Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 19 - 25 октомври

ViewSofia представя: Сехер Небиева – най-новото откритие на българското кино

След онази чудно хубава среща с френската звезда в новия филм на Камен Калев...

People of art преди 8 години

След онази чудно хубава среща с френската звезда в новия филм на Камен Калев „С лице надолу“, актьорът Мелвил Пупо, представяме и нежната половина от екранния тандем, а именно Сехер Небиева. Надяваме се, че и занапред ще чуваме името ù в творческите среди, тъй като вярваме, че естественото ù държание пред камерата и способностите ù да симулира емоции и чувства, неприсъщи за нея, е в кръвта ù и няма как да остане незабелязано и неоценено.

Срещайки я за първи път на живо, пред погледа ви се открива образ, коренно различен от екранната ù героиня, с която я свързвате. Пред вас стои едно симпатично 18-годишно момиче, с леко умислен вид и силно изразителни очи. В първите минути тя е внимателно наблюдаваща и обмисляща държанието си спрямо отсрещния, или както тя пояснява „преценям дали мога да му се доверя или се налага да вляза отново в роля“. След 5 минути, няколко разменени усмивки и моментен смях, тя е вече друга – приветлива и нестихващо приказлива. След още толкова пред вас вече е Елка, момичето, чиято съдба проследява вече тръгналият по екраните български филм, който ти представихме предпремиерно. Изненадващо, но абсолютно непринудено, тя заговаря от името на Елка, използвайки първо лице единствено число. Така изведнъж онова объркано дете от филма, попаднало в ужасяващата система за трафик на хора, изниква пред вас, от плът и кръв. И ако смятате, че описаният хамелеонски процес се отнася за някоя опитна актриса и нейната поредна среща с журналист, то жестоко се лъжете. Защото главното действащо лице в кино разговора ни днес е Сехер - младата дама, която доказа, че талантът и отдадеността към работата побеждават липсата на опит и неувереността.

Запознатите с творчеството на талантливия български режисьор знаят, че Калев („Източни пиеси“, „Островът“) не за първи път прибягва към работата с непрофесионалисти. При всички случаи обаче мащабите на кастинга за „С лице надолу“ и неговата продължителност (цели 2 години) са впечатляващи. Преодолявайки всеки следващ етап от филмовите проби, доказвайки себе си и това, на което е способна, отново и отново, Сехер преборва всички 1200 желаещи кандидатки за ролята на Елка. Резултатното търсене и причините за избора на екипа си проличават още с първия кадър, в който зрителите се запознават с водещия женски образ. Заради интензивността на действието, вдъхновено от истински случай, публиката успява да види широкия диапазон от емоционални състояния, които преживява Елка - едно отчаяно,но все още намиращо сили да продължи в ужасяващата ни престъпна действителност момиче.



Специално пред ViewSofia, Сехер разказа за впечатленията и натрупания опит по време на филмовия процес, за притеснението при заснемането на любовните сцени и нескритата си тъга по споделените мигове с всички от филмовия екип.

V. S. Успя ли да гледаш филма? И ако да, какви чувства и емоции те връхлитат, гледайки себе си на екрана?
С. Н. Да, успях да го гледам. Все едно не бях аз. Докато снимахме, не можех да си представя резултата ясно. В същото време нямах и време за това. Постоянно снимахме и във всеки един момент трябваше да мисля за сцената, която предстои. Просто не можех да губя време да си представям какво ще бъде. След като го изгледах, си поплаках.

V. S. Разкажи ни за началото. Как взе решението да отидеш на кастинга за филма и впоследствие да приемеш ролята?
С. Н. Всичко започна в едно квартално кафене. Една вечер нещо ми подсказа, че трябва да изляза и да отида на това място, да бъда там точно в този ден. Всичко вървеше по план, отидохме, забавлявахме се, танцувахме. Същата вечер в заведението забелязах една жена, която си личеше, че не е от квартала. Притеснителното беше, че тя не спираше да ме наблюдава през цялото време. Освен това, тогава имах и вечерен час, тоест трябваше да се прибера до 10 часа. За капак в един момент баща ми се появи да ме търси пред заведението. За да избегна ситуацията, трябваше да се превърна в друга – танцуващото весело момиче изведнъж стана сериозна и сдържана. Облякох се и излязох навън. След като говорих по телефона с майка ми, която ме скастри, че е време да се прибирам, зад гърба ми се появи въпросната жена, Йоана, която не спираше да ме наблюдава, докато бях в заведението. Така започна всичко, с Йоана, която срещнах същата вечер в заведението, докато мислех как да не ядосам баща ми. Тя ми се представи, разказа ми набързо за филма на Камен Калев и за това, че търсят момиче zа главната роля. Всичко беше като на филм…



V. S. Колко време ти трябваше да осъзнаеш какво ти се случва?
С. Н. Доста време! Когато се прибрах същата вечер вкъщи, побързах да разкажа на майка ми, която първоначално изобщо не го прие на сериозно. Когато обаче от екипa ме извикаха и поискаха да дойда с родител, всичко вече започваше да изглежда реално.

V. S. 
Спомняш ли си какъв беше първият тест?
С. Н. Да, спомням си. Беше нещо като игра, която трябваше да разиграя с помощта на Йоана. Аз играех ролята на нейна сестра, а тя ме обвиняваше, че съм откраднала парите ù. Викахме, спорихме, докато аз не се разплаках... По-нататък разбрах, че точно това са искали от мен, проверявали са докъде мога да стигна в пресъздаването на чужди емоции.



