Следва

ТЕНДЕНЦИИ есен/зима 2015-16: Сладките 60-те

NYFW пролет/лято 2016: "Младите" американци - Wang, Gurung, Lam

Разясняваме кавичките на млади, като уточняваме, че и тримата талантливи американски дизайнери, показали...

All fashion преди 8 години

Разясняваме кавичките на млади, като уточняваме, че и тримата талантливи американски дизайнери, показали моделите си пролет/лято 2016 в един ден по време на Седмицата на модата в Ню Йорк, са млади, да, но никак не са млади на бойното поле. И Уанг, и Гурунг, и Лам и техните лейбъли имат десетки успешни колекции, богати клиенти от световния кино и моден елит и достатъчно от вниманието на медиите и бизнеса.

Напълно различни, но с една основна идея, тази за тържеството на младостта, дефилетата на Alexander Wang, Prabal Gurung и Derek Lam оставят своя отпечатък и през този моден сезон. Всичко за пролетните им творения, следва в материала: 

Alexander Wang















Заедно с Рикардо Тиши Александър Уанг също празнува десет години начело, но на едноименния си бранд, с дефиле за пролет-лято 2016 по време на седмицата на модата в Ню Йорк. За разлика от своя колега от Givenchy, Уанг не се обляга на миналото и по-точно на иконични визии от минали ревюта, както направи Тиши. Напълно противоположно на очакванията, дизайнерът отвърна с нова концепция - свежа, динамична, лесно носима и реална - все качества, с които утвърденият талант е заявил силното си присъствие на модната сцена през годините.

Считайки постоянното напрежение върху дизайнерите да са иновативни, независимо в кой аспект, Уанг заявява: "Понякога се чувствам сякаш иновацията се движи по-бързо, отколкото сме готови да усвоим. Може би идеята за отхвърляне на иновацията е това, което се усеща като модерно в момента." А за вдъхновението си за новата колекция, моделиерът поглежда към всекидневието на жените: джинси, милитъри якета, свободни панталони, суитчери и тениски, все отговарящи на специфичната Уанг естетика, състояща се основно от улицата, секс и спорт.

Макар и да не е зашеметяваща чак, в представената колекция, зад привидните безгрижие и достъпност, се крие много и добре свършена работа - от войнишките якето с дълги черни ресни, oversized суитчера “Oakland” до чудесните деним поли - вниманието към детайла е изключително.

Prabal Gurung















Дефилето на Гурунг започна с проповедта на група монаси на подиума, а самата колекция е създадена с предназначението да покаже на широката публика какво всъщност означава Непал за дизайнера, който е силно опечален от опустошителното земетресение в Катманду през април, където е и отраснал. Оттогава насам Гурунг се е посветил на събирането на средства за пострадалите чрез организацията си Shikshya Foundation Nepal и използва дефилето си, за да привлече допълнително внимание към проблема. Това обаче в никакъв случай не означава, че ревюто е мрачно или представлява натрапчиво отдаване на почит. По-скоро Гурунг представя истински елегантна лятна колекция в непалско оранжево, розово и жълто. Формите са семпли и изчистени - slip рокли и дълбоки V-образни деколтета, които от няколко колекции насам затвърдява естетиката на дизайнера.

Работата на Гурунг е похвална, концентрирайки се върху несложните, елегантни силуети с подчертано романтични детайли, като бели и черни дантелени топове, красиво срязани, за да откриват долния копринен пласт. Любими от колекцията са ни памучните поплин рокли с прецизни изрязани детайли, които изглеждат обработвани с лазер, но всъщност са правени изцяло на ръка.

Derek Lam















Една от най-чувствените колекции, показани до момента на NYFW е тази на Derek Lam. Тя представлява комплекс от самоличности и се подпира не толкова на конкретен фокус в изработката на дрехите, колкото на вътрешно усещане, а именно - женски настроения и дълбочина.

Забелязваме множество вариации при ризите - както леки и свободни, така и от плътен памук и стегната кройка, а част от ръкавите са с преувеличена дължина и тип "bell". Освен хитовият за пореден сезон велур и преобладаващо спретнатите визии в началото на колекцията, дизайнерът предлага и бохемска интерпретация на пролет 2016 - велурени ресни, кашмирени рокли - пуловер, обемни трайбъл инспирирани бижута и пухкави кожени наметки.
 

More All fashion