Следва

Петъчна доза СЕКС - Френски секси петък с Гаспар Улиел

Петте любими парчета на Свилен от Остава

Той е Свилен Ноев или по-познат като Свилен от Остава. Днес се срещаме с него и слушаме петте му любими...

Music преди 8 години

Той е Свилен Ноев, но всички го знаят като Свилен от "Остава". Вокалът и китарата на музиканта са част от групата, променила облика на бг музиката през 90-те, която вече 23 години се ползва с реноме на една от най-слушаните, гледаните и продуктивните родни формации, с неизменните си чести и запомнящи се изяви пред публика.

Сформирана от китариста Георги Георгиев, басиста Боян Петков и първия им барабанист – Драгомир Димитров, някъде през 1992 година в Техническия университет в Габрово под името "Добре дошли в Остава", групата създава свой собствен стил, който в онези години у нас е трудно определим. Днес Остава и точно този много техен стил, съчетал най-доброто от бритпопа, инди рока и ню уейва, са неотделима част от историята и настоящето на българската алтернативна музика и с удоволствие слушаме емблематичните им парчета вече 23 години.

Заради двете десетилетия и малко отгоре творчество и за да промотират новия си албум, точно на дата 23 октомври Sofia Live Club ще оживее под звуците на една от най-харесваните бг групи. По този повед и не само поканихме вокала като гост в една от любимите ни петъчни рубрики.

Слушаме петте Най на Свилен и той ни разказва защо:

There is a light that never goes out - The Smiths 

Гениална песен, която показва как с малко думи може да кажеш адски много. Открих Morrissey и The Smiths едва когато бях на 28, за което се извинявам. Имаше период, в който я свирихме на живо, миксирана с нашата "Ще дойдеш ли с мен?"

Radiohead - Just

В средата на 90-те, на партитата, на които присъствах, постоянно се слушаше Рейдиохед – Creep беше един от хитовете на моето поколение, а Just е песента с най-великият клип от това време (според мен, разбира се).

Stone Temple Pilots - Big Empty

Не за друго, а защото всеки път си я пея в тоалетната, след като съм употребил известно количество алкохол. А дори не знам текста.

Underworld - Bruce Lee

Велико парче, дълги години бях завладян от магията на Underworld. Не може да пееш "Bubllegum, you feel like a movie" и да нямаш нещо гениално в себе си.

Massive Attack - Angel

Angel е единствената песен, на която съм плакал на концерт. Гледал съм ги няколко пъти и смея да твърдя, че първият път, когато ги гледах в Скопие бях масивно разстрелян от емоцията на музиката им на живо. По някаква случайност, дори си говорихме с групата след концерта.

Още любими парчета от рубриката тук>>

More Music