Следва

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2015-16: Сладките 60-те

NYFW пролет/лято 2016: "Младите" американци - Wang, Gurung, Lam

Разясняваме кавичките на млади, като уточняваме, че и тримата талантливи американски дизайнери, показали...

All fashion преди 8 години

Разясняваме кавичките на млади, като уточняваме, че и тримата талантливи американски дизайнери, показали моделите си пролет/лято 2016 в един ден по време на Седмицата на модата в Ню Йорк, са млади, да, но никак не са млади на бойното поле. И Уанг, и Гурунг, и Лам и техните лейбъли имат десетки успешни колекции, богати клиенти от световния кино и моден елит и достатъчно от вниманието на медиите и бизнеса.

Напълно различни, но с една основна идея, тази за тържеството на младостта, дефилетата на Alexander Wang, Prabal Gurung и Derek Lam оставят своя отпечатък и през този моден сезон. Всичко за пролетните им творения, следва в материала: 

Alexander Wang















Заедно с Рикардо Тиши Александър Уанг също празнува десет години начело, но на едноименния си бранд, с дефиле за пролет-лято 2016 по време на седмицата на модата в Ню Йорк. За разлика от своя колега от Givenchy, Уанг не се обляга на миналото и по-точно на иконични визии от минали ревюта, както направи Тиши. Напълно противоположно на очакванията, дизайнерът отвърна с нова концепция - свежа, динамична, лесно носима и реална - все качества, с които утвърденият талант е заявил силното си присъствие на модната сцена през годините.

Считайки постоянното напрежение върху дизайнерите да са иновативни, независимо в кой аспект, Уанг заявява: "Понякога се чувствам сякаш иновацията се движи по-бързо, отколкото сме готови да усвоим. Може би идеята за отхвърляне на иновацията е това, което се усеща като модерно в момента." А за вдъхновението си за новата колекция, моделиерът поглежда към всекидневието на жените: джинси, милитъри якета, свободни панталони, суитчери и тениски, все отговарящи на специфичната Уанг естетика, състояща се основно от улицата, секс и спорт.

Макар и да не е зашеметяваща чак, в представената колекция, зад привидните безгрижие и достъпност, се крие много и добре свършена работа - от войнишките якето с дълги черни ресни, oversized суитчера “Oakland” до чудесните деним поли - вниманието към детайла е изключително.

Prabal Gurung















Дефилето на Гурунг започна с проповедта на група монаси на подиума, а самата колекция е създадена с предназначението да покаже на широката публика какво всъщност означава Непал за дизайнера, който е силно опечален от опустошителното земетресение в Катманду през април, където е и отраснал. Оттогава насам Гурунг се е посветил на събирането на средства за пострадалите чрез организацията си Shikshya Foundation Nepal и използва дефилето си, за да привлече допълнително внимание към проблема. Това обаче в никакъв случай не означава, че ревюто е мрачно или представлява натрапчиво отдаване на почит. По-скоро Гурунг представя истински елегантна лятна колекция в непалско оранжево, розово и жълто. Формите са семпли и изчистени - slip рокли и дълбоки V-образни деколтета, които от няколко колекции насам затвърдява естетиката на дизайнера.

Работата на Гурунг е похвална, концентрирайки се върху несложните, елегантни силуети с подчертано романтични детайли, като бели и черни дантелени топове, красиво срязани, за да откриват долния копринен пласт. Любими от колекцията са ни памучните поплин рокли с прецизни изрязани детайли, които изглеждат обработвани с лазер, но всъщност са правени изцяло на ръка.

Derek Lam















Една от най-чувствените колекции, показани до момента на NYFW е тази на Derek Lam. Тя представлява комплекс от самоличности и се подпира не толкова на конкретен фокус в изработката на дрехите, колкото на вътрешно усещане, а именно - женски настроения и дълбочина.

Забелязваме множество вариации при ризите - както леки и свободни, така и от плътен памук и стегната кройка, а част от ръкавите са с преувеличена дължина и тип "bell". Освен хитовият за пореден сезон велур и преобладаващо спретнатите визии в началото на колекцията, дизайнерът предлага и бохемска интерпретация на пролет 2016 - велурени ресни, кашмирени рокли - пуловер, обемни трайбъл инспирирани бижута и пухкави кожени наметки.
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 1 час

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 19 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.