София индипендънт (So Independent) 2015

Тази година 11-то издание на първия ежегоден кинофестивал за българско кино зад граница беше открито под патронажа на президента Росен Плевнелиев и с подкрепата на Столична община и Министерство на външните работи...

Тази година 11-то издание на първия ежегоден кинофестивал за българско кино зад граница беше открито под патронажа на президента Росен Плевнелиев и с подкрепата на Столична община и Министерство на външните работи. В София, Фестивалът ще се проведе в партньорство с НДК, а откриването ще бъде на 22 октомври с прожекция на филма “MISTRESS AMERICA” в кино „Люмиер“. В България фестивала каца за 6-та година и поднася най-добрата селекция от независимо чуждестранно кино.

За първи път по време на Фестивала ще има специална гала прожекция на български филм - премиерата на „Семейни реликви” (реж. Иван Черкелов), с който се закри фестивала в Ню Йорк, а снощи получи Специалната награда на град Варна „За всеотдайността, таланта и кинематографичния перфекционизъм във всички елементи на филмовия разказ”, както и Наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” 2015.

По време на 6-тото издание на So Independent - София, от 22 октомври до 1 ноември, ще бъдат показани 24 филма от последните две години. В програмата, на www.soindependentfilmfest.com/2015/bg, са включени документални и игрални филми, които носят силни художествени и социални послания.

По повод възобновяването на дипломатически отношения между САЩ и Куба, за пръв път ще бъдат показани заглавия от съвременното кубинско кино, представени от специалиста по латиноамериканско кино от Ню Йорк, проф. Джери Карлсън.

Тази година за първи път ще бъде връчена наградата „Независим дух на София“ в категориите „Най-добър документален“ и „Най-добър игрален филм“, като победителите ще бъдат определени от публиката.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.