Следва

Майкъл Фасбендър и Алисия Викандер приключиха сладкия си любовен роман

"Пространство през промяна" или идеите за трансформация на бившата Топлоцентрала на НДК в център за изкуства

На входа на т.нар. кучешки парк, в непосредствена близост до центъра на София, се намира едно изоставено пространство, загубило отдавна функцията си да произвежда топлина...

Events преди 8 години

На входа на т.нар. кучешки парк, в непосредствена близост до центъра на София, се намира едно изоставено пространство, загубило отдавна функцията си да произвежда топлина. Днес там има две отделни, полуразрушени, просторни помещения, дупки, счупени стъкла и мръсотия. Скрито сред дървета, тихо, занемарено и забравено място. Това е бившата топлоцентрала на НДК, която има шанс да се превърне в първото голямо пространство за независими съвременни изкуства в града.

Сградата е разположена в Южния парк, в частта между булевардите България, Черни връх, Арсеналски и Петко Каравелов. През последната година няколко творчески организации обединиха усилия, за да може пространството да бъде припознато като потенциална основа за дългоочаквания център за съвременни изкуства. Това е осезаема липса за една европейска столица. На 19 септември 2015 г. всички те ще изложат резултата от работата си дотук с представянето на три експертни модела, три възможни сценарии за бъдещото развитие на творческото пространство.

На срещата ще присъстват кметът на София – Йорданка Фандъкова, Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СО, представител на НАГ, Зелени системи и ОП Паркове, представители на АСТ – Асоциация за свободен театър, артисти, архитекти, дизайнери, културни мениджъри и представители на неправителствени организации, работили по проектите. Специално за събитието в София ще пристигне и Кристоф Кнох, председател на Обединението на независимите артисти в Германия.

Трите проекта се събрани под името „Пространство през промяна“ и се изпълняват с подкрепата на Столична община по Програма Европа, 2015 г. Част от събитието на 19 септември ще бъде и изложбата, състояща се от архитектурни визуализации на трите модела, които ще покажат потенциала на Топлоцентралата като място за култура и изкуство.

Една от основните цели заложени още с основаването на Асоциацията за свободен театър, както и на други неправителствени организации, свързани с независимите изпълнителски изкуства, е активната работа по създаването на автономно пространство за съвременни сценични изкуства. Практиката показва, че подобни места в Европа се развиват изключително успешно, много често те съживяват изоставени райони и полуразрушени сгради, често допринасят за имиджа на града, в който се намират, като привличат вниманието на чуждестранни партньори и публика.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?