Следва

Никол Кидман за тежката раздяла с Круз и горчиво-сладкия Оскар

София индипендънт (So Independent) 2015

Тази година 11-то издание на първия ежегоден кинофестивал за българско кино зад граница беше открито под патронажа на президента Росен Плевнелиев и с подкрепата на Столична община и Министерство на външните работи...

Movies & TV преди 8 години

Тази година 11-то издание на първия ежегоден кинофестивал за българско кино зад граница беше открито под патронажа на президента Росен Плевнелиев и с подкрепата на Столична община и Министерство на външните работи. В София, Фестивалът ще се проведе в партньорство с НДК, а откриването ще бъде на 22 октомври с прожекция на филма “MISTRESS AMERICA” в кино „Люмиер“. В България фестивала каца за 6-та година и поднася най-добрата селекция от независимо чуждестранно кино.

За първи път по време на Фестивала ще има специална гала прожекция на български филм - премиерата на „Семейни реликви” (реж. Иван Черкелов), с който се закри фестивала в Ню Йорк, а снощи получи Специалната награда на град Варна „За всеотдайността, таланта и кинематографичния перфекционизъм във всички елементи на филмовия разказ”, както и Наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” 2015.

По време на 6-тото издание на So Independent - София, от 22 октомври до 1 ноември, ще бъдат показани 24 филма от последните две години. В програмата, на www.soindependentfilmfest.com/2015/bg, са включени документални и игрални филми, които носят силни художествени и социални послания.

По повод възобновяването на дипломатически отношения между САЩ и Куба, за пръв път ще бъдат показани заглавия от съвременното кубинско кино, представени от специалиста по латиноамериканско кино от Ню Йорк, проф. Джери Карлсън.

Тази година за първи път ще бъде връчена наградата „Независим дух на София“ в категориите „Най-добър документален“ и „Най-добър игрален филм“, като победителите ще бъдат определени от публиката.


MISTRESS-AMERICA

Влизайки във второто си десетилетие, So Independent вече има българо-американски борд от съветници, който се събра на учредително събрание на 30 септември 2015 г., по време на изданието на фестивала в Ню Йорк. Членовете на борда ще бъдат обявени на пресконференцията по повод откриването на фестивала в София, и ще имат основната цел да се грижат за стратегията и развитието на фестивала. От тази година So Independent има нов офис в Манхатън, осигурен от членове на борда.

Партньори на шестото издание на So Independent са: Столична община, Министерство на външните работи, НДК, Зайтгайт Венчърс. Организатори са Юнайтед продъкшън, Фондация за българо-американски културен обмен, Фондация Българска култура в чужбина. А сред медийните партньори отново и с удоволствие е и View Sofia.


Septembers of Shiraz

More Movies & TV