Следва

Програма "Дискусионен клуб с автограф" с безплатни прожекции до края на декември

ViewSofia в разговор с актьора Мелвил Пупо - Френската звезда в новия филм на Камен Калев

Ексклузивно! Дни преди премиерата!

People of art преди 8 години

Чува се пращящ звук, след това затишие, докато живата картина по скайп не открие чаровно и усмихващо се мъжко лице. Секунди след това едно уверено „Hello!“, казано със сладък френски акцент и непринуден тон, разкъсва тишината и дава положителен старт на един увлекателен видео разговор. Събеседникът ни този път е звезда, от световен калибър с френски манталитет в кръвта и професионализъм с европейско качество.

Името му е Мелвил Пупо. Силно повлиян от изкуството в неговите различни форми, биографията му го характеризира като актьор, режисьор и музикант едновременно. Ако името му ви звучи познато, то е може би, защото наскоро ви загатнахме за този френски талант, представяйки ви „С лице надолу“ - новият филм на българския режисьор Камен Калев, в който французинът играе главната мъжка роля.

Четете в Камен Калев за едно провалено общество „С лице надолу“

Кариерата на родения на 26-ти януари 1973 г. в Париж Мелвил започва още от ранните ученически години. Когато е на 10, получава първата си роля във филм на популярния френско-чилийски режисьор Раул Руис и именно този висок старт в киното предопределя и последвалите му успехи в областта. Съчетавайки музиката и актьорството, заедно с брат си Пупо основава рок банда под името „Mud“. Неизоставяйки работата пред камерата, френският чаровник продължава своето развитие с ролите си на по-младия брат в номинирания за Оскар „Любовникът“ на режисьора Жан-Жак Ано, и тази на Гаспар в „Лятна приказка“, режисиран от един от най-значимите творци от течението "Ню уейв" във френското кино, а именно Ерик Ромер.



Първият интернационален проект, в който Мелвил взима участие, е „Развод по френски“ от 2003 г. Да, същата романтична история, в която си спомняме, че героинята на Кейт Хъдсън заминава за Франция, за да посети сестра си, изиграна от красивата Наоми Уотс. Компания на този звезден женски колектив прави именно Пупо, проправяйки си път към световната кино сцена.



Това обаче не са единствените световно известни женски лица, с които Мелвил е имал снимачен контакт. Френската марка бижута FRED, собственост на Луи Вютон Моет Хенеси (LVMH) го кани да застане до кралицата Кейт Мос, в стилна рекламна кампания. Гледайки кадрите се чудим на кого първо да завиждаме, на него или на нея…

Работния си списък Мелвил увеличава със световно признати имена като многократно награждавания френски режисьор Франсоа Озон и гигантите в съвременната кинематография Лана и Анди Уашовски. Стремежът му към различното и непознатото обяснява и широкия диапазон от екранни индивидуалности, които актьорът анализира и пресъздава. От парижки моден фотограф, болен от рак, във „Време за раздяла“ до транссексуален учител в признатия с 45 номинации и 22 награди от световни фестивали „И все пак Лоранс“. Майсторското изпълнение на Пупо и в двете ленти очарова и кара зрителя да се запита имали изобщо роля, която този човек не може да изиграе.

Подобна е реакцията ни и след прегледа на „С лице надолу“, по повод на който е виртуалната ни среща.

Какво гледахме тази седмица: Камен Калев за едно провалено общество „С лице надолу“:
Социално ангажираната история, вдъхновена от истински събития и режисирана от българина Камен Калев, е един от последните проекти, с които французинът се хвърля с много хъс и отдаденост. В лентата Мелвил е Сами, контрабандист на пари от България за Франция . За да избегне затвора, мъжът се съгласява да се внедри под прикритие в българския трафик на хора и да предостави на полицията исканата информация. Запознавайки се с една от жертвите и сближавайки се с нея, героят на Пупо започва да преосмисля своите собствени възприятия за добро и зло, за правилно и грешно.

