Следва

Витаминозни коктейли за спешни бюти и здравни нужди

Да не забравя: как се храним на масата, ако сме бели хора. Част 3

Последната порция правила за хранене е вече налице! Сега гордо можем да кажем, че знаем с какви обноски трябва да се снабдим, сядайки на масата...

All About Life преди 8 години

Последната порция правила за хранене е вече налице! Сега гордо можем да кажем, че знаем с какви обноски трябва да се снабдим, сядайки на масата. Остава да се научим да ги спазваме и да бъдем пример за останалите, най-вече, гледащи ни от долу нагоре.

В случай, че позабравим нещо, вече си имаме наръчници, които ще опресняват знанията ни, а като бонус получаваме и азбучник на храните. За какво точно става дума, ще видим накрая, а сега продължаваме да се образоваме, и си говорим като за начало за... хляба.

Седма заповед:  Научи се да ядеш хляб!

Хлябът е това, без което не можем! Хлябът ни е направил хора, малко пресилено, но все пак... когато за пръв път човек се сетил как да изпече месото от убития звяр и да стрие зърната, да ги смеси с вода, той направил крачка напред в своето развитие (зандото вече познал труда!). Не мислете, че изразите: "Работи за един хляб", "Яде само бял и мек" и "И хлябът му даже не е сладък", са се родили случайно.

Казват, че по яденето па хляба се мери културата на една нация. Някои народи заместват хляба с ориз или картофи (въпрос на вкус, възможности и географска ширина!). Други ядат много малко хляб, за да не пълнеят. Но не за тях ни е думата, а... за тези, които оставят след себе си куп трохи, сякаш нарочно ронят храна за птичките.

И за тези, които смятат, че трябва непременно да сбършат с хляб чинията си (където и да се намират), "за да не стане нещо зян". И за тези, които дробят хляба в супата си като за попара; и за тези, които лапат такива залъци, сякаш във всяка буза държат най-малко по два ореха!

Яжте хляб, колкото искате, но внимавайте как ядете хляб!

Осма заповед: Не поръчвай пръв (Само за мъже)!

Мъжът пръв отваря вратата па ресторанта, за да влезе първа жената. Пръв върви в ресторанта, пръв намира маса, пръв дръпва стол, за да седне първа жената. Пръв взима листа за ядене и чете па глас менюто или подава листа на жената, за да избере първа тя. Пръв сипва вино в своята чаша (за да паднат парченцата от тапата в неговата чаша), но чака тя да пие първа. И не почва да яде пръв, дори и да донесат на него първо яденето. И не пуши пръв, преди да е предложил на нея цигара. И дори в къщи не започва да яде пръв. Тоест почва, но...

Девета заповед: Занимавай се със собствената си чиния!:

"Не гледай чинията, която домакинът държи пред себе си, занимавай се със собствената си чиния" — учели египтяните своите деца. Преведено па български, това значи още и някои други дребни неща... Например: "Докато се занимаваш с чинията си, мълчи!"

Има една рисунка на известен художник карикатурист. На нея е изобразена разхвърляна маса след ядене, която прилича на полесражение. Отдолу кратък надпис: "Те разговаряха".

Разговорът на маса е много приятно нещо, ако не вършим и двете неща, т. е. едновременно ядем и разговаряме. Уви, трябва да глътнем залъка си, за да разкажем анекдота, който ни вълнува. Веднъж Александър Дюма бил поканен на вечеря. Домакинята непрекъснато го подканвала: "Бива ли едни човек да мълчи, кога го е такъв блестящ стилист като вас". Александър Дюма, който не обичал да приказва, докато яде, казал: "Ако всеки шуми според положението си, значи ли това, че господинът насреща трябва да гърми". Отсреща седял един генерал от артилерията.

Да гледаш в собствената си чиния, значи още да не гледаш другия в устата — колко е изял, — а също така да не зяпаш по съседните маси или да подслушваш какво се говори на тях.

Изобщо не е лесно да гледаш в собствената си чиния!


Десета заповед: Не отнемай апетита на другите!

