Следва

Директно от PR-a: Ванеса, трио Caramel и Alexa в меката на звездния блясък

„Без лак или като на шега”

Намираме се на ул. „Цар Самуил” 43 пред музикалния център „Борис Христов”. Старата къща вече близо 40 години...

Events преди 8 години

Намираме се на ул. „Цар Самуил” 43 пред музикалния център „Борис Христов”. Старата къща вече близо 40 години приютява творчеството и културата и храни живот от тях. Пристигат авторите на изложбата – Станимир Генов, Свилен Генов и Красимир Трендафилов - Ботрен. Прикрито, леко развълнувани. Поводът е 50-годишният юбилей на колекционера Борислав Моянов, който избра по-нестандартен и артистичен начин за честване на своя рожден ден.

Изложбата представя работи с дълбока концепция и история. Вдъхновени от живота, всяка от тях търси диалога със зрителя, но онзи различният – без думи, а чисто с емоции. Говорим за прости форми, цветове, пластове ръчна хартия. И шега. На фона на новото са изложени и гравюри от 16-ти век на италианския художник Агостино Карачи. Получил се е перфектен баланс в контраста. Защото „ако изкуството е преборило времето”, няма дразнение за окото, творбите просто се вписват една с друга и сякаш дори се допълват в представянето. Като „игра между гравюри и иновация, ала с хуморът в началото”.



Благодарности към Борислав Моянов и подкрепата му. Финансовият консултант сподели, че обича да събира приятелите си на по чаша вино и дълги разговори. Май всичко хубаво се заражда така. И то просто е започнало. Нека показваме и нека споделяме. Творчеството ще „говори” , а ние ще „чуваме”.

Софийският скулптор Красимир Трендафилов, по-известен като Ботрен, е участвал в множество изложби у нас и по света – Виена, Париж и др. Трудно е работите му да се пресъздадат с думи. Смело ще ги назовем семпли, но с убеждението, че тези фини форми са резултат от много работа и наблюдение. Автор е и на статуетката „Св. Св. Кирил и Методий”, връчваща се на дейци за принос в културата, чийто последен притежател е Райна Кабаиванска.





Сега към живописта. Станимир Генов завършва живопис при проф. Божидар Бояджиев в НХА. Също е участвал в различни награди за съвременно българско изкуство, и навън, у нас. Негови творби са собственост на СГХГ, МВнР, частни колекции, а скоро очакваме и изложбата му във Виена. В платната му усещаме много умерена капка хумор, с която провокира публиката към питанки. И да подчертаем - очарователно е да видиш човек, който представя творбите си с все още останала боя по пръстите си!





И не на последно място – художникът Свилен Генов. Родом е от морския град на много артисти – Бургас - и гарантираме, че носи духа на морето. Той е завършил изящни изкуства и живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, след което специализира живопис в “Academia Ligustica di Belle Arti di Genova”- Италия. Работи в сферата на маслената живопис, ръчната хартия и акварела. Иновативното от негова страна е експеримента с неизползването на боя, нивата от натрупване на хартия и рехавостта на платната. Първосигнално усещаме мекота като от старите любими китеници, които са заметнати из мебелите у баба. Огромно чувство за топлина.

Изложбата можете да посетите всеки делник от 11:30 до 17ч. или след предварително обаждане и договорен час до 16-ти октомври.

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?