Освен с докосващата си игра актьорът се включва в българо-френската продукция и при сложното двегодишно търсене на точния актьорски състав. Калев избира да заложи на професионализма на Мелвил, като му поднася главната мъжка роля, но залага на напълно непрофесионален каст. Сред хилядите кандидати изпъква името на Сехер Небиева, избраницата за водещия женски образ, която ще ти представим в подробности следваща седмица.
По време на разговора ни Мелвил сподели за трудните снимачни моменти, спомняйки си с нестихваща усмивка, както за забавлението, така и за напрежението по време на филмовия процес. За десерт успяхме да го подпитаме и за последния му филм „Край морето“, в който си партнира не с кого да е, а със самите Анджелина Джоли и Брад Пит.

Съветваме ви да гледате и двата филма, но първо вижте какво разкри френската звезда специално за читателите на ViewSofia.



ViewSofia: С какво те привлече „С лице надолу“? Документалната нишка в историята, самият персонаж, режисьорът или сценарият – какво те провокира да си кажеш „Да, искам да бъда част от това!“?
М. П.
По принцип персонажът не е онова, което ме води, когато обмислям дали да се заема или не с даден филмов проект. Всичко зависи от режисьора. От отношенията ми с него и личната ми вяра, че общата ни работа ще се получи. Може би на второ място поставям сценария. В случая наистина исках да работя с Камен Калев, особено след като изгледах и предишните му проекти. И естествено историята, която е провокирана от истински събития и засяга много сериозни социални теми, заслужаващи внимание. Изборът е комплексен, но водещото за мен винаги е било кой стои на режисьорския стол.

V. S. Камен Калев е първият български режисьор, с когото работите? Какво е да работиш с него? Лесно ли се общува с него или е нужен по-специален подход на работа?
М. П.
Бих казал, че беше лесно и гладко, тъй като се сприятелихме изключително много. Същевременно обаче понякога беше и трудно, защото той е максимално изискващ и вечно търсещ. Имахме изключително дълги снимачни дни, с много дубли, понеже той искаше да е абсолютно сигурен, че това е правилната позиция на камерата, на актьорите. Той е в постоянно търсене на перфектния кадър.

V. S. Проблемът с трафика на хора в България е изключително сериозен и се задълбочава със времето. Как се подготвихте за ролята на Сами, наложи ли се да направите проучвания по темата, за да навлезете по надълбоко в дискутирания проблем?
М. П.
Да, с Камен и изобщо с целия екип на филма проучвахме темата подробно. Всъщност сценарият е повлиян от истинска история, така че реални факти и статистики, на които да се опрем, не липсваха.



V. S. Вие сте един от малцината професионални актьори в проекта. Предизвикателство ли беше за вас подобна снимачна атмосфера и работа?
М. П.
Не беше лесно. Като цяло всеки снимачен ден беше изпълнен с голяма доза напрежение. От една страна, защото сценарият е изпълнен с постоянно случващи се напрегнати ситуации, които трябваше да се изиграят по най-реалистичния възможен начин пред камерата. От друга страна напрежението се усилваше и от това, че по-голямата част от актьорския състав не бяха професионалисти и изискваха индивидуален подход и насърчаване. Имаше много моменти, в които емоциите надделяваха над разума и съсредоточеността, но пък точно липсата на професионална подготовка им помагаше да бъдат естествени и непринудени в играта си. След края на всеки снимачен ден, бях толкова изтощен, буквално като развалина, но си заслужаваше.

V. S. Във филма ти се налага да научиш и няколко реплики на български. Мнозина казват, че българският е доста труден и твърд език. Как ти се стори на теб?
М. П.
Да, трябваше да науча няколко реплики, но по-интересното беше, че снимките на „С лице надолу“ съвпадаха със снимането на друг мой проект, в който трябваше да говоря на мандарин. Така че в сравнение с мандарин, българският ми се стори сравнително лесен. Бях спокоен в това отношение и не успях да се панирам поради факта, че не се предполагаше героят ми във филма да говори перфектен български. Това ми помогна да остана съсредоточен върху актьорската игра, а не върху абсолютно правилното произношение. За жалост вече съм забравил всичко научено.

