Следва

Черният или синият

PFW: Последно от Александър Уанг. Balenciaga пролет/лято 2016

В отговор на въпроса как се чувства на последното си дефиле за Balenciaga, Александър Уанг отговори...

All fashion преди 8 години

В отговор на въпроса как се чувства на последното си дефиле за Balenciaga, Александър Уанг отговори: "Сякаш тъкмо съм завършил, усещам го като последния учебен ден.", което, като отговор, бе напълно достатъчно да опише енергията, ентусиазма и вълнението, усещани във въздуха.

За всеобща изненада колекцията е невероятно женствена. Точно така, нищо общо със строгите кутюр препратки от предишните колекции на старата френска къща или пък със спортния лукс, познат като запазен знак на младия дизайнер. Подиумът бе буквално засипан от бледи копринени рокли с къдри и декоративни шалчета/гирлянди, увити около топовете, памучните летни рокли и гащеризоните. Други забележителни елементи бяха слип роклите от фино плетиво с избродирана дантела, разкошните якета от текстуриран плат и фините вълнени чехли с избродирана дантела, изграждайки с всичко това един непознат досега романтичен образ и за Уанг, и за Balenciaga.

"Реших, че за последната колекция ще направя нещо с много къдри, дантела и пера, а ето го и резултата! Исках да се заиграя с романтизма. Balenciaga е къща, позната със страстта си към иновации, затова си казах - нека да опитам с нещо противоположно. Погледнах към наистина семпли неща като памук и лен и се опитах да им предам това кутюр, докоснато от ръка качество."

За да балансира романтичното внушение, забелязваме силно контуриране под бюста на роклите, силно структурирани дантелени къдри, придаващи една по-стабилна структура заедно с чантичките тип "паласка" и от време на време появящите се топове с изрязан гръб.

Уанг, който оттук нататък ще се фокусира единствено върху едноименния си бранд, определено успя да разчупи много от очакванията спрямо творчеството си, но и също така да разхлаби строгите ограничения на емблематичната модна къща.


 

More All fashion

Истории от живота: защо Милано (а не Рим) е столицата на италианската мода

All fashion преди 4 часа

Отговорът е в историята. В допълнение към производствените райони, посветени на местните индустрии, Италия може да се похвали с три града, които носят модата в сърцето си: Милано, Рим и Флоренция.

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: Dries Van Noten, с бретон и в цвят

All fashion преди 4 часа

Майстор на цветовете и комбинирането им, Dries Van Noten посвещава своята есенна колекция на смелите жени, които рискуват (сами знаем колко често се случва това) и си правят бретон. „За мен това означава смелост, но и предпазливост... В някои отношения тези жени са много нежни, но в същото време много силни.“ И добавя: „Става въпрос за стил, не за мода.“

Истории от червения килим: кой какво показа в последните 12 месеца

All fashion преди 1 ден

В навечерието на Оскари 2024 и два месеца преди поредната Met Gala, две събития, които обещават изключителни модни моменти, припомняме на какво най-добро станахме свидетели във високия моден клас през изминалите месеци. Купища луди и незабравими модни моменти, от монохромната червена визия на Риана на Super Bowl до детайлната рокля на Кайли Дженър с лъвска глава, подписана от Скиапарели на Седмицата на модата в Париж, звездите оставиха силен стилов отпечатък.