Следва

Честито от нас! За вас, поименно, са Handmaids Cosmetic комплектите!

Чудото селен. Малък минерал с чудотворно дейстиве

Селенът е идентифициран като важен микроелемент за човека през 60-те години на XX век. Организмът на възрастен човек съдържа около 20 мг селен...

Health преди 8 години

Точно чудо ни трябва в непредсказуемата есен, когато организмът е най-уязвим от вирусите и инфекциите. И освен че е естествен имуностимулатор, този така важен микроелемент, за който обясняваме днес, е изключителна съставка на живота - поддържа младостта и е отговорна е за плодовитостта на човека. Защо се нуждаем от селен и как да си го набавим от природата става дума в този материал, като първо ще се запознаем с този чудотворен минерал, а после ще търсим и източниците му.

Идентифициран е като важен микроелемент за човешкия организъм през 60-те години на XX век. Организмът на възрастен човек съдържа около 20 мг селен, по-голямата част е концентрирана в бъбреците, черния дроб, сърцето, далака и тестисите при мъжете.

Селенът е мощен антиоксидант. Той осигурява изключително надеждна защита на еритроцитите и клетъчната мембрана от свободните радикали. Действието на селена е подобно на действието на витамин Е и увеличава неговата активност.

Селенът повишава устойчивостта на организма към заболявания. Той увеличава производството на левкоцити и ги предпазва от свободните радикали, които се образуват по време на борбата с инфекциите. Предполага се, че също допринася за образуването на антитела, които контролират растежа на различни видове тумори, включително рак.

Ензими, съдържащи селен, участват в метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза. Проучванията показват, че при възрастните хора хормоналната активност на щитовидната жлеза зависи от нивото на селен.

От състоянието на щитовидната жлеза до голяма степен зависи нашето здраве (жизненост), както и скоростта на метаболизма. С възрастта, функцията на щитовидната жлеза може да се влоши, което оказва пряко влияние върху здравето като цяло и наддаването на тегло, поради намаляване на скоростта на обмяната на веществата. В този случай селенът може буквално да ни върне младостта. Селенът влиза в състава на тироксина - ензим, който активира основния хормон на щитовидната жлеза (тироиден хормон). Освен това, селенът подобрява усвояването на йод, което също е важно за здравето на щитовидната жлеза. И още - селенът защитава щитовидната жлеза от свободните радикали, като по този начин я предпазва от хипотиреоза.

Селенът е от съществено значение за нормалната работа на черния дроб, синтеза на протеини, предпазва ни от токсичните минерали като арсен, кадмий, живак и олово. Той повишава репродуктивните способности на мъжете и поддържа в добро състояние очите, косата и кожата. Селенът има способността да регенерира клетките на черния дроб (помага при цироза и алкохолен хепатит и мастен черен дроб. Селенът също е в състояние да възстанови клетките на панкреаса, унищожени при панкреатит или диабет. Селенът помага при жлъчно-каменна болест, благодарение на жлъчегонното му действие, а при камъни в бъбреците нормализира обмяната на минералите, превръщайки камъните в пясък.

Селенът защитава сърдечния мускул и кръвоносните съдове от увреждане, нормализира обмена на мазнините и холестерола в кръвта, предотвратява образуването на атеросклеротични плаки. Намалява вероятността от развитие на хипертонична болест (особено в комбинация с други методи).
Селенът спира размножаването на гъбичките и унищожава отровните продукти от техния метаболизъм, които увреждат черния дроб.

Селенът се използва за лечение на мъжко безплодие, тъй като участва в биосинтезата на основния мъжкия хормон тестостерон и подобрява качеството на спермата. Известно количество селен се губи заедно с спермата, така че колкото по-активен полов живот води мъжа, толкова по-голяма е дневната доза на селен, необходима за попълване на неговите резерви в организма.

Изследвания на лекари показват също, че при пациенти с ракови заболявания, се наблюдава невероятно ниско съдържание на селен в кръвта.

Въпреки това, все още не е неизвестен механизма на действие на селена и по какъв начин предпазва от рак. Възможно е като антиоксидант да намалява окисляването на клетките, да не допуска тяхното деформиране и генетични аномалии на ДНК, и по този начин да улеснява нормалния им растеж. Селенът, както и кобалтът и магнезият са известни като фактори противодействащи на нарушенията на хромозомите, носещи генетичния материал, контролиращ живота на клетките и тяхното нормално деление.

Способността на селена да принуждава организма да произвежда антитела, следователно да подобрява имунитета в случай на опасност от инфекции, може да се обясни с механизъм на действие на този микроелемент в организма като на "пожарна команда". Следователно, резистентността на организма към инфекции, включително и на вируси, причиняващи рак, зависи до голяма степен от храната.

А в кои храни точно можем да открием високо съдържание на селен, четете тук>>

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.