Следва

ViewSofia представя: Сехер Небиева – най-новото откритие на българското кино

Грегъри Портър - 10 неща, които е добре да знаем преди да го чуем на живо в неделя вечер в София

Грегъри Портър идва с чувствения си кадифен глас на 18 октомври в София и това е достатъчна причина да...

People of art преди 8 години

Грегъри Портър идва с чувствения си кадифен глас на 18 октомври в София и това е достатъчна причина да обобщим най-важното в любими факти за страхотната соул звезда ден преди да се потопим в музиката му.

Феновете на Грегъри Портър вече са добре запознати с безпрецедентната силата на гласа му, която се плъзга надолу през ушите и стига внимателно в душата като уиски и мед. Третият му албум “Liquid Spirit” прелива от текстове, вариращи от политически и провокативни до дълбоко емоционални, всички те изпети с този богат, резониращ глас.

Този, както сам се описва, джаз / блус / соул / госпъл певец печели повече фенове и сърца с всяко изпълнение и сме сигурни, че ще прибави и нашето след живото му изпълнение в столицата.

Тук събираме 10-те най-важни факта за певеца, които е добре да знаем преди живата среща в неделя вечер:

1. Портър е роден в Лос Анджелис през ноември 1971 година и израства в Бейкърсфийлд, Калифорния. Отгледан е от самотна майка с още седем деца и признава, без много да се свени, че е “мамино синче".



2. Рядкост е да видим музиканта без характерната му шапка, която е специално модифицирана за да крие слепоочията и страните му. Тя му дава сигурност и едновременно с това е неговата "джаз шапка". В интервю през 2012 година Портър обяснява, защо започва да я носи: "Преживях операция и така шапката стана част от моята визия за известно време и ще продължи да бъде част от нея. Хората ме разпознават по нея. Каквото, такова."

3. Грегъри определя Нат Кинг Кол като най-голямото си вдъхновение, шоколадовият изпълнител на “Unforgettable” запалва любовта му към музиката още като момче.

"Бях обсебен от Нат Кинг Кол. Използвах музиката и стила му, а дори и образите от неговите записи, те запълваха по някакъв начин липсата на бащината фигура в живота ми.” Портър дори пише мюзикъл, посветен на любимеца си - “Нат Кинг Кол и аз - Музикално изцеление” - през 2004 година, в който музикантът изиграва своето алтер его, герой, който намира в Кол любовта и напътствията, към които се стреми.

4. Неговият хибрид между джаз, блус, госпъл и соул музика идва от корените му в Бейкърсфийлд. Въпреки че е епицентър на кънтри музиката, населението на града е най-вече от емигранти от Тексас, Луизиана, Арканзас, Мисисипи, които носят със себе си госпъл, блус, ритъм енд блус, джаз и соул души.

"Изпълнявах музиката на една отминала епоха с тези стари църковни изпълнители, с които майка ми беше приятелка.” спомня си Портър. "И това все още определя силно моята музика. “Liquid Spirit” идва директно от там. Напълно съм наясно, че всичко, което правя не отговаря напълно на джаз традиционалистите." добавя той. "Опитвам се музиката ми да бъде честна, наистина се опитвам да бъде без претенции. Да бъде привлекателна, дори и като джаз изпълнител, за неджаз феновете. Опитвам се да говоря и с тях. Искам да говоря с човешкото сърце."



5. Дебютният му албум “Water" излиза през 2010 година и е номиниран за най-добър джаз вокален албум на 53-тите годишни награди Грами. Вторият му албум “Be Good” е издаден в деня на Свети Валентин през 2012, а заглавната песен също е номинирана за Най-добро R & B изпълнение на наградите.

6. Портър най-накрая печели Грами през 2014 година с трети си албум “Liquid Spirit”. Наградата е за Най-добър вокален джаз албум.

7. Изпълнителят е бил част от оригиналния състав на бродуейския мюзикъл “It Ain't Nothin' But The Blues”, темата на който е проследяването историята на блус музика.

8. Неговият сингъл “The ‘In’ Crowd” е написан от Били Пейдж през 1964 година и първоначално е изпълняван от Доби Грей. След това песента има дълъг живот и множество кавъри от артисти като Брайън Фери и The Mamas & The Papas.

9. Песента “Musical Genocide”, също от “Liquid Spirit”, е посветена на "смъртта на блуса и на соул музиката". Портър обяснява: "Ако произвеждаме всичко, ако се плашим от органичността на художника, който е преминал през нещо в живота си, в опит да разбере музиката, ако търсим само най-секси, най-новото нещо ... Е, това ще е смъртта на блуса, на соул музиката... Така че това е, което искам да кажа."



10. За щастие на съпругата му и на малкия им син, с които живее в Бруклин, Портър е много щедър човек.

"Обичам да готвя и обичам да бъда заобиколен от приятели. Мисля за музиката по същия начин, по който мисля за храната, тя е за споделяне - ще постави чиния с храна пред приятели и ако е добра, те са нахранени. Мисля, за музиката по този начин. И нещата, в които съм добър, са да давам от себе си - музика, храна .... масаж. Да правя, не да ми правят. И в някои други неща, които не е нужно да знаете за мен!”

Концертът на Грегъри Портър в София е на 18 октоври от 19:30 часа в Зала 3 на НДК.
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра