Следва

Стил урок на седмицата: За пуловера и полата

PFW: Полетът на Chanel Airlines

За поредния лагерфелдски замисъл, адресиран с Chanel, Grand Palais получи нова, поредна метаморфоза...

All fashion преди 8 години

За поредния лагерфелдски замисъл, адресиран с Chanel, Grand Palais получи нова, поредна метаморфоза. Парижкият дворец замириса на летище, вярно, свръхлуксозно, от което гостите не излитаха никъде, освен на нивото на авторовите фантазии. Обичайно високо, впрочем.

Фантазията на Карл Лагерфелд е безгранична наистина, възможностите, очевидно, също. Да летиш с Chanel Airlines е рядка възможност, затова и обяснимо защо всички се бореха отчаяно да се снимат на фона на надписа от ревюто онзи ден в Седмицата на модата Пролет/Лято 2016. Все пак Instagram чака подобни моменти като чарлзчаплиново хлапе пред фурна за хляб. Най-популярното място за снимки се оказа, разбира се, пунктът за регистрация — на съблазънта да постнеш снимка с надпис "Чекиран за полет на Chanel Airlines!" (на всеки възможен познат език) устояха малцина.





Гостите седяха на метални пейки, досущ като тези, които търкаме, обикаляйки света по обичайния начин. И нямаше никакъв VIP по отношение на настаняването, все едно колко VIP си.

Редно е да отчетем ефектната сценография на поредния силен моден спектакъл. Точно според замисъла, базиран на летищната тема и вечното търчане напред-назад на пасажери от всякакъв типаж, моделите на Chanel не спряха да се размотават в безпорядък из залата, появявайки се сякаш от нищото и буквално от всяка възможна страна. Момичетата Chanel пътешестват при това с достатъчно количество багаж - it-bags на новия сезон очевидно ще достигнат вместимостта на куфар на колелца.



Естествено, по отношение на самата колекция не сме и предполагали, че Лагерфелд ще реши да наподобява униформите на стюардесите в показаното, или каквато и да е препратка към който и да е мотив от техния стил. Което не значи, че дизайнерът не направи реверанс на Air France, използвайки в някой от ансамблите трите им фирмени цвята - червен, син и бял, смесвайки ги в разнообразни принтове. От класическото каре, освежено небрежно с широки мазки, до акуратни малки самолетчета, които отдалеч лесно можеш да сбъркаш с цветна версия на стандартния пепит - при всички случай символите изглеждаха приятно и весело.

Дизайнерът не дръзва да облече в униформа и пасажерите - от опит знаем, че всеки пътува както си иска облечен и това е толкова вълшебно. 

Вижте прекрасни примери за това от полетите на известните в Когато известните пътуват... през есента

Фенове на свободния полет, често варираме между суперуютен анцуг, лека рокля, или пък токчета в комбинация с мини, ако така пожелава духът ни. Съответно колекцията на Chanel се оказа пълна с най-разнообразни видове и форми на дрехите, разцветки и комбинации, дължини и кройки.



Виждаме костюми, силно наподобяващи широките дрехи на рапърите от 90-те, и блестящи розови рокли на феи, и прочие почти безумни многослойни и аха-аха безформени неща. Не мина и без задължителните костюми от туид, този път далеч не туидени: познатата фактура на този материал майсторите от ателиетата на Chanel имитират, покривайки тъканта с гъсти и плътни бродерии. Единственото, за което Grand Palais се оказа негостоприемен, бидейки маскиран като летище, бе нормкорът.

Трогателен беше и финалът на шоуто. Самият Карл се появи в залата, излизайки от гейт №5, където го чакаха като посрещачи Кара Делевин и Хъдсън Крониг — малкият, но свръхчаровен кръщелник на дизайнера. И тримата заедно, хванати за ръка, едно голямо, но задружно семейство се отправи на среща с публиката. Признаваме, че такива интимни моменти работят далеч повече от обичайните гръмки и ефектни финали на Chanel. За което - също поздравления!


 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 4 минути

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 18 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.