Следва

My Style: Николета Илиева

Христо Араклиев - пътешествия, музика и бира, под общ знаменател

За фестивала, за бирата, за пътешествията и екстремните спортове, днес си говорим с Христо Араклиев, един от организаторите на това събитие, предназначено за ценителите на добре прекараното време...

Други преди 8 години

Този уикенд ще се състои фестивалът на независимите артисти и производители на крафт бири rtm+beer. Той ще се проведе под открито небе - в обширното пространство в и около Маймунарника в Борисовата градина в София. Фокус на събитието тази година са Балканите - ще бъдат представени крафт бири от България, Сърбия, Румъния, Словения и Хърватия. За фестивала, за бирата, за пътешествията и екстремните спортове, днес си говорим с Христо Араклиев, един от организаторите на това събитие, предназначено за ценителите на добре прекараното време.



V.S. Кога започна аферата ти с приключенията?
Х:
Винаги съм обичал да пътувам, още като малък с родителите ми често ходехме напред-назад и това винаги ми е доставяло голямо удоволствие. Когато се запознах с приятелката ми, с която сме вече от три години заедно, се оказа, че и тя е приключенец по душа и така започнахме да ходим къде ли не заедно.

V.S. Запознахте се заради приключението или приключението ви запозна?
Х:
Бих казал, че развихме силна връзка, защото и двамата сме авантюристи. Бяхме някъде от месец заедно, когато тя ми предложи да заминем за Аляска. И аз се съгласих, въпреки че плановете, които тя кроеше бяха чак за след половин година.

И така се озовахме там, изживявайки едно невероятно лято, в което ни се случиха толкова много неща. В началото бяхме на бригада, а след нея, в рамките на месец, успяхме да обиколим голяма част от Америка. Бяхме в Хаваи, после Лос Анджелис, Ниагарски водопад, Гранд Каньон, успяхме да стигнем и до Атланта, където беше първото издание на TomorrowWorld, американската версия на Tomorrowland, на което в рамите на три дни се събраха над 180 хил. души. Уникално изживяване. 



V.S. Сериозно пътешествие...
Х:
Да, и след него не сме се спирали. Последно бяхме на фестивал в Румъния, пътувахме из целия Балкански полуостров, Хърватска, Черна гора, в Исландия бяхме, което е едно от най-яките места, на които съм бил...



V.S. Как изглежда личният ти топ 3 на най-интересните места, на които си бил?
Х:
Като градове - Стокхолм, Сан Франциско и Тайпе в Тайван, иначе като държави - Исландия, Норвегия и Тайван.

V.S. А кои са най-разочароващите?
Х:
Ако трябва да съм честен, съм доста позитивен и като цяло се опитвам винаги да намеря нещо, което ми харесва. Дали ще е град или планина, или хората... досега винаги съм намирал нещо, за което да се хвана.

V.S. Коя е следващата ти цел?
Х:
Искам да обиколя Азия, искам да отида някъде на юг в Африка, да посетя Нова Зеландия, което ми е най-голямата мечта. 

V.S. Какво винаги има в багажа на един приключенец?
Х:
Аз съм от хората, които винаги правят всичко в последния момент. Може би ми дава някакъв стимул това да съм притиснат от времето. Изпадам в едно такова състояние между примитивното ми Аз и по-интелигентното такова и успявам, някак си, да взема най-доброто решение. Дори и да се случи да забравя едно-две неща, винаги предпочитам така да си оправям багажа. По-скоро много неща нямам в багажа си, отколкото имам, ако трябва да ви отговоря на въпроса.

V.S. Кои са дрехите, с които се чувстваш най-добре, когато пътуваш?
Х:
Къси панталони, фланелка, голяма раница и удобни обувки, макар че съм правил преходи и бос, а и късите гащи не винаги са най-доброто решение. Например, когато си закъсал по гащи в средата на езеро в Аляска... Тогава бях решил, че е добра идея да оставя всички дрехи на брега, но вятърът ни отнесе толкова далеч, че после се наложи да ходим пеша километри, с гумена лодка на гърба, за да ги намерим. Всичко това се случваше само по гащи, докато комарите ни атакуваха... Нали знаете за какви комари става въпрос?

V.S. Не, за съжаление, не сме били в Аляска...
Х:
Казват им птиците на Аляска и в летния сезон, около месец и половина, те са хиляди, движещи се като облаци в небето. Хапят много, ужасно много!  

V.S. А какво друго заема място в ежедневието ти напоследък?
Х:
Занимавам се с организирането на един фестивал, с производството на бира и с някои екстремни спортове, когато намеря време.

V.S. Нека разгледаме заниманията ти отзад напред тогава. Какви точно екстремни спортове практикуваш?
Х:
Freerun, сноуборд, сноу кайт, кайт сърф и уейк борд, като freerun и сноубордът са ми най-на сърце. Особено сноубордът, той е голямата ми любов и мога да карам по цяла година. Носи ми невероятно щастие, адреналинът, планината, чистият въздух... всичко това ме кара да се чувствам безкрайно щастлив.





