Следва

Пиер Гонор: "Лицето и името са най-ценното, което ни принадлежи"

Какво гледахме тази седмица: Камен Калев за едно провалено общество „С лице надолу“

Бедността, масовият срив на моралните ценности и човечността отвъд етническите разлики - това са само част от...

Movies & TV преди 8 години

Бедността, масовият срив на моралните ценности и човечността отвъд етническите разлики - това са само част от основните теми, които Камен Калев засяга в най-новия си пълнометражен филм, озаглавен „С лице надолу“.

След световния успех на „Източни пиеси” и „Островът” българският режисьор отново се обръща към типично социалната тематика, за да разкрие пред зрителя дълбочината на проблемите в днешното съвремие и да зададе болезнените въпроси, които сякаш се избягват съзнателно или не от всички нас.

Вдъхновен от реална история, филмът проследява случващото се на Сами - французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той става информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Връзката му с престъпната мрежа се крепи на запознанството му с Елка, проститутка от ромски произход, продадена в чужбина. Притиснати от обстоятелствата и двамата се принуждават да бягат заедно. Наред с шокът от суровата действителност и чувствата, които се пораждат помежду им, те се озовават на съдбовен кръстопът между спасението и изкуплението.

Към проекта Калев подхожда с оригинален, но и много смел метод. Подготовката за лентата стартира с продължителен кастинг, с изначалната цел да се открият непрофесионални актьори, които да допринесат за сюжета със своята естественост, първичност и автентичност. Рискован и не винаги гарантиращ успех подход, особено щом става въпрос за продукция, идваща от малка страна и разполагаща с минимален бюджет. Резултатът обаче е налице – 2 години търсене на точните хора, 8 седмици всекидневни снимки и близо 2 часа лента, събираща всичко в едно цяло.

За всички гледали предишните проекти на българина обаче е ясно, че му се отдава да сътворява ефектни художествени творби, излизащи извън точните жанрови рамки и то с оскъдни средства. Така екипът на филма започва дългото обикаляне из родни градове и ромски локации, за да открие подходящите хора, на които няма да им се наложи нито да се преструват, нито да преиграват, защото просто ще бъдат себе си. Само за избора за водещата женска роля, се явяват около 1200 кандидатки, всички - стоически преборени от чаровната Сехер Небиева. Младото и неопитно в актьорската игра момиче впечатлява режисьора както с физическото си напасване с ролята, така и с отличната химия между нея и изпълнителя на водещия мъжки персонаж.

А кой е той? Внимание! Ако името Мелвил Пупо не ви говори нищо, ви съветваме да поправите тази грешка веднага, като напишете в търсачката заглавията “A summer’s tale”, “Time to leave” или „Laurence Anyways”. Френският чаровник притежава филмова биография, която определено може да се конкурира с тази на звездата от предишния проект на Калев - Летисия Каста. Номинираният за Сезар през 2003 г., Пупо, вкарва в образа на гангстера чувствителността на обикновения човек, който все още не е пречупил напълно достойнството си.



Именно образът на Сами води зрителя към темата за прекрачването на моралните граници, за точките на пречупване в живота, когато трябва да избереш от коя страна на монетата искаш да бъдеш – при въртящите се в порочния кръг или с онези, търсещи начин да изтрият очертанията. Но не, това не е избор ала братя Уашовски, тук няма нито червено, нито синьо хапче. Тъй като избиращият може да е както носещият кожено яке и раница, пълна с фалшиви пари, мъж, така и мургавото момиче с късата пола, чакащо на магистралата.

Носещ отпечатъка на документалното кино, „С лице надолу“ е филм, изпъкващ с изключителен операторски почерк и ярка визия, след края на който ще ви се прииска да се изправите и никога повече да не наведете лице надолу.

Проектът е реализиран като съвместна ко-продукция между Франция, Белгия и България, а премиерата се очаква в средата на октомври.
 

More Movies & TV