Следва

5 сладки начина да хапваме десерт и никога да не качваме и килограм

Протеин, без животински продукти - напълно възможно и ето как

Протеин. Повечето го асоциираме с големи чинии препълнени с червено месо, или най-малкото, ястия, които идват...

Health преди 8 години

Протеин. Повечето го асоциираме с големи чинии препълнени с червено месо, или най-малкото, ястия, които идват от животните. Въпреки че много хора не знаят твърде за протеина в детайли, знаем, че е от изключително значение за нашето добро състояние. Но, само споменаването на думата ни гарантира, че ще влезем в дебат, независимо дали става дума за такъв между вегетарианци и месоядни или вегани и вегетарианци и така нататък. И точно заради това ние искаме да разберем истината за този важен хранителен елемент - за различните видове и какво количество ни е необходимо.

Виж: Млечните продукти - големият виновник за проблемите с кожата

Какво открихме, разбираме от следващите редове…

Първо, нека да разберем какво е протеин. Накратко, той е един от седемте основни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае. Тези хранителни вещества са категоризирани така: макроелементи и микроелементи. Последната категория е запазена за витамините, а протеините попадат в първата категория, заедно с въглехидратите и липидите. Звучи достатъчно просто и на пръв поглед няма причина за дебат, все още.



А защо протеинът се счита за съществен хранителен елемент и какви са неговите роли в тялото? Като цяло, има роля в регулирането, както и в поддръжка на много функции на тялото, включително съсирването на кръвта, регенерирането на клетките, зрението, баланса на течностите, както и участва в производството на хемоглобин, хормони, антитела, тъкани и ензими. Протеинът е основният компонент на нашата коса, мускули, нокти, очи и вътрешни органи и действа като молекула, носител на витамини като А и минерали като желязо, за да могат да се усвоят от телата ни. Това са само някои от многото функции, а сега можем да видим какви са признаците на дефицит и източниците, откъдето можем да си набавяме протеини.

Когато в един хранителен режим има дефицит на протеин за продължителен период от време, симптомите, които се появяват, могат да включват подуване на ръцете и краката, чувство за гадене и виене на свят, анемичен вид, понижен имунитет и често боледуване от настинки или грип, преждевременно стареене (бръчки, коса без блясък или косопад), чувство на слабост, умора, бавно зарастване на рани.

Самият протеин се състои от аминокиселини, които са свързани заедно чрез пептидни връзки и съдържат въглерод, кислород, азот и сяра понякога. Когато разберем какви видове аминокиселини има, можем да разберем по-добре защо има различни видове протеини и как те се различават един от друг в хранителен смисъл. Аминокиселините попадат в три основни категории - незаменими аминокиселини, условно незаменими аминокиселини и несъществени аминокиселини.

Незаменимите аминокиселини са важни, защото тялото не може да ги произвежда само и точно заради това е важно да ги приемаме чрез храната. Втората категория, условно незаменими, означава, че нашите тела не са в състояние да произвеждат тези аминокиселини до определена възраст, след това не са необходими в нашата диета, и поради тази причина не са от съществено значение. Последната категория е несъществени и включва всички аминокиселини, които тялото ни произвежда само и за това не е необходимо да си набавяме чрез режима на хранене.

Продължаваме да се запознаваме по-добре с протеините и разбираме, че те се делят на още две групи “пълни” и “непълни” протеини. Пълен протеин е, когато в дадена храна има всички незаменими аминокиселини в него, а непълен протеин е такъв, който не включва всички основни аминокиселини, от които тялото се нуждае.

Най-общо казано, животинските източници на протеини, като месо, яйца и мляко, са пълни протеини. Растителните източници, от друга страна, като бобови растения, зеленчуци, зърнени храни, се считат за непълни протеини.

Това означава, че животинските източници имат всички необходими аминокиселини в тях, докато вегетарианските или вегански не. Точно от това произлиза популярното схващане, че вегетарианците/веганите не получават достатъчно протеин от диетата си. И това сигурно звучи достоверно, обаче…



Това, което трябва да разберем, е, че въпреки че животинските източници се смятат за пълни, ние все пак можем да комбинираме различни растителни продукти, за да си набавим всички необходими хранителни вещества. Например бобовите растения са с високи нива на аминокиселината лизин, но са с ниско съдържание на триптофан, зърнените култури от друга страна, са с ниско съдържание на лизин, но с високо съдържание на триптофан. Така че, докато отделно тези две възможности са непълни протеини, заедно те стават различна история. Всичко това означава, че ако хапваме вид бобово растение, комбинирано със зърнена култура, ние си набавяме “пълен” протеин. Колкото повече комбинации правим между вегетариански или вегански източници, толкова по-вероятно е да го консумираме в неговата идеална форма. Това се нарича протеинно допълване и показва как вегани, вегетарианци или хора, които не консумират много животински протеин, могат да си набавят този важен за здравето и красотата елемент.

Разбира се, за да се уверим, че получаваме необходимите количества протеин, е важно винаги да се стремим да смесваме различните източници, в началото може и да ни е трудно да следим това, но бързо се свиква и после дори няма да се замисляме за това. Хапваме салата? Просто добавяме малко ядки или семена и готово!

Така че твърдението, че без месо не можем да получим адекватни дози протеин, само по себе си не е вярно. Въпреки това, ако се мисли за намаляване на приема на месо или преминаване към вегетарианска или веган диета, е важно да обърнем специално внимание на нашата разнообразна диета.

От друга страна, не трябва и да прекаляваме с протеините, независимо дали идват от храна, или под формата на протеинови десерти и добавки, защото прекалените количества в организма могат да бъдат токсични. Завишените нива на протеин може да доведе до повишен риск от бъбречни проблеми или чернодробни проблеми.

Така че, независимо дали сме вегетарианец, веган, всеяден, суровоядец и така нататък, никога не трябва да подценяваме нивата на протеин в организма. На второ място, да внимаваме какъв е видът на протеина и ако той идва от растителни източници, да се уверим, че го комбинираме правилно. На трето място, въпреки че е важен за телата ни, не трябва да има излъшък, защото може да доведе до увреждания в дългосрочен план.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.