Следва

Петъчна доза секс: Том Хидълстън - най-симпатичният злодей на екрана

Големите любовни истории: Колин и Ливия Фърт, една по-различна холивудска приказка

Това беше любов от...

People of art преди 8 години

"Това беше любов от пръв поглед", казва Колин Фърт за момента, в който за първи път вижда бъдещата си съпруга Ливия Гуиджиоли. Мигът е по време на снимки в Колумбия за филма Nostromo през далечната 1995 година. Колин е звездата на лентата, а момичето е асистент, но това няма значение за младия актьор, защото "тази италианска красота” го омагьосва веднага, а откритието, че е „най-умната жена на планетата”, както самият той я нарича тогава, и днес, още повече засилват интереса на хубавия мъж към обекта на желанието му. Любовта е взаимна и две години по-късно, през 1997 година, красивата двойка прави сватба в Тоскана. И така вече почти две десетилетия щастието продължава. Но не е лесно. Носителят на Оскар признава, че да се запази любовта и разбирателството в един брак е трудно нещо в натоварения свят на шоубизнеса, но двамата успяват.

Преди да се превърне в известния и красив актьор с голямото признание на Американската филмова академия в портфолиото си и с много богата филмография, включваща донеслия му Оскара “Речта на краля”, прекрасния позитивен “Наистина любов”, също и “Kingsman: Тайните служби”, “Гордост и предразсъдъци” и поредицата за Бриджит Джоунс, където ще го видим отново в третата й част следващата година, Колин е обикновено момче от Алтон, Хемпшир, родено в семейство на учители през 1960-та. Майка му Шърли преподава религии в колежа Уинчестър, а баща му Дейвид Норман Фърт е преподавател по история в същото учебно заведение и офицер по образованието към нигерийското правителство. Колин е най-голямото от три деца, но не само той има дарбата, вероятно генетично предавана - сестра му Кейт е театрална актриса и учител по сценична реч, брат му Джонатан също е актьор.


Колин със сестра си Кейт

Като дете бъдещата кино звезда пътува много заради работата на родителите си, прекарва няколко години в Нигерия, също и в Сейнт Луис, Мисури, което за него е труден момент, но не по-труден от връщането обратно в Обединеното кралство. След толкова години в странство в училището Колин е абсолютен аутсайдер и често е обект на психически, а понякога и физически тормоз. Но пък още на четири знае какъв иска да стане и е категоричен, че актьорското майсторство е неговото призвание. Посещавал няколко театрални кръжока обаче, Колин не мисли за по-сериозно академично образование, за което по-късно признава в интервю: "Не ми харесваше в училище. Просто мислех, че е скучно и посредствено и нищо от това, на което ме учиха, не ми беше интересно, ни най-малко." Въпреки това по-късно в колежа Barton Peveril Sixth, в Ийстлий, бунтарят се влюбва в английската литература благодарение на един ентусиазиран учител - Пени Едуардс. "Моите две години в Barton Peveril бяха сред най-щастливите в живота ми".


Колин Фърт с Рупърт Еверет в Another Country, 84-та

След като завършва колежа (все пак се е вразумил), пътят му нагоре започва от Лондон. В столицата Колин се присъединява към Младежкия национален театър, където си създава много контакти с театралния свят, а междувременно работи и като гардеробиер в Националния театър. Вече в тези среди умното момче продължава да учи в Театралния център в Лондон и докато играе Хамлет там, талантът му привлича една театрална особа - драматургът Джулиан Мичъл, който го избира за ролята на амбициозния ученик Гай Бенет в пиесата му Another Country. През 1984 година Фърт прави филмовия си дебют в ролята на Томи Джъд в екранизацията на същата творба, което и бележи началото на супер успешната му филмова кариера.



И със славата, разбира се, идва вниманието, особено женското. Но за Фърт то не е така интригуващо, както за повечето холивудски актьори. Щастливо жененият Колин настоява, че е мъж за една жена и никога няма да изневери на своята красива Ливия. Но задачата не е лесно. 55-годишният актьор има свой прийом да устоява на прелестните си филмови партньорки и хилядите готови на всичко почитателки - единствено мисълта за прекрасната му съпруга, споделя самият той, му помага да се справи с тълпите от фенки, а всеки път, когато се налага да работи или се запознава с друга красива жена, само трябва да се замисли за зашеметяващата 46-годишна жена, която го чака у дома, за да се справи с изкушението.



