Следва

Петъчен БЛИЦ: Благо от Hayes & Y

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Септември

Някъде на топло, сгушени под мекичко одеало, с чаша топъл шоколад и завладяваща книга под ръка...

Books преди 8 години

Колкото по-студено става, толкова повече нараства желанието ни за идилично прекарано свободно време някъде на топло, сгушени под мекичко одеало, с чаша топъл шоколад и завладяваща книга под ръка. И ако за първите три условия можем да се справим и сами, то за последното търсим съвет от най-добрите издателства у нас. И ето как изглежда месечната ни селекция сред най-продаваните книги...

Заглавие: "Красиви и прокълнати" 
Автор: Ф. Скот Фицджералд




Една вечна класика. Лукс, блясък, пари, пътешествия и алкохол. Двама млади и тяхната история, наситена емоционално и толкова истинска, колкото самия живот. Антъни е образован и жизнерадостен младеж, действащ като магнит и за жени, и за мъже. Глория е превъплъщение на красотата в най-чистата ѝ форма, източник на щастие за Антъни и обект на неговото най-голямо желание. И той я получава. Двамата се чувстват самодостатъчни. Имат живот, който ги задоволява, и бъдеще, което изглежда обещаващо. Това е роман за човешките мечти, които се превръщат в реалност. Но какво се случва след това? И ще могат ли героите на Фицджералд да понесат последствията от сбъднатите си желания?

„Красиви и прокълнати“ е роман за разрушаващото действие на парите и властта им върху таланта на човек. Или разказ за това как красивите се превръщат в прокълнати.

Заглавие: „Дъщерята на слугинята”
Автор: Барбара Мъч


Сага, посветена на живота на една чернокожа жена в разкъсвана от расови противоречия Южна Африка. Жизнеутвърждаваща история за приятелство, което надмогва разделението. Истинските личности и събития, вдъхновяват авторката Барбара Мъч да напише тази зашеметяваща история, определяна като световен феномен. Книгата вече е продадена в седем страни, включително и в САЩ.

„Дъщерята на слугинята” е роман за приятелството и постоянния стремеж към заличаване на изкуствено наложените, но пък могъщи предразсъдъци. Авторката предлага интересен поглед към живота в Южна Африка преди и по време на разделението между черни и бели, и към начина, по който животът на обикновените хора се оплита в тези конфликти. Великолепно предаване на душевни състояния, борби и съмнения на също толкова бурен фон.

Заглавие: "Освободи живота си"
Автор: Лучия Джованини




Универсален наръчник по себепознание, който ще ви помогне да излезете от капана на собствените си стереотипи – онези, които ви подтикват към пагубни модели на поведение. С помощта на техниките и упражненията, които Лучия Джованини е разработила на базата на практическия си опит, ще се научите да разпознавате клопките по пътя към щастието и да ги избягвате. Авторката признава, че в живота страданието е неизбежно, защото той се състои както от светли, така и от болезнени моменти, но смята, че продължителното психическо страдание е собствен избор. Тайната е в това да се научим да живеем в дълбочина вместо на скорост, да осъзнаем, че законите на вътрешното удовлетворение и външния успех се различават. Трябва да разбираме посланието на емоциите, без да се оставяме те да ни унищожат.

Заглавие: "Денят, в който се научих да живея"
Автор: Лоран Гунел




Неделен слънчев ден в Сан Франсиско. Докато се разхожда по кея, наслаждавайки се на покоя след тежката работна седмица, пред Джонатан – млад мъж с кариера на застраховател, внезапно се изправя мургава красавица. Тя се вглежда в дланта му и изрича злокобно предсказание: краят на живота му наближава... Пред това шокиращо изпитание е изправен героят в последния роман на Лоран Гунел. Но това е изпитание – прозрение, „гранична ситуация“, в която откриваме себе си, своята автентична човешка същност.

Авторът ни въвлича в едно вълнуващо и светло приключение на духа, на ценностната трансформация и себепостигането. Универсалните въпроси за смисъла на съществуването, за щастието, за щедростта на общуването и отдаването тук намират своите отговори. И тези отговори са оптимистична алтернатива на доминиращия в съвременното общество култ към вещите и успеха. „Денят, в който се научих да живея“ е просветляващо пътуване към вътрешната свобода, към световете на другите и към разбирането, че човекът е част от едно изначално хармонизирано цяло.

Заглавие: "Край на мита за добрата майка"
Автор: Алисън Шейфър




Едва ли има жена, избрала предизвикателството на майчинството, която да не се е чувствала безпомощна пред задачата да бъде добър и ценен от обществото родител.

Алисън Шейфър обобщава горчивия опит на множество съвременни майки, които в старанието си да са съвършени са се оказвали на прага на отчаянието. Тя предлага задълбочено изследване на заблудите им и доказва защо днешните модели за „добра майка” са не само неефективни, но водят до родителски провали и семейни кризи.

Има ли изход от тази патова ситуация? Как да обичаме децата си и да ги възпитаваме „правилно”? Как да устоим на натиска на образователната система? А на стандартите за щастие и успех, които нашата култура така агресивно налага?