V. S. Научих един интересен факт, че всъщност вие не сте шофьор. Същевременно в около 80% от сцените във филма, вие се намирате в кола, шофирайки!
М. П.
(смее се) Беше странно…Но пък и забавно. С помощта на правилно позициониране и техническа подготвеност, всичко е възможно.

V. S. Камен Калев спомена, че ви е завел на типичен поп-фолк клуб, тук в България, още преди да започнете снимки. Интересно преживяване ли беше за вас тази първа директна среща с описаната действителност, помогна ли ви за изграждането на ролята?
М. П.
Ооо, да! Прекарах интересни мигове в тези заведения. Пушенето на наргилета, шумната музика, танцуващите момичета, емоциите и маниерите на хората в тези клубове – всичко ми беше от полза, за да усетя атмосферата на тази социална среда, на това кътче от света. С екипа обикаляхме из различни градове в страната, както и няколко ромски квартала, където всичко беше толкова цветно, живописно и шумно. Покрай работата по филма прекарах страхотни моменти с хората, с които се запознах по тези места.



V. S. По случай премиерата на филма в България, ще имате възможност да се върнете в София отново? Вълнувате ли се от предстоящата среща с екипа на филма и българската публика?
М. П.
Много се вълнувам да се върна в София! Прекарах страхотни моменти в града и си спомням няколко приятни градски места. Любопитен съм да видя реакцията на публиката, тъй като филмът засяга сериозни теми и проблеми от българската и световна действителност. Ще се радвам да видя всички от екипа.

V. S. Разкажете ни малко за последния си проект „Край морето“, в който си партнирате с Анджелина Джоли и Брад Пит. Какъв е вашият персонаж в лентата и с какво ви привлече продукцията?
М. П.
Филмът проследява историята на Роланд (Брад Пит) и съпругата му Ванеса (Джоли-Пит), които пристигат във френски морски курорт през 70-те, с цел да спасят брака си и да се опитат да прекратят постоянните си кавги, различия и сбивания. Те започват да преразглеждат своите отношения след запознанството си с двама влюбени– Леа и Франсоа, които не спират да се забавляват, да се наслаждават един на друг и да правят секс. Всъщност една от основните теми на филма е точно сексът, как да запазиш добрия секс след дълги години брак. Моята роля е на мъжкия персонаж от щастливата двойка – Франсоа. В хода на историята американците започват да шпионират своите съседи, а поведението на героинята на Анджелина Джоли започва стремително да ескалира. Историята е тъмна и драматична, което контрастира на фона, запълнен от морето,слънцето, чудните природни гледки и разбира се, красивите лица на Анджелина и Брад.

V.S. Сценарист и режисьор на лентата е самата Джоли. Какво е вашето цялостно впечатление от нея като професионалист и като човек?
М. П.
Работата ми с нея, не се различаваше изключително много от тази с други режисьори. Не усещах никаква неестествена дистанция между нея и екипа, всичко беше нормално. Винаги съм се стремял да не избирам ролите си според това какъв е бюджетът на продукцията или колко пари се очаква да спечели филмът. Водила ме е единствено историята и личното вътрешно усещане, че искам да изиграя дадения персонаж и да бъде част от избрания екип. По същия начин се получи и работата ми с Анджелина. Още в началото тя ми обясни, че иска да работи с европейски екип от хора и остана взискателна към цялостната организация и качеството на игра до самия край.
 


С "Лице надолу"  тръгва по киносалоните в страната от 16-ти октомври. Очаквайте и ексклузивно интервю с филмовия партньор на Пупо - Сехер Небиева, скоро на страниците на ViewSofia!

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра