Следва

Детска София: Децата на популярни българи дефилираха за KWIAT

Ароматна салата с тиква, киноа и мента

Ароматна салата с тиква, киноа и мента

Food преди 8 години

Знаем, че киноата е безкрайно полезна затова не се изморяваме да намираме интересни начини да си я приготвяме. Днес я комбинираме с вкусове характерни за есента в лицето на сладка тиква и типично летни такива, идващи от свежите листенца мента, за да получим една наистина пъстра салата за една по-вкусна сряда.

Какво ще ни трябва:

1 кг. тиква, нарязана на парчета
1 супена лъжица ситно настърган пресен джинджифил
2 червени люти чушки или зелени, ситно нарязани
2 скилидки чесън, ситно нарязани
2 супени лъжици зехтин
2 чаени лъжички кленов сироп
шепа ситно нарязани листа кориандър
шепа мента
морска сол и прясно смлян черен пипер
1 чаша (185 грама) киноа
1 и ½ чаша (375мл.) вода
сокът от два лайма или един голям лимон
печени тиквени семки

Как да си я приготвим:

Загряваме фурната до 200° С. Обелваме и нарязваме тиквата на парчета, поръсваме я с джинджифил, лютите чушки, зехтин, кленов сироп и поръсваме със сол и черен пипер. Разбъркваме добре и поставяме в тава за печене. Печем 25-30 минути, като през това време разбъркваме два пъти, за да се уверим, че тиквата е златиста от всички страни. Вадим от фурната и оставяме да се охлади леко.

Междувременно поставяме киноата в цедка и изплакваме добре. В малка тенджера слагаме вода да заври и когато това стане прибавяме киноата, покриваме с капак и намаляваме топлината. Готвим в продължение на 10-12 минути, докато водата се абсорбира и семената са меки. Махаме от огъня и оставяме тенджерата с капак за още 5 минути преди да разбъркаме с вилица.

Когато и тиквата и киноата са сварени, ги смесваме в голяма купа, като се уверяваме, че сме прехвърлили и всички ароматни парченца джинджифил с тиквата. Изстискваме лимонов сок над сместа, добавяме билките, сол и черен пипер ако е необходимо и поръсваме с тиквени семки.

Можем да хапваме тази салата топла или студена по наш избор.
 

More Food