Следва

Добрият малък бизнес: Деликатно перфектно в Деликатесен

Изкушава отвън, разтапя отвътре - Чуден шоколадов сладкиш

Изкушава отвън, разтапя отвътре - Чуден шоколадов сладкиш...

Food преди 8 години

Днес решаваме да се поглезим и да си угодим като си приготвяме пухкав шоколадов сладкиш със сърцевина от мек топящ се черен шоколад. Без много да му мислим запретваме ръкави и си приготвяме това сладко изкушение.

Ето и какво ще ни трябва:

200 гр. натурален шоколад, 70% какао
125 мл. зехтин
200 грама пудра захар
4 супени лъжици смлени бадеми или лешници
5 големи яйца, разделени

пудра захар и заквасена сметана за сервиране

Как да си го приготвим:


Загряваме фурната на 180°C (ако е с вентилатор на 160 ° C). Намасляваме и покриваме с хартия за печене 20 сантиметра кръгла тавичка.

Натрошаваме шоколада на парчета и ги поставяме в купа, която издържа на високи температури. Поставяме купата на водна баня в тенджера и разбъркваме постоянно, докато шоколадът се разтопи. Когато шоколадът е разтопен напълно, прибавяме зехтина като го изсипваме бавно и разбъркваме през цялото време. Продължаваме като прибавяме две трети от захарта, разбъркваме, докато се разтвори от топлината на шоколада. Махаме от котлона и прибавяме ядките, щипка сол и жълтъците, разбъркваме, докато сместа стане хомогенна.

Слагаме белтъците в чиста и суха купа с около една трета от останалата захар. Разбиваме с миксер, когато яйцата побелеят леко, прибавяме още една трета от захарта. Продължаваме да бъркаме, докато увеличат обема си, и тогава прибавяме и останалата захар и разбиваме, докато станат на пухкав сняг.

С голяма лъжица започваме да прибавяме по малко от белтъците към шоколада като разбъркваме внимателно, за да не губим от обема. Разстиламе сместа в тавичката и печем в продължение на 40 минути. Проверяваме дали сладкишът е готов с дървена клечица, забиваме я в центъра и ако излезе чиста, вадим от фурната.

Оставяме сладкиша да се охлади в тавата, след това го вадим внимателно и махаме хартията. Поръсваме щедро с пудра захар преди сервиране и добавяме лъжица заквасена сметана.
 

More Food