Следва

KIDDO - най-големия бебешки магазин в България отвори врати

ReView of the week: Изминалата седмица на едно следобедно кафе

преди 8 години

Евтини билети за театър през почивните дни!

Народният театър "Иван Вазов" обяви специално намаление в цените на билетите си за постановките, които се играят през почивните дни до края на годината.
Всеки желаещ може да закупи от 3 до 10 броя билети за съботните и неделни постановки на трите сцени на театъра до самия край на декември. Цените на билетите варират от 8 до 10 лв за Голяма сцена и от 6 до 8 за Камерна.
Естествено, намалението не важи за премиерните предложения на театъра , сред които са вече станалите ни любими - „Каквато ти ме искаш", „Процесът против богомилите", „Гео", „Лунатици" и „Дългият път на деня към нощта".
За Деня на будителите, 1 ноември, цените ще спаднат до 5 лв. за всички спектакли на български автори - „На ръба", авторски спектакъл на Александър Морфов, „Крадецът на праскови" по Емилиан Станев и „Две" от Таня Шахова.
Учудващо или не, този вид „промоции“ се случват на фона на предложенията на една камара изкуствоведи и хора от бранша, предлагащи създаването на задължителен час по театър в училищата. Редом с думи като „навсякъде по света има подобни образователни курсове“ или „театърът утвърждава ценности и възпитава“, стои написаният на ръка надпис „ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ ОТ 6 ЛВ!“ …И си мислим – има нещо сбъркано в цялата картина.
Ако искаме да върнем децата и възрастните в театъра, може би ниските цени на билети не са решението. За да се превърне утвърждаването на изкуството наистина в политика на институциите, в политика на държавата, едно представление не би трябвало да струва, колкото две топки сладолед във фунийка.
„Изгубени в превода“ на днешната някак сбъркана действителност, се сещаме за прозорливия Оскар Уайлд, според който си струва да ходиш на театър, въпреки всичко, просто защото „почти винаги той е много по-правдоподобен от живота“.

UBER Хелуин!

Миналия вторник (20-ти октомври) всеки, който има мобилното приложение за споделени пътувания Uber, можеше да си поръча тиква. Да, тиква, било то за предстоящия Хелуин или пък просто, защото иска да усети аромата на печения сладък плод.
"Ние обичаме София и знаем, че София обича Uber и за това все още сме тук. Знаем, че цените правото си на избор. Колкото и да е странно, алтернативите при пътуванията са ограничени, но можем да ви предложим избор на тикви. Ето защо, бихме искали да ви дадем възможност да си изберете измежду красиви, кръгли (и не толкова кръгли) шарени, декоративни тикви през приложението. Надяваме се Комисията за защита на конкуренцията да не ни обвини в нелоялна конкуренция. Все пак става въпрос за тикви", пише още в съобщението.“ Това гласеше съобщението, което компанията постна в официалния си сайт.
Празнична ирония, поднесена с деликатно предаден упрек към вече влязлото в сила решение на КЗК, и достатъчна доза хумор и весело настроение, което да ни накара да се усмихнем. Всеки, възползвал се от услугата, трябваше да отвори приложението между 15 и 19 часа в уречения ден, да натисне UberТИКВИ и да поръча своята тиква, с цена на доставката 3 лв. Лесно, просто и експресно!
Чудим се дали членовете на Комисията за защита на конкуренцията са се възползвали от услугата?

Антична Сердика от времето на Борисов

Антична Сердика оживява, или по-скоро се „пременя“ с нови или поне чисто изпрани дрехи. Така бихме описали случващото в центъра на София, което иначе носи името ПРОЕКТ ЗА АНТИЧЕН КУЛТУРНО-КОМУНИКАЦИОНЕН КОМПЛЕКС СЕРДИКА. Въпросният проект е финансиран от Европейския съюз с 16 милиона лева от Оперативна програма „Регионално развитие”.
Завършването му е планирано за края на декември, а дотогава съживяването на старата столица ще продължи с още тонове нови тухли, бетон и мозаични покрития, които като нищо, след векове ще се датират „от началото на 21-ви век“.
Журналистите побързаха да обобщят историческата картина с изреждането на 3-те вида старини - джамия (ХVI век) от времето на Сюлейман Великолепни, бивш магазин София (ХХ век) от времето на Тодор Живков и руини (ХХI век) от времето на Бойко Борисов
Реставрация, консервация или направо строеж с готови основи…?

Къщата на ягодите или вечния дебат – ДА РУШИМ или ДА ВЪЗСТАНОВИМ!

Миналата седмица в социалните мрежи се обяви граждански протест срещу евентуалното положително решение на Министерството на културата за разрушаване на известната „Къща на ягодите“ в центъра на София.
В рамките само на няколко дни, новината за общественото надигане по темата се разпространи по всички телевизионни канали и мрежи.
Организаторите поясняват, че основания за събаряне според мнението на експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство няма, което потвърждава още веднъж недостатъчно обмислените ситуация и действие.
Протестът премина под надслова „Искаме си къщата“, което е колкото прозаично, толкова и вярно, тъй като уникалната сграда е обявена за паметник на културата още през далечната 1978 г. Архитектите са категорични, че най-ценното в зданието не са тухлите, а архитектурните и интериорни елементи, които са подробно заснети и могат да бъдат възстановени напълно, ако естествено се стигне до това решение.
Ако поне веднъж сте минавали по „Сан Стефано“, няма как да не сте я видели. Духът от отминалата епоха се усеща, дори само задминавайки къщата, вървейки по тротоара. По този повод си припомнихме за невероятните снимки на талантливия български фотограф Здравко Йончев, които обиколиха местни и световни галерии, разпространявайки красотите на българското културно наследство, част от което продължава да бъде рушащата се сграда.

ИЗБОРИ 2015

Гласували, негласували - това беше! До следващия път! А за някои – до балотажа…
Приключиха поредните местни избори за кметове и общински съветници на българските градове. Едни ще запомнят изминалата неделя с традиционните размирици, чакането по опашки и сринатите сайтове на ЦИК и МВР, а други с пиянските изблици(въпреки забраната да се продава алкохол в обществени заведения) и всеобщото ту пасивно,ту активно недоволство, както на управляващите, така и на избирателите.
В пълен контраст със слънчевото време вчера и радостната новина за децата, че понеделник ще бъде неучебен ден, през изборната вечер, като за целувка за лека нощ, се включи и нашенският „Бял бродник“ с всичките си запазени номера и шоупрограми, директно от НАТФИЗ.
И докато Destructive Creation разлепят последните плакати с лика на Сидеров и заплашителния надпис „Winter is coming“, ние се надяваме за един по-адекватен, по- справедлив и по-демократичен следващ сезон на местната „Игра на тронове“.

 

More from View Sofia

More