Следва

Art Act: Режисьорът Кари Фукунага: "Ако работата влияе на личния ви живот, значи я вършите както трябва"

Театър „Възраждане” с награда за популяризирането на творчеството на Маестро Димитър Вълчев

Една от най-любимите творби на големия български композитор Димитър Вълчев - „Котаракът с чизми” ще отбележи своя 20-годишен юбилей на сцената на театър „Възраждане”...

Events преди 8 години

Тази събота, 3.10.2015г. от 12:30ч. в камерната зала на общинския театър „Възраждане” ще се състои церемонията по награждаването с грамота за популяризиране творчеството на Димитър Вълчев! Връчването ще стане официално от името на фондация „Маестро Димитър Вълчев”!

Поводът е отбелезването на 20-годишният юбилей на детската постановка „Котаракът с чизми”, чиято музика е дело на именития български композитор! Спектакълът с режисьор Елена Баева ще има две срещи с публиката – от 11ч. и втора, от 12:30ч., преди началото на която ще бъде връчена наградата лично от проф. Лили Вълчева, президент на фондация „Маестро Димитър Вълчев”.

Фондация „Маестро Димитър Вълчев” е учредена през 1998г., три години след кончината на големия български музикант. Целта й е насърчаването на родните композитори в създаването на оригинална музика към сценични произведения без ограничение на жанровете и видовете продукция, както и за популяризиране и разпространение чрез различни форми на творчеството на композитора Димитър Вълчев.

В тази връзка представлението „Котаракът с чизми”, което 20 години се играе на сцената на театър „Възраждане” се превръща в емблематична творба. Публиката в салона на пл.”Славейков”4 ще може да се наслади на виртуозното актьорско присъствие на Роберт Янакиев, Йордан Ръсин, Донка Аврамова-Бочева, Мариана Жикич, Ивет Радулова, Свежен Младенов, Христо Ботев, Анатоли Лазаров, Филипа Балдева и Лиляна Шомова в пресъздаването на приказната история.

Наградата, която ще бъде връчена на театър „Възраждане” лично от проф. Лили Вълчева включва специална грамота, юбилейния диск на Маестро Вълчев „Една българска роза”, мемоарната му книга „Другата струна”, както и книгата „Маестрото: Димитър Вълчев за себе си и другите за него”.

 

Маестро Димитър Вълчев (1929-1995)

Завършва специалност пиано в изпълнителския отдел и Факултет по композиция и дирижиране в Музикалната академия , София. От 1958г., работи като музикален ръководител на Народен театър за селото, а след закриването му, от 1960г. работи повече от 30 години в Държавния сатиричен театър като музикален ръководител и диригент на оркестъра при театъра, а от 1992г. в Музикалния театър като музикален драматург.

Сценични произведения с оригинална негова музика са играни по сцените на повечето столични и провинциални театри, излъчвани са по Националното радио и Националната телевизия у нас и в чужбина.

 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?