"Това ми помага да осъзная, че колкото и красива и пленителна да е една жена, да пърха с мигли и така нататък, не означава, че можеш да споделиш живота си с нея.”
казва Фърт и добавя: “Да, може би ми е лесно да говоря така, защото имам до себе си жена, която е толкова красива. А за мен тя наистина е най-красивата жена на света." Може би точно това отношение на изключително чаровния мъж към жената до него е една от причините бракът на двойката да надминава очакванията за нормален брак в Холивуд. А най-важното за това е, че влюбените винаги намират време за себе си и семейството си.


Колин Фърт и Мег Тили във "Валмон"


Сватбата на Колин и Ливия

Преди да срещне Ливия обаче, напълно естествено за неговата външност и чар, има и други жени. Една е по-специална от останалите. Мег Тили, с която си партнират във филма “Валмон”, и година след началото на връзката им, през 1990 година, се ражда първият им син - Уилям “Уил” Джозеф Фърт. Младото семейството се мести в континенталната част на Британска Колумбия, където започва период на застой в актьорската кариера на Фърт. Животът му се променя след раздялата им четири години след раждането на Уил, когато актьорът се завръща на Острова и там отново се обръща към киното, а на следващата година среща и своята сродна душа.



И докато Колин Фърт е световно известен актьор, то Ливия не е популярна по холивудски стандарт личност, въпреки че Великобритания я обожава. Работата й в областта на модата, както и ореолът й на прелестната дама на сърцето на “г-н Дарси” (Гордост и предразсъдъци, 1995), или по-точно на женския идеал за мъжа, точно толкова хубав и изискан, колкото и Фърт, я прави още по-интересна за обществото.

Иначе Ливия е поразително жизнена италианка, която освен с кино се занимава с етична мода и още много “зелени” инициативи. Свободолюбивата красавица взема фамилното име на съпруга си не за да печели дивиденти от славата му: "Моето моминското име е Гуиджиоли", казва тя, "но то е невъзможно да бъде произнесено или написано от всеки Англичанин! Така че реших да бъде просто Фърт. Четири букви. Много лесно”.



Родом от Рим, Ливия учи там кино режисура в университета "Ла Сапиенца", където защитава докторантура с документалния филм Giuseppe Tornatore: A Dream Dreamt in Sicily, режисиран от Марк Еванс. Филмът е добре приет и печели награда за най-добра документална лента на Международните награди за правата на човека в Женева през 2007 година.

Същата година заедно с брат си Никола Ливия основава фирмата Eco Age, на която тя е творчески директор. Консултантската компания е специализирана в това да дава възможност на различни фирми да постигат растеж и да увеличат своите капитали без това да е за сметка на етиката и условията на труд.

Еко инициативите на нежната половинка от семейство Фърт не спират до тук и тя основава Green Carpet Challenge с британската журналистка Луси Сийгъл. Това е проект, комбиниращ блясъка на модата с етиката, за да се популяризира устойчивата мода. Това начинание се оказва повече от успешно и е белязано от различни колаборации със световни брандове, последната от които е с Erdem. Друго успешно начинание на Ливия Фърт е това с Ани Ленъкс. През 2011 година Фърт стартира инициативата “Кръгът” (The Circle) - женска група към организацията Оксфам - и заедно с тях пътува до Етиопия, Кения, Бангладеш и Замбия и е домакин на различни събития в Лондон, целящи повишаване на информираността относно условията на труд в модната индустрия в тези райони.



През септември 2012 година Green Carpet Challenge и American Express си партнират за създаване на Green Cut - уникална изложба, чиято идея е да комбинира осем успешни дизайнери с осем емблематични филма, за да създадат колекция от впечатляващи модели.

Въпреки отдадеността си към работа двойката винаги намира време за личния си живот. Освен на силна любов Колин и Ливия се радват и на двама синове, Лука (роден през март 2001 година) и Матео (роден през август 2003 година). Щастливото семейство споделя живота си между Лондон и Умбрия, Италия, а Ливия освен майка на двете им биологични деца е и горда майка на Уил, когото осиновява.

“Семейство сме вече от 18 години... Мисля, че това е доста добре за холивудските стандарти. И ще продължи вечно." казва Колин, а ние им го пожелаваме от сърце.
 





 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра