Следва

БНТ1 показва бежанската криза от първо лице

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 14 - 20 септември

Този концерт е като машина на времето, която ще бъде паркирана в новия клуб Planet (в НДК) и ще ни хвърля обратно в 90-те с песни като Lonely, He’s Coming и Remember the Time...

Events преди 8 години

Нана - концерт

Кога: 15 септември, 23:30 часа
Къде: Planet Night+Day Studio

Този концерт е като машина на времето, която ще бъде паркирана в новия клуб Planet (в НДК) и ще ни хвърля обратно в 90-те с песни като Lonely, He’s Coming и Remember the Time.

Рапърът, който ги изпълнява, идва да събуди носталгията по аналоговата ера с аудиокасетките и съдраните дънки, която вероятно никога няма да ни мине. Една дата за цялата страна обаче няма да му стигне – 3 дни след участието си в София, ганаецът ще мине през Варна, а после и Пловдив.

Кристо и Жан Клод - изложба графика, обекти

Кога: 13 септември-22 ноември
Къде: Софийска градска художествена галерия

"Това е нашата специалност – създаваме само радост и красота. Никога не сме правили тъжна работа." Много малко съвременни артисти не се нуждаят и от дума въведение, а изложбите им са събития всеки път.

Особено първия – роденият в България Христо Явашев работи извън страната със съпругата си Жан-Клод и до този момент не е имал изложба тук. Което не значи, че не можем да извикаме веднага образа на опакования Райхстаг, Пон Ньоф в златна коприна или оранжевите Порти в Сентръл Парк. Кристо подбира за тази ретроспективна изложба 130 обекти, рисунки, фотографии, които разказват цялата история – от първите му опити като артист през срещата с Жан-Клод до 2009, когато тя умира. 

Международен фестивал за дигитални изкуства

Кога: 15 сетември, 17:30 часа
Къде: Галерия "Академия"

За пети път Националната художествена академия ще представи в София международен фестивал за дигитални изкуства – DA Fest 2015.

Програмата на фестивала включва изложба, пърформанси, прожекции, презентации и уъркшопи, които се случват в различни локации от централната сграда на НХА, ул. „Шипка“ 1 в София. В рамките на фестивала световноизвестни творци ще представят съвременни артистични тенденции, изследвания и технологии и ще демонстрират важни постижения в сферата на дигиталните изкуства.

Сред участниците в DA Fest са: Cod.Act (Швейцария), Сузана Хертрих (Германия), RaumZeitPiraten (Германия), Вибеке Соренсен (САЩ/Сингапур), Кристиан Делеклюз (Франция), Гийом Байшелие (Франция), Наталия Петкова (България/Канада) и много други.

За втора поредна година НХА и Societe Generale Експресбанк дават награда за най-добра видео творба, създадена от български автор. Победителят ще бъде обявен по време на откриването на DA Fest на 15 септември от 18:30 часа, а селекция от изпратените за конкурса творби ще бъдат показани в рамките на прожекционната програма на фестивала (15–19.09.2015).

Фотофабрика 2015 Маргиналният човек

Кога: 15 септември - 18 октомври, откриване 15 септември, 18:00 часа
Къде: Национална галерия - Двореца

За втора година международният фестивал Фотофабрика гостува на Националната галерия – Двореца. От 15 септември до 18 октомври в залите на галерията може да бъде видяна изложбата Различните Аз на Пиер Гонор.

Роден във Франция през 1963, oт 1988 г. живее в Мадрид, а творческите му интереси го отпращат в различни точки на света в търсене на хора, отдалечени от материалното благополучие, от шума на еднородното градско общество. По „второстепенните пътища” на Европа, Азия и Латинска Америка, той открива своите отстранени от мейнстрийма на глобалния свят герои и ни показва различните лица на човешкото достойнство.

Чрез своите неподражаеми широкоформатни портрети, Пиер Гонор ни среща с работници, бездомници, имигранти, ромски фамилии и обикновени самотници, създавайки забележителни фотографии, чиято стилистика кореспондира с духа на барока и с творчеството на Рембранд, Веласкес и Ел Греко.

Привилегия за българската публика е и организираната лекция Феноменология на портрета, която Пиер Гонор ще изнесе на 16 септември от 18:00 ч. в зала 19 ("Квадрат 500") на Националната Галерия.

Вход: свободен


Ройшийн Мърфи - концерт

Кога: 17 септември, 20:00 часа 
Къде: Зала Универсиада

На 17 септември ексцентричната ирландка Ройшийн Мърфи ще гостува и в София с чисто новия си студиен албум Hairless Toys, с който обикаля на мащабно европейско турне по случай официалното си завръщане на сцена след 8-годишна пауза.

"Кралицата на експериментите" ще излезе в 20 часа на сцената в зала "Универсиада" със сюрреалистичното си лайв шоу, съобщиха организаторите "EventEase".

Незаменима фигура от световната музикална сцена още през ранните 90-те с участието си в култовата електронна банда Moloko, Ройшийн Мърфи дарява музикалните ценители с вечни класики като "The Time is Now", "Sing it Back" и "Forever More". Соловата й кариера оставя бляскави следи с хитовете "Ruby Blue" и "Overpowered", които безспорно я превръщат в една от най-емблематичните икони на съвременната електронна и поп култури.

Дива, ексцентрична, различна и супер талантлива е ирландката, която е завършен артист от главата до петите – елегантно жонглира между артистичните си превъплъщения на певица, продуцент, дизайнер, модел и актриса. "По гласа ще я познаеш" – освен специфичният й стил, гласът й също е запазена марка, която никой никога няма да успее да копира.

Билети: Билетите за концерта са в продажба в мрежата на Eventim.bg на цена от 60 лева.

Концерт на Софийска филхармония за Деня на София

Кога: 17 септември, 20:00 часа 
Къде: Зала България

Световноизвестният обоист Иван Данко (Словакия) с неподражаемо красивия Концерт за обой и оркестър на Бохуслав Мартину.

Средиземноморската топлота и изящество на Античните арии и танци на Оторино Респиги.

Неуморно търсещият музикални предизвикателства Георги Арнаудов и неговият поклон към изтънчеността на барока с Barocus Ex Machina – концерт за пиано, харпсихорд, хамерклавир и оркестър в изпълнението на Даниела Дикова - пиано, Василий Илисавски – чембало и Галина Драганова – хамерклавир.

И слънчевата Борислава Танева с нейното обяснение в любов към града, който прегръща живота ни - Софийско кончертино, в което солист ще бъде самата тя.

Всичко това под майсторската палка на Константин Илиевски.

Всичко това ни очаква на 17 септември, Денят на София, в зала "България". 

Вхосд: Билети на билетна каса на Софийска филхармония, на цена 8 лева. 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?