Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 14.09 – 20.09

Да не забравя: как се храним на масата, ако сме бели хора

Днес, повлияни от предпразничен ентусиазъм, се заровихме сред старите книги, търсейки интересно четиво за идните три дни...

All About Life преди 8 години

Днес, повлияни от ентусиазъм, се заровихме сред старите книги, търсейки интересно четиво за идните 4 празнични дни. Чете ни се нещо интересно, забавно, поучително... и така, селектирайки критериите за перфектното уикенд-четиво, попаднахме на едно старо и прастаро издание на издателство на ЦК на ДКМС /!!!/,  наречено "Така казват хората".

Годината е 1966-а. Почти 50 години назад. Половин век, съгласяваме се, е доста време. Но в думите, които ви предлагаме, няма нищо старомодно, напротив, ще видите, че са по-актуални от много други, напечатани и изречени наскоро. 

Избираме откъс от "Така казват хората", съдържащ няколко съвета, дори заповеди, за това как да се храним на масата. Надяваме се ЦК на ДКМС няма да имат нищо против, че ги цитираме с известна давност, но, когато става дума за разпространение на знание, всичко е позволено. И нека наистина си припомним как да се държим като бели хора /о, какво точно място на този иначе витиеват израз/.

10-те заповеди на добрия маниер НА МАСАТА са тук!

Адски е забавно, насладете се /в четири порeдни дози, за да е по-сладко/: 

Аз и... Храненето

"Гладът и любовта са сили, които управляват света" - казал един голям човек. Не зная какво става с вас, но когато съм гладен, аз нямам настроение и бих предпочел да управлявам сит. Ние се храним всеки ден и всеки ден се засищаме и пак огладняваме. А храненето поставя пред нас много въпроси. 

Удоволствие или необходимост?

Някои хора мечтаят за деня, когато човечеството ще се храни по синтетичен път, с малки хапчета, които ще съдържат всичко необходимо за нормално поддържане на живота. Ще гълтаме три пъти на ден по две хапчета и няма да имаме нужда от хляб, ще забравим вкуса на пържолите, ягодите и червеното вино. Блазе ни! А какво ще правят организаторите на банкетите? Летописците, които обичат да описват пиршествата? Къде ще иде литературата без Гаргантюа и Фалстаф и доброто дете, което си изяжда всичко? Какво ще стане с нас, обикновените хора. Доволни ще бъдат само майките на злоядите деца. Може би и те няма да бъдат доволни, защото как ще споделят една с друга в градината: "Съсипа ме това дете. Един залък държи в устата си от сутрин до обед". А удоволствието, чистата здрава наслада от хубавата и вкусно приготвена храна?

С яденето са свързани разни обичаи. Някои племена в Полинезия смятат храненето за нещо срамно и този, който гледа как яде царят, се наказва със смърт. Другаде да се откажеш от покана за обяд било равносилно на отказ от дружба. Един стар руски летопис разказва за враждата между двамата князе Изяслав Мтиславич и Глеб Георгиевич. Кавгата завършила едва когато Глеб поканил своя противник на обед - общата трапеза била символ на дружба.

Първа Заповед: Помни, че ядеш на маса! 

В античността са писани много стихове и сатири - как да се държим на масата. Тази вещ явно заема значително място в живота на хората. Не толкова за нещата, които са ставали около нея, колкото за това, което е имало върху нея. Овидий в своето "Изкуство на любовта" пише, че някога влюбените топели пръстите си в купички с червено вино и пишели с тях излиянията си по масата. Явно, масата е била без покривка!

През средните векове обаче покривката влязла в правилата на добрия тон. В европейските замъци сменяли покривката след всяко ястие. Обичаят изисквал гостите да бършат пръстите си в нея. Това минало, но и до днес някои си бършат пръстите в покривките. Средновековен навик!

Сега масата се покрива с найлон, мушама или покривка. С каквото и да е покрита, първото условие е да е чиста!Някои келнери теоретически знаят това и ловко обръщат пред очите на смаяния посетител покривката, на която преди малко е била изсипана чаша червено вино, или пък изтърсват трохите от нея с ръка, разбира се, върху коленете на посетителя.

На масата се слага и салфетка (поне би трябвало да се сложи!)Тя стои на коленете на този, който се храни. Тя не се пъха в яката или деколтето на блузата. И устните не се изтриват с нея, а се потупват лекичко. Салфетката не се жали и след употреба се смачква.

Втора Заповед: Не обялгай лакти на масата! 

Старите римляни давали пиршествата си в триклиниума - помещение, двойно по-дълго, отколкото широко. Името му произлиза от "лектус" - легло, и "триклиния" три места, от което следва, че римляните се хранели излегнати по трима. И заключението ни не е погрешно. Римляните се излягали, подпирали се на левия лакът и чакали да им бъде поднесена храната. Те смятали,че да се яде така, е най-елегантно и прилично. Арабите пък предпочитали да се хранят на дивани.

Дали от тях някои хора са взели навика да ядат с опънати крака и облегнати удобно назад в креслото. Сега от лакти децата се приучават да сядат така, че тялото да образува прав ъгъл и да не слагат лактите на масата по време на яденето. На масата могат да бъдат само китките. Англичаните, които държат особено на обноските при хранене, слагат по две книги под мишниците на децата, за да ги принудят да се хранят с прибрани лакти.

Трета Заповед (И особено важна): Яж безшумно!

"Ако беше чул как яде Херкулес, ти щеше да умреш от страх - пише един античен писател. - От гърлото му излизаше бучене, а челюстите му тракаха". Ние не знаем как е ял Херкулес, но знаем как се хранят днес някои наши съвременници. Това е напълно достатъчно! И изпитваме желание да умрем не от страх, а от срам! Още по времето на Петър I в Русия излязла една книга, която учела младежите да ядат безшумно, но и до днес се срещат хора, които смятат, че няма значение как ядат. Те се хранят с отворена уста и мляскат, нещо, което може да лиши всеки от апетит (освен този, който яде така!). Такива хора сърбат супата и кафето си не защото са горещи, а просто защото навиците, останали от времето на отоманския поробител, са се оказали по-трайни, отколкото навиците на доброто държание. Такива хора чукат лъжиците в зъбите си, стържат неприятно с ножа, когато искат да отрежат нещо. Те може би имат завършено висше образование, може би дори са завършили два факултета. Нима само дипломата говори за културата обаче?

Но представете си, че колкото и да се стараете да ядете безшумно, ви се случи да се оригнете, без да искате, или да почнете да хълцате, или да се задавите. Какво трябва да се прави в такъв случай? Ако се оригнете, то поне се постарайте да е по-тихо по възможност. Това е един от редките случаи, когато може и да не се извините. Премълчете си, а другите трябва да се направят, че не са забелязали какво е станало. Ако почнете да хълцате, пийнете малко вода или напуснете за кратко масата. Същото сторете и ако се задавите. Да ви тупат по гърба шумно, може само в къщи!

И най-важното, яжте със затворена уста!

Следващата доза правила идват още утре. Следете! 

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 19 часа

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 4 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.