Следва

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Септември

Рафаил Георгиев откри изложба в София с френския график Ален Ешенлауер

Дни след като спечели наградата на журито от Международното скулптурно биенале във Франция „Biennale De...

Events преди 8 години

Дни след като спечели наградата на журито от Международното скулптурно биенале във Франция „Biennale De Sologne“, 29-годишният Рафаил Георгиев откри изложба в София. Тя се нарича „Органични матрици“ и представя българския скулптор заедно с френския график Ален Ешенлауер. В центъра на изложбата са 5 многостенни скулптури на Рафаил, илюстриращи петте природни елемента земя, вода, въздух, огън и космос или така наречените „Платонови тела“. От стените на тези идеални форми с перфектни ръбове и логично математическо построяване се отварят кратери, от които „надничат“ органични форми, организирани по своя логика и имитиращи „подредения хаос“ в природата. В тази серия от „Органични многостени“ Рафаил открива диалога между симетрията на човешкото рацио и асиметричния порядък на естественото.

Според Рафаил „природата на живота е асиметрична и неидеална, докато идеализираната представа на човека за нея е правилна, хармонична и архетипна“.

В „Органични матрици“ Ален Ешенлауер също прави съпоставка между природата и нейното възприятие от човека, но с двуизмерния и двуцветен подход на графичната рисунка. В поредицата „Роршах“ той поднася един аналитичен образ на насекомо от реалния свят в буквална съпоставка с образа му преминал през „мастилените петна на Роршах“.


Две скулптури на Рафаил Георгиев

Освен тази серия от оригинални и необичайни за България рисунки, изложбата включва и серия от 24 графики, които създават един своеобразен визуален разказ за това как изглежда едно денонощие по часове във въображението на художника. Съпоставянето и противодействието на елементарни структури с графични образи в творбите на Ален е моментът, който авторът търси, за да провокира въображаеми асоциации от зрителя. Според Ален художественото произведение е резултат на диалог между творческия жест на автора и възприятието на зрителя, оставяйки го да открие в творбата простите изображения и да ги интерпретира по своему.


Ален Ешенлауер


"В 12 през нощта и в 12 през деня", Ален Ешенлауер

Френският график Ален Ешенлауер е познат на българската публика от 2010 година, когато се представя самостоятелно във Френския културен институт. Младият и вече признат в чужбина скулптор Рафаил Георгиев е завършил скулптура в Рим и има зад гърба си десетки участия в общи изложби и международни пленери.
Общата им експозиция обединява интереса на двамата художници към естественото и природата и нейните взаимоотношения с направеното от човека. Официалното откриване на изложбата е във вторник, 29 септември, и ще може да бъде видяна до 19 октомври.

До 19 октомври, в „Червената точка“, галерия за акценти в съвременния интериор, София, ул. Дякон Игнатий 19.
 

More Events