Има сто и девет начина да отнемеш апетита па другите и, уви, само няколко да им създадеш апетит. Сто и деветте начина няма да изброим, защото ще ни трябват около сто и девет страници, затова ще посочим само няколко.

В къщи се хранят съпруг и съпруга. Мъжът яде неохотно, побутва яденето с вилица, прави забележки от рода на "Добре ли изми салатата?", "Не можа ли да се научиш, че във фасул не се слагат домати?" И докато мъжът си сипва ядене повторно, жената престава да яде.

Или:
Двама приятели се хранят в ресторант, но внезапно единият казва:

- Нали бяхте приятели с онази малката, машинописката? Снощи я видях в същия ресторант с голяма компания. Забавляваше се отлично!

Или:
Две приятелки обядват заедно и едната казва:

- Тази рокля ти е много хубава, помня я още от по-миналата година. Само че като че ли доста си надебеляла оттогава.

Или:
Ако по време па яденето жената непременно реши, че трябва да се разхубавява. Апетитът отива по дяволите, когато гледаш как се червят устни и пудри нос.

Ако по време на яденето решите да чистите зъбите си с клечка за зъби!

Ако оставяте по чашата с вино мазни следи от устните си, защото не се сещате, преди да вдигнете чашата, да допрете салфетката до устните си?

А какъв е начинът да създадеш на някого апетит?

Ако покажеш на другия, че яденето не е акт на самоубийство, нито жертва, а просто едно човешко удоволствие, при условие, разбира се, че се спазват и десетте заповеди !

Азбучник на храните

Как се яде:

А - агнешка главичка. Яденето й е цяло изкуство. Тя може да се яде с пръсти, но мозъкът и езикът в никакъв случай не се ядат с пръсти.

Б - баница. Може да я ядете, както искате — или да нарежете цялото парче на малки парченца, или да режете с дясната ръка парче по парче a c лявата да държите вилицата. (Или да си я вземете с ръка — ако никой не ви гледа!)

В - варено телешко. Пак имате голям избор. Може да нарежете месото в супата и да го изядете, ако е удобно, с лъжица. Или пък нарежете месото и го набодете на вилица, след като сте изяли супата.

Г - галушки в супа — се ядат с лъжица!

Д  - диня — отрязвате резена успоредно на кората. И после режете парче по парче, като парчето държите набодено с вилицата, а с ножа чистите семките.

3 - зарзали се ядат с ръка. Разделя се зарзалата на две, отделя се кокичката и плодът се изяжда.

К  - картофи — варени — никога не се ядат с нож, а се разчупват с вилица и ядат с нея.

кебапчета, както и кюфтета не се режат с нож.

компот — кокичките се плюят в лъжицата и остават встрани на чинийката.

кокалчета се плюят по същия начин, не направо в чинията, а в лъжица или вилица и след това с прибора се оставят в чинията.

кафе — не се пие с лъжичка, нито се сърба!

М - макарони — не се режат. Ако не можете да ги навивате на вилица като италианците, разчупвайте ги с нея.

масло, прясно — ако е поставено на обща чиния, взимате малко с нож в своята чиния и след това си мажете хляба.

мармалад  се взима с лъжичка, а не с нож, освен ако се маже върху филия с масло.

П - пиле — в къщи крилцето може да се вземе с пръсти, в ресторант — никога. Отделете месото с нож, колкото е възможно.

праскови— се белят и ядат с вилица.

питка— прясна и топла, никога не се реже, а чупи с ръка.

ръка.

Р - риба— се яде много внимателно. Ако няма специални прибори за риба, костта трябва да се отдели по-възможност цялата и рибата да се яде само с вилица.

С - сливи (виж зарзали!)

X - хляб — с нож се отрязва филия, но от филията не се отхапва, а се отчупва от нея залък по залък.

Я - ябълки (също и круши) се разделят на четири парчета и след това всяко се обелва и му се изчистват семките. Ядат се с ръка. Не се бели ябълката на ленти, колкото и красиви ленти да умеете да правите!

яйце— рохко. Ако има чашка, се поставя в нея, отчупва се върхът и се яде с лъжичка. Ако няма чашка, отчупете единия край, извадете яйцето на чинията и го яжте с лъжичка.

More All About Life