Следва

Трябва да е голям

FASHION STARTER: Изабел Маран

Коя е тя? Парижанката с най-широка лъчезарна усмивка, еклектичен индивидуалист, абсолютен бунтар. Нейният личен стил е чаровно пленяваща комбинация от...

All fashion преди 8 години

Коя е тя?
Парижанката с най-широката и лъчезарна усмивка, еклектичен индивидуалист, абсолютен бунтар.
Нейният личен стил е чаровно пленяваща комбинация от андрогинен шик и безгрижно бохо.
Сега на 46, Изабел Маран е на върха на славата си с модна къща, основана през 1994, с ежегоден 30% растеж на приходите и разпродадена за часове колекция за H&M.



Всъщност Маран не е целяла да стане моден дизайнер, но пък от малка е преправяла старите дрехи на родителите си – родена в семейство на французин и германка, тя абсолютно залага на удобството на дрехите. Познаваме почерка й по каубойските боти, клиновидните (wedge) маратонки, големите палта и способността ѝ да нагажда лускозната мода с такава, която наистина се носи и е удобна, много удобна! Нарича ги „униформата на всяка жена“ и освен това решава да продава дрехите си на много по-комфортни цени – тишърти и дънки за всеки! Марката й се разраства, печели награди за мода (1997), дизайнер на годината (2010), а образът й на IT-мацка става все по-популярен...





Досегът ѝ с модата се случва, когато супер недоволна от това, което е в магазините, решава да вдъхне нов живот на старите арми-ризи на татко, а на 17 продава някои от произведенията си в местни магазини. Една година след тези модни упражнения записва моден дизайн в Студио Берсо и така лека-полека стига до момента, в който през 1995 на Парижката седмица на модата прави изключителен дебют, ползвайки приятелките си за модели. Днес дрехите ѝ се носят от звезди като Сиена Милър, Виктория Бекъм, Алекса Чънг, а Кейт Мос става лице на кампанията от 2010. Но Изабел насочва модата си към обикновената жена и цементира комфорта на носенето на дреха в изкуство.



Ето и още няколко интересни факта, които не можем да подминем: 

Тийн-вдъхновение
Тя разказва, че в ранните си 20, когато не е имала възможността да си купи дрехи на любимата си Вивиън Уестууд, е... гледала деца в продължение на много време, само и само, за да успее да си вземе нещо от парижкия магазин на ексцентричната дизайнерка.



Вечните музи

Споделя, че нейни нестихващи вдъхновения са личностите на Серж Гензбург, Джейн Бъркин, Франсоаз Харди и Даяна Врийланд.



Най-добрият съвет, който е получавала
Идва от директорката на Студио Берсо – Мари Руки, която ѝ казва никога да не създава нещо, което не би носила тя самата. Изабел споделя, че този съвет е безценен за нея и й повлиява още от самия старт на кариерата, като ѝ дава реалистичен подход към нещата, следвайки го до ден-днешен.



Един типичен работен ден
Всяка сутрин плува по 35 обиколки в любимия си басейн на Сен Жермен, до който стига със скутера си. След което отива в офиса и с чаша черно кафе в ръка си организира работния ден. Следобеда действа върху колекциите и задължително пробва всяка една дреха.



Любим и не толкова момент от работния процес
Предпочита да прави дизайните на моделите, отколкото да се занимава със самата дреха. А иначе хич не харесва безкрайния ритъм на колекциите – едно след друго, постоянното състояние на спешност.



Още за вдъхновението
Взима идеите си от всичко около себе си – жените, които я заобикалят, случаен жест например, но най-вече от музиката – казва, че това е нейният първоизточник на всичко в креативния процес.



Най-важното в личния ѝ гардероб
Обожава андрогинното излъчване и униформите. Често носи сив кашмирен пуловер над дълга бяла тениска със скини джинс или кожени панталони.



Бюти-тайни
Сок от моркови!!! Освен това почти никога не носи грим и счита червеното червило за топ-акцент, завършек на аутфита. Козметиката ѝ е съвсем малко – лавандулов сапун от Weleda, японски крем от Kanebo и шампоан от Moroccanoil.



Когато пътува...
Старае се да вземе възможно най-малко багаж – да не ѝ пречи и да има само това, от което най-много ще има нужда.



Почивка
Със съпруга си прекарват уикендите най-често в хижата във Фонтенбльо, малка къщичка край реката, където си готвят на газов котлон и вечерят на свещи. А през деня карат каяк.



Какво слуша сега
В момента в нейната плейлиста най-често се въртят Connan Mockasin, Yeah Yeah Yeahs, Lou  Doillon и PJ Harvey.



Какво е да си женен за дизайнерка
Щастливо омъжена за Жером Драйфус, също прочут дизайнер, тя споделя, че е страхотно да имаш човек, който разбира целия процес около създаване на колекция, но пък изобщо не говорят за работа вкъщи.



Странни неща, които не знаем за нея
Обича да заварява разни метални неща, да кара скутер, а не кола, да прекарва уикендите в хижата (която е без електричество и вода) и много мрази паяци. 









 

More All fashion