Следва

И нека заплюването започне сега: Пълният лукбук на колекцията Balmain x H&M

Manus x Machina е темата на следващата MET Gala

Темата на благотворителния бал към Института по костюмите MET Gala следващата година вече е ясна: “Manus x Machina: Мода в епоха на технологии”...

All fashion преди 8 години

Темата на благотворителния бал към Института по костюмите MET Gala следващата година вече е ясна: “Manus x Machina: Мода в епоха на технологии”. Идеята е да се постави фокус върху “съпоставянето на ръчно създаваната мода и тази, произведена от машини.”

Изложбата в Музея Метрополитън, чието откриване ще бъде поставено с Галата, ще показва над сто haute couture и pret-a-porter творения и ще съпостави класически техники, използвани в ателиетата, като бродиране и плетене на дантела, с възможностите, които новите технологии предлагат, като лазерно изрязване и 3-D принтиране.

Домакин на шоуто ще бъде Тейлър Суифт, заедно с Идрис Елба, Анна Уинтур и главният дизайнер на Apple, Джонатан Айв. Почетни председатели ще бъдат Никола Геские, Карл Лагерфелд и Миуча Прада.

По повод обявената тема, представяме част от селекцията на Vogue, която включва дизайни от колекциите висша и прет-а-порте мода, които доказват стремежа към употреба на дигитални технологии, успоредно с традиционните методи:

Chanel Haute Couture 2015: традиционните техники, използвани от модната къща вървят ръка за ръка с новите технологии в тази колекция, в която костюми от туид са тъкани чрез 3-D принтирани решетки.

Никола Геские интегрира технологичното измерение в пролетната си колекция за Louis Vuitton, като включва в моделите си елементи, взети от аниме и футуристични филми.

В пролетната колекция на Loewe, Джонатан Андерсън представя високотехнологични материали като PVC и пластмаса под формата на свободни панталони и чанти. И ги комбинира с естествени текстури като кожа и велур.

В колекцията Iris Van Herpen пролет 2016, холандката, както и през цялата си кариера, експериментира с 3-D принтиране, техно тъкани и синтез между дигиталното и реалното. Но този път надминава собствените си граници - при представянето на колекцията актрисата Гуендолин Кристи лежи на подиум, докато роклята й сякаш се разгъва и уголемява около нея. Почти сигурно е, че това или друго творение на Айрис Ван Херпен ще бъде част от изложбата.

Юсеин Чалаян също е сред установените носители на технолгичното в модата. Този сезон той създава патентован водоразтворим плат, който се разгражда под струя вода, за да остави моделите по рокли с инкрустирани елементи Swarovski.

More All fashion