Следва

Есен в чантата или кой какво си носи: Екатерина

Това, което знам: Очарователният Йонас Талин, вицепрезидент на Absolut

Ексклузивно за ViewSofia...

All About Life преди 8 години

„Повечето от нещата, с които се захващаме, се превръщат в наши провали. Провалите сами по себе си са нищо. Проблемът идва тогава, когато не се поучаваш от грешките си. Ако не свикнеш с провала, не можеш да се научиш да пробваш нови неща, не би могъл да погледнеш в бъдещето, а междувременно някой друг ще го направи и ще спечели от това.“

Това са думи, пред които не можеш да останеш равнодушен. Думи на човек, който несъмнено е натрупал опита си с огромно количество упорство, целенасоченост и непрестанно търсене на своето лично и професионално място в съвременния свят. И повярвайте ни, не преувеличаваме в това си твърдение.

Представяме ви Йонас Талин - изпълнителният директор на Absolut Elyx и вицепрезидент на Absolut за целия свят. Или с други думи постоянният обитател на пищния апартамент в сърцето на Ню Йорк, който ти представихме ексклузивно миналата седмица. Като отговорен за имиджа и развитието на Absolut Elyx, Йонас е превърнал Манхатън в свой дом от лятото на 2014 г., а паралелно с това не изоставя работата си и върху глобалния мениджмънт на марките водка – MALIBU и KAHLÙA.



Но, както може би се досещате, тази богата професионална характеристика не е постигната без непрекъснатия контакт между „Провала“ и „Усилието“, между „статичността“ и „движението“ – същият процес, който Талин описва като фундаментален в пътя към успеха.

Всяко блестящо настояще обаче си има своето по-умерено и кротко начало. В биографията на обаятелния Йонас нещата стоят малко по-различно. След като завършва магистър „Бизнес и икономика“ и взима своето професионално направление по Маркетинг от Училището за икономика в Стокхолм, Талин започва своята кариера не къде да е, а в гиганта Procter & Gamble – един от най-големите производители на потребителски стоки в света. Бил е част от отговорните екипи на марки като Pampers, Ariel, Always и Wella. По време на работата си в американската компания, той пътува от Стокхолм до Рио де Жанейро, от Женева до Каракас, трупайки ценен опит и разширявайки кръгозора си. През двегодишния период (2008 - 2010) Йонас изпълнява длъжността на регионален вицепрезидент на Absolut за Америка, което според проучванията е една от причините за скорострелното развитие на продажбите по това време. Талантът му да усеща духа на промяната и да нагажда фирмените позиции спрямо времето, изискванията и очакванията на публиката се забелязва мигновено. Или както самият той споделя – „Няма място за търпение в сферата на легендарния бранд, а единствено - поле за креативностПо-добре направи нещо и се провали, отколкото да стоиш на едно място, търсейки перфектността“. Може би точно вярата в тази сентенция води креативния русокос чаровник към позицията на вицепрезидент на маркетинговия отдел на„Перно Рикар Америка“ за ABSOLUT през 2010 г., създавайки изцяло нов департамент „Развитие на бранда“ (Brand Development) . „Що се отнася до ABSOLUT, значението на иновациите отдавна не се изчерпва единствено с продуктови иновации. – пояснява Йонас - Всеки един работещ в света на марката отива на работа, задавайки си въпроса - има ли по-интелигентен, вълнуващ и ползотворен начин да свърша работата си днес? Само по този начин една компания би вървяла напред“. Слушайки подобни разсъждения, се замисляме, какъв би бил светът, ако нещата в индустриалния сектор масово стояха по този начин. Може би наистина много много по-добър от познатия ни днес.



В борбата за по-пълноценен живот на планетата Absolut Elyx се включват пряко, колаборирайки се със световната организация „Вода за хората“ (Water for People). Целта на създадения екип е да осигури достъп до вода на минимум 100 000 души за следващите пет години. За да изпълни това смело начинание, Absolut Elyx, под ръководството на самия Талин, осигурява 140 литра чиста вода за всяка продадена бутилка Absolut Elyx. Любопитен факт от рекламната кампания на инициативата е, че самият Йонас избира да се изправи лице в лице със световния проблем, извървявайки по 4 мили, носейки туби с вода на гърба си, всеки ден, в продължение на 1 седмица. 
Като своеобразно революционно продължение на тази работна стратегия се появява и дизайнерският  еквивалент на най-луксозната разновидност на Absolut, а именно прочутият „Дом на Еликс“

Вижте отблизо и в детайли впечатляващия интериор в петъчната ни рубрика „Дизайн за вдъхновение“. 