V.S. Друг важен момент в живота ти е бирата, разкажи ни малко повече...
Х:
Част съм от Ах! бирена работилница, където заедно с Рори Милър, Марто и още други готини момчета правим нашата бира, която е "from people to the people". Това е мотото ни, а това е бира направена с любов, чиято цел е да достави наслада на клиентите не само с вкуса, но и с начина, по който изглежда. 

V.S. А каква точно е твоята роля при производството на тази бира?
Х:
Идеологът на бирата е Рори, той е измислил рецептите и той прави бирата. Марто пък е арт директорът, занимава се с всички възможни рекламни материали, външен вид, брандинг, докато аз съм практичният човек в цялата тази работа. Занимавам се с организация, продажби, финансови отчети, като цяло аз съм този, който прави така, че нещата да се случат. Защото Рори и Марто са много артистични, и двамата са много добри в това, което правят, но са много хаотични личности. 



V.S. Каза, че организираш фестивали, разкажи ни малко повече за този който ще се случи този уикенд?
Х:
rtm+beer е единствен по рода си фестивал, а това е неговото трето издание и се надяваме на голям успех. Входът му е свободен и всички, които решат да дойдат на 12 и 13 септември в и около Маймунарника в Борисовата градина в София, ще могат да се насладят на над 100 бири от 7 различни държави. За ценителите ще предлагаме словенската крафт бира Pelicon, румънската Zaganu, хърватската Zmajska, гръцката Voreia, както и българските гордости „Ах“ и Glarus.

И ако хората не са обиколили половин Европа, едва ли ще са пробвали всички тези бири. Някои от тях са доста нови, но всички, които ще намерите са с много високо качество. И тук е моментът да кажа, че не държим фестивалът ни да е от най-комерсиалните, а по-скоро да е за истинските ценители на хубавата бира.

V.S. Това е фестивал посветен на крафт бирата, как би обяснил на някой каква е разликата между нея и обикновената такава?
Х:
Разликите са много. Но да започнем от там, че крафт бирата в повечето случаи се прави в много малки количества, и се произвежда в микропивоварни, които наблягат по-скоро на разнообразието. Те правят различни, недестилирани и нефилтрирани бири, все неща, които масовият производител не може да си позволи. В микропивоварните се експериментира много, може да се изкарат до 24 вида различна бира на година, като има пивоварни, които са успявали да изкарат и над 100 различни вида за същото време.  

V.S. А по какво основно се различават бирите излезли от една пивоварна?
Х:
Работи се много експериментално и във всеки вид бира можеш да сложиш различни съставки, които да отличават крайните продукти един от друг. Както в една от нашите бири, примерно, има мурсалси чай. Тя е по оригинална рецепта, но дори и в производството на по-обикновената ни бира, която е стандартна, се съдържа два вида български хмел и един американски, което я различава от останалите на пазара. На път сме да изкараме още няколко разновидности, като едната ще е с люти чушки, другата с годжи бери.

V.S. Доста интересно звучи, предполагаме и на вкус ще е така! А коя е най-странната бира, която ти си пил някога?
Х:
Бира с исландски водорасли, наистина доста екзотично питие. Не мога да кажа, че ми хареса, но наистина е най-странното нещо, което съм опитвал.

V.S. От позицията ти на пътешественик можеш ли да ни кажеш къде бирата е най-хубава?
Х:
Смело мога да отговоря, че в Белгия бирата е най-хубава. При тях тя е традиция и в действителност е много качествена.

V.S. Има ли достатъчно места в София, на които можем да пием хубава и качествена бира? 
Х:
В последните години течението "крафт бира" набира огромна популярност и в доста заведения в столицата може да се намери наистина качествена бира. Засега в България няма много крафт пивоварни, но тенденцията е в следващите години те да удвоят броя си. Със сигурност могат да се опитат крафт бири в над 150 заведения в столицата. Това започва да се превръща в култура, а консуматорите й са все хора с по-различна нагласа, които търсят нещо по-специално.

Разбира се, на качествена крафт бира могат да се насладят всички на rtm+beer феста този уикенд, където освен на бирата, посетителите ще се насладят на музикална програма от Балканите - сръбските майстори на танцувални бийтове DJ PHILLIE P и SPACEWALKER, радио гуруто от Черна гора MR.GOJU, фънки селектора от Radio NULA в Словения Woo D и румънците KOSTA и UFE, които обещават горещи афро и латино ритми.

От българска страна на rtm+beer ще могат да бъдат чути някои от най-интересните нови инди групи, като D A Y O Live Band и The Bedlam Club, българо-американската формация Two Cities, One World и The Wedding Party Band от САЩ. Селекторите, които ще забавляват публиката през двете вечери на фестивала са добре познатите Ramsey Hercules, Sofia Beats и Funkusion, както и белгийският продуцент и DJ Madrugadao.

Храната на фестивала, гарантирано ще бъде вкусна, приготвена с качествени продукти и разбира се – перфектно допълнение към бирата. Отговорници за нея са Smuggler's Diner, Chilli Hills Farm & Kitchen, Karavan Kitchen, Chichi's, Bulldog Cheese Steaks, Фабрика Дъга и Hranilika.

V.S. Звучи страхотно! Ще се видим там!

More from View Sofia

More Други