, година след излизането на филма, французи му осигуряват 3 000 индийски ризи, които да препродаде във Великобритания за голяма печалба. Така бизнесът му приема името, с което и до днес е известен, а за да бъдат още по-френски нещата, търговията му се втурва стремглаво нагоре, когато наема родената в Ница Никол Фари за главен дизайнер. Вече бивша двойка, те има дъщеря, но никога не се женят.

SuperDry
Не се заблуждавайте от японските йероглифи над логото им – корените на бранда ни водят го Челтънам, където е основано първоначално под името Cult Clothing през 1985. Успешно се настанява в много университетски кампуси и градове в Обединеното Кралство и чак през 2004 приема името SuperDry. Идва след брейнсторм сесия от страна на основателя Джулиън Дънкъртън и дизайнера Джеймс Холдър, докато са пийвали в бар в Токио. Колекционирали
опаковки от храна и се вдъхновили от факта, че всичко в Япония е „super“ и хоп – ре-брандинг и добавили и японските букви към новото си име и лого.

Topshop
Първоначално двете компонентни думи са се пишели отделно при основаването на бранда през 1964 като допълнение на магазина на Питър Робинсън в Шефийлдския департамент и пълното наименование е било „Peter Robinson's Top Shop“. Събирал е млади британски марки като например Mary Quant и Gerald McCann. През 70-те Burton Group го съкращава на Top Shop и се фокусира върху пазара за 13-24 годишните чрез самостоятелни магазини. В крайна сметка в ранните 80 години обдиняват двете думи в една.

Marks & Spencer
Добрият стар Marks & Spencer или накратко M&S носи името си от основателите Майкъл Маркс и Томас Спенсър, чийто първи магазин отваря в Лийдс. Маркс всъщност е имигрант от бившата Руска империя и пристига в Англия когато е малко над 20 годишен. След като стартира с пазарна сергия и продавайки стоки под слогана „Не питайте за цената, едно пени е“, той обединява сили с касиера Томас през 1884 и успешно разширяват бизнеса.

Debenhams
Историята им започва през 1778 и сменя много имена до ден днешен. Уилям Кларк установява бизнеса в централен Лондон, а през 1813 Уилям Дебенхам става негов партньор и магазинът се подвизава под името Clark & Debenham. По-късно се преименува на Cavendish House, а през 1851 – на Debenhams and Freebody, тъй като се включва инвеститорът Климент Фрийбоди. До 1905 компанията претърпява още преименувания и поглъщания от различни търговци, докато накрая се установява като познатите ни Debenhams Ltd.



 

More All fashion