V. S. А майка ти, как реагира тя, когато те видя в тази първа роля?
С. Н. Тя продължаваше да не вярва на това, което се случва, до момента, в който не се срещна на живо с Камен Калев и останалите от екипа. Това беше финалното доказателство, че няма никаква шега и измама. Всъщност, това беше и решаващ момент и за самата мен - да повярвам, че всичко се случва наистина…Явно съм имала късмет.

V. S. Късмет или съдба?
С. Н. Като се замисля, може би по малко и от двете.

V. S. С какво според теб си изпъкнала пред всички останали кандидатки за ролята? Какво е липсвало на останалите, а ти си го притежавала?
С. Н. Може би това, че след втория тест вече ми бяха нужни по-малко от 5 минути да привключа от една роля в друга. Въпреки това обаче кастингът беше много изморителен и дълъг. Никога няма да забравя тези моменти.

V. S. Във филма си партнираш с френския актьор Мелвил Пупо? Опиши ни първата среща с него и емоциите ти по време на нея?
С. Н. Бях много притеснена! Но това беше само в началото, след това започнахме да се опознаваме и нещата станаха по-лесни. През цялото време гледах да се уча от него и да взимам каквото мога като опит и знания.





V. S. Как комуникирахте помежду си? На какъв език?
С. Н. Това беше най-странното между нас. Ние сякаш имахме свой собствен език и всички от екипа ни се чудеха как успяваме да се разбираме. Той знаеше много малко български, а аз знаех само моите няколко реплики на френски. Не мога да го опиша, но се получаваше.

V. S. А при започването на снимките страхът изчезнал ли беше или притеснението все още го имаше?
С. Н. По-скоро поизчезна, защото екипът на филма беше страхотен. Мелвил и Камен за мен бяха като най-добрите ми приятели, а целият екип - едно голямо задружно семейство. Всеки път, щом ми бе трудно и сякаш „пропадах“, те идваха и ме „измъкваха“ от дупката. Липсват ми, липсва ми камерата, напрежението…Всичко.

V. S. Разкажи ни нещо от кухнята на филма, заснемането на любовните сцени например.
С. Н. О, беше ми много притеснено, въпреки че вече се бяхме опознали с Мелвил. Но пък това не бях аз, това беше Елка. Един поглед, една реплика и вече бях друга. Исках филмът да се получи както трябва, затова трябваше да се пречупя във всички ситуации.
Много забавни бяха моментите, когато трябваше да ме гримират. Винаги намирах как да изтрия без да искам грима от лицето си и след това се налагаше гримьорката да започне наново. Постоянно изключвах, че трябва да пазя „раните си“.



V. S. „С лице надолу“ засяга множество социални проблеми в съвременния свят. Какво е основното послание на филма според теб?
С. Н. Филмът е по истински случай и засяга много проблеми. Ще е добре колкото се може повече млади момичета на моята възраст да го видят и да се замислят. Според мен едно от основните послания е това какво се случва, когато се довериш на един непознат човек и какво става, когато не се довериш на друг такъв.

V. S.Коя е любимата ти реплика?
С. Н. Нямам конкретно любима, всяка имаше свой собствен заряд. За толкова кратко време Елка преживява много. Животът на героите става все по-труден и по-труден с всяка сцена. Сякаш лошото няма край. Може би единствените хубави моменти на Елка са тези, в които танцува, тогава може да е себе си.

V. S. За съжаление в България и по света има много момичета, които са в житейската ситуация на Елка. Какво би ги посъветвала?
С. Н. Не знам дали бих могла да им дам съвет. Понякога е въпрос на собствен избор, друг път те не могат да направят нищо, за да се измъкнат. За някои има „връщане“, за други - не. Като цяло бих казала на младите момичета да внимават, да слушат близките си и тези, които наистина им мислят доброто, независимо от всичко. Защото повечето от тези случаи са се получили заради невниманието на семейството.



V. S. Имаш ли любими сцени или моменти от филма?
С. Н. Има една сцена, в която аз и Сами сме легнали на едно легло и просто се гледаме. Обичам тази сцена, моят поглед, неговият поглед. Нямаше нужда от никакъв говор, очите сами говореха. Всички снимки, които направихме по морето, също са ми любими.

V. S. Разкажи ни за себе си? Коя е Сехер?
С. Н. Аз съм ученичка последна година, с профил „Туризъм“. Вече на навършени 18 години. По принцип се определям като странно момиче. Понякога разбирам хората, друг път не, а в трети случай просто се усещам, че и не искам да ги разбера, дори и да мога. Много съм чувствителна и може би в много моменти реагирам прекалено остро, за което после съжалявам.



V. S. Коя е най-силната ти страна от характера според теб?
С. Н. Това, че искам ли, мога да се приспособя към всяка среда. Затова и обичам камерата и ми харесва да се снимам. Там мога да бъда различна във всеки един момент.

V. S. В този смисъл кои черти от характера на Елка би искала да притежаваш. И обратното, кои страни от твоя характер на нея биха ù послужили според теб?
С. Н. Ммм, може би бих искала да съм смела и решителна като нея. А на нея бих дала любовта, която аз получавам. Защото всички момичета като Елка се нуждаят от любов, заслужават да бъдат щастливи.

V. S. За какво мечтаеш?
С. Н. Аз ли?

V. S. Да, ти? Не Елка.
С. Н. Хмм…Мечтая си отново да се съберем с екипа на филма. Иска ми се отново да ги видя, да се смеем и да плачем. Защото това правихме накратко, пред камерата плачехме, а зад кадър се смеехме. Искам това време да се върне отново.


 
"С лице надолу", новият филм на Камен Калев, е вече по кината.
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра