Да не забравя: как се храним на масата, ако сме бели хора. Част 3

Последната порция правила за хранене е вече налице! Сега гордо можем да кажем, че знаем с какви обноски трябва да се снабдим, сядайки на масата...

Последната порция правила за хранене е вече налице! Сега гордо можем да кажем, че знаем с какви обноски трябва да се снабдим, сядайки на масата. Остава да се научим да ги спазваме и да бъдем пример за останалите, най-вече, гледащи ни от долу нагоре.

В случай, че позабравим нещо, вече си имаме наръчници, които ще опресняват знанията ни, а като бонус получаваме и азбучник на храните. За какво точно става дума, ще видим накрая, а сега продължаваме да се образоваме, и си говорим като за начало за... хляба.

Седма заповед:  Научи се да ядеш хляб!

Хлябът е това, без което не можем! Хлябът ни е направил хора, малко пресилено, но все пак... когато за пръв път човек се сетил как да изпече месото от убития звяр и да стрие зърната, да ги смеси с вода, той направил крачка напред в своето развитие (зандото вече познал труда!). Не мислете, че изразите: "Работи за един хляб", "Яде само бял и мек" и "И хлябът му даже не е сладък", са се родили случайно.

Казват, че по яденето па хляба се мери културата на една нация. Някои народи заместват хляба с ориз или картофи (въпрос на вкус, възможности и географска ширина!). Други ядат много малко хляб, за да не пълнеят. Но не за тях ни е думата, а... за тези, които оставят след себе си куп трохи, сякаш нарочно ронят храна за птичките.

И за тези, които смятат, че трябва непременно да сбършат с хляб чинията си (където и да се намират), "за да не стане нещо зян". И за тези, които дробят хляба в супата си като за попара; и за тези, които лапат такива залъци, сякаш във всяка буза държат най-малко по два ореха!

Яжте хляб, колкото искате, но внимавайте как ядете хляб!

Осма заповед: Не поръчвай пръв (Само за мъже)!

Мъжът пръв отваря вратата па ресторанта, за да влезе първа жената. Пръв върви в ресторанта, пръв намира маса, пръв дръпва стол, за да седне първа жената. Пръв взима листа за ядене и чете па глас менюто или подава листа на жената, за да избере първа тя. Пръв сипва вино в своята чаша (за да паднат парченцата от тапата в неговата чаша), но чака тя да пие първа. И не почва да яде пръв, дори и да донесат на него първо яденето. И не пуши пръв, преди да е предложил на нея цигара. И дори в къщи не започва да яде пръв. Тоест почва, но...

Девета заповед: Занимавай се със собствената си чиния!:

"Не гледай чинията, която домакинът държи пред себе си, занимавай се със собствената си чиния" — учели египтяните своите деца. Преведено па български, това значи още и някои други дребни неща... Например: "Докато се занимаваш с чинията си, мълчи!"

Има една рисунка на известен художник карикатурист. На нея е изобразена разхвърляна маса след ядене, която прилича на полесражение. Отдолу кратък надпис: "Те разговаряха".

Разговорът на маса е много приятно нещо, ако не вършим и двете неща, т. е. едновременно ядем и разговаряме. Уви, трябва да глътнем залъка си, за да разкажем анекдота, който ни вълнува. Веднъж Александър Дюма бил поканен на вечеря. Домакинята непрекъснато го подканвала: "Бива ли едни човек да мълчи, кога го е такъв блестящ стилист като вас". Александър Дюма, който не обичал да приказва, докато яде, казал: "Ако всеки шуми според положението си, значи ли това, че господинът насреща трябва да гърми". Отсреща седял един генерал от артилерията.

Да гледаш в собствената си чиния, значи още да не гледаш другия в устата — колко е изял, — а също така да не зяпаш по съседните маси или да подслушваш какво се говори на тях.

Изобщо не е лесно да гледаш в собствената си чиния!


Десета заповед: Не отнемай апетита на другите!

Има сто и девет начина да отнемеш апетита па другите и, уви, само няколко да им създадеш апетит. Сто и деветте начина няма да изброим, защото ще ни трябват около сто и девет страници, затова ще посочим само няколко.

В къщи се хранят съпруг и съпруга. Мъжът яде неохотно, побутва яденето с вилица, прави забележки от рода на "Добре ли изми салатата?", "Не можа ли да се научиш, че във фасул не се слагат домати?" И докато мъжът си сипва ядене повторно, жената престава да яде.

Или:

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.