Чрез действителни истории, разиграни проблемни ситуации и практически съвети Алисън Шейфър ни води по пътя на възможните отговори. По убедителен и забавен начин тя представя идеите си за промяна на перспективата в отглеждането и възпитаването на децата. Да бъдем отговорни и удовлетворени родители на щастливи деца е осъществима цел, твърди Алисън. Как да стане ли? Като отхвърлим културните стереотипи и бремето на непосилните си амбиции. Като се откажем от състезателността, надмощието и контрола... Като насърчаваме децата си и ги обичаме такива, каквито са.

Съвършеното семейство и съвършеният родител са просто митове.

Тази книга е за всички, които имат куража да са НЕСЪВЪРШЕНИ!

Заглавие: МЕСАЛИНА. Фаталната жена на древността
Автор: Алфред Широкауер




Месалина. Императрицата на Великия Рим! Вече две хиляди години това име олицетворява чудовищна похот, разврат извън човешкото въображение и невероятно сластолоюбие. Кой не е чел или чувал за безумните й оргии и безброй любовници, за пировете и екзекуциите, за интригите и клеветите, за жестокостта и коварството на тази жена. Кой не се е чудил какви ли чудовищни неща е сторила, за да се прослави като най-безсрамната жена на древния Рим, града, в който е царяла абсолютна свобода на нравите... Кой не си е задавал въпроса какво ли е тласнало една издънка на стар патрициански род да тръгне по пътя на порока, какво ли е накарало една императрица да се предлага в публичен дом? И дали, познала най-сетне любовта в обятията на младия Гай Силий, приказнокрасивата императрица нямаше да се превърне в добра майка и съпруга, ако не беше я застигнал мечът на отмъщението само на 23 години.

На тези въпроси търси отговор и немският писател Алфред Широкауер, опитвайки се да проникне в тайните на душата на най-скандалноизвестната жена в историята на света.

Заглавие: "Момичето от Хавана"
Автор: Колин Фалконър




Хавана, 1958 година. Магдалена Фуентес е убедена, че Анхел Мачеда е мъжът на живота и, дори след като я уведомява, че ще се ожени за друга. За дъщерята на прочут мафиотски бос. Въпреки всичко тя не се съмнява, че двамата са родени един за друг. Защо тогава не спира да мисли за Рейес Гарсия, търговец на оръжие, контрабандист и шпионин. Когато бунтовниците на Фидел Кастро затягат обръча си около Хавана, светът на Магдалена рухва и съдбата и поднася горчиви уроци за живота и любовта...

Колин Фалконър пренася събитията от обсадената от бунтовници Хавана, през гангстерския свят на Маями, бляскавите киностудия на Холивуд и раздирания от война Виетнам до лабораториите за опиум в джунглите на Лаос... Резултатът е великолепна сага за любовта и житейските изпитания, издържана в традициите на “Казабланка” и “Отнесени от вихъра”.

Заглавие: Сараевско Марлборо
Автор: Миленко Йергович




"Сараевско Марлборо разказва" за „нормалния живот при ненормални обстоятелства“. В Босна и Херцеговина от началото на 90-те години православни, мюсюлмани и католици съжителстват в разбирателство от векове: кои са добрите и кои – лошите, когато чужди политически кроежи ги изправят едни срещу други с оръжие в ръце? Лесен отговор няма и Миленко Йергович показва защо в този сборник с картини от делника през войната. В място и време, когато всичко губи познатия си смисъл и ежедневието с чудовищна лекота се превръща в ад, неочаквани предмети добиват стойност на символи, а най-обикновени хора изведнъж въплъщават цялото човешко величие, цялата човешка мизерия и цялата човешка трагедия.

Заглавие: Малки хора
Автор: Саит Фаик Абасъянък




Темата за малкия човек е централна за творчеството на Саит Фаик и е залегнала в основата и на този роман. Той е разделен на четири части, в които се преплитат съдбите на няколко души. Това са бръснарят грък Димитро, пенсионираният държавен служител Кондос и дъщеря му Мелек, студентът интелектуалец Фахри, устременият към красивото Хикмет.

Всички те са хора, които непрестанно се опитват да бъдат по-добри, преживяват своите разочарования и напразни надежди. Действието се развива на места като Адапазъръ, Бургазадасъ и Истанбул и през цялото време се усеща духът на епохата – първото десетилетие след създаването на Турската република.

Роден през 1906 г., Саит Фаик Абасъянък е смятан за един от най-лиричните писатели в турската литература. Негови герои са обикновените хора, чийто живот претворява с изчистен, поетичен език. Сравняван от критиката с Антон Чехов, той е майстор на късия разказ и автор на два романа, преведени на множество езици.

Заглавие: "101 отбивки"
Автор: Иван Михалев, Елина Цанкова




Ако обичаш да пътуваш, ако си любопитен да откриваш нови места, ако често избираш страничните пътища, вместо да караш по магистралата, то тази книга е за теб. В нея ще намериш информация за 101 от най-колоритните места в България. За някои си чувал от приятели, други си виждал на снимки в интернет, а трети са ти напълно непознати. Местата в „101 отбивки" са от последния вид. Повечето от тях не попадат в туристическите справочници – но трябва да бъдат включени в личния ти списък за бягство през уикенда.

Планински върхове, пещери, водопади, плодове, вино, мястото с най-хубавата гледка – няма значение, отбивките от магистралата ще те отведат до нещо хубаво. Надяваме се да се срещнем по пътя.
 

More Books