Изцяло представящ основната смислова есенция на марката, заведението предлага много повече от просто място, където да изпиеш любимата си напитка. Чрез уникалния си и винаги изпреварващ конкуренцията подход, Absolut за пореден път доказа, че вече определено „не е достатъчно да сложиш скъпа и красива реклама на гърба на списание“. Йонас подчертава, че основната концепция на мястото следва напълно главната философия на алкохолния еликсир - „да бъдеш докоснат от емоция, която досега е била все още непозната за теб“.



Както вече ти разкрихме, елегантният апартамент е и личният дом на господин Талин. Знаейки за тази любопитна подробност, не се сдържахме да го попитаме за особеностите да живееш в подобна атмосфера и за трудностите да запазиш своето лично пространство. Разглеждайки многобройните запечатани семейни моменти от инстаграм профила му обаче, можем да предположим, че нощният живот, високите скорости и хиперактивната социална ангажираност на Талин не му действат напрягащо. За любима дестинация той посочва Танзания, а за личен модел за пример в живота - своята красива съпруга! Още преди да се захване с бизнес, обаятелният авантюрист е бил полупрофесионален тенис играч. Заедно с това успява да покори най-високия връх в Алпите и да пропътува целия свят, посещавайки едни от най-значимите хайлайф събития през последните години. Въпреки това, колкото и да не ни се вярва, дори на такива личности понякога им се приисква да се усамотят, и в това отношение той искрено признава, че не прави изключение.

А що се отнася до входа за личния свят на вицепрезидента… имаме ГОЛЯМ ЖОКЕР, даден ни лично от домакина! За любопитните, повече в специалното интервю на ViewSofia с възхитителния Йонас Талин!


Талин и съпругата му

V. S. Известен факт е, че ABSOLUTE ELYX се комбинира чудесно с различни храни. Бихте ли ни дали бърз съвет как да пием, усетим и оценим напитката по най-добрия начин. И ако не е тайна, кой от уникалните ръчно приготвени коктейли на ELYX ви е любимият?
За да усетите наистина разликата между ELYX и другите водки на пазара, аз ви препоръчвам да я пиете със стайна температура, може и с едно кубче лед. По този начин дори и новак ще оцени много по-гладката и кремообразна текстура на напитката, сравнявайки я с която и да е било друга водка, която е опитвал досега. Моят личен фаворит еELYX MARTINI с Lillet Blanc или друг сух вермут. Аз го правя със съотношение 10 към 1 в полза на ELYX, разбърквам и добавям лимонов туист. Божествено е!

V. S. Как възникна идеята за 5-годишното ви партньорство и благотворителна мисия с фондацията “Water for People”?
ELYX е водка, направена с изключителен цялостен подход към изработката. Разчитайки изцяло на ръчна обработка, е много трудно да създадеш „изключителна“ и „несравнима“ водка в наши дни. Но според мен не е достатъчно процесът да е труден. ELYX съдържа 50% чиста вода (Често наричат водката „течна коприна“, защото се прави от пшеница, която е ръчно обработена по технология от 1920 г.), а самата вода днес е лукс за повече от 1.8 млрд. души по света. Ние решихме да бъдем част от решението на този проблем. ELYX има амбицията да предостави достъп до питейна вода на 100 000 души през следващите няколко години. За луксозен продукт като ELYX, това е нещо естествено.



V. S. Трябва ли всеки от нас да извърви 4 мили на ден, носейки 18 литра вода на гърба си, за да разбере наистина важността на този световен проблем? И наистина ли вярвате, че „промяната ще дойде“ скоро?
Не смятам, че всеки трябва да изминава 4 мили на ден, носейки вода на гърба си. Но определено съветвам всички да опитат поне веднъж. Наистина е отварящо очите изживяване, което ти помага да разбереш от първа ръка какво преживяват 1.8 млрд. всеки ден. И да, наистина вярвам, че промяната ще настъпи скоро. Осигуряването на достъп до безопасна вода е всъщност един от решимите световни проблеми. Организации като “Water for People” помагат. Това е много по-лесно разрешимо, отколкото въпроса за изменението на климата, тъй като е по-малко политически обвързан проблем. Можем да подобрим ситуацията в света, но за тази цел трябва да говорим за това.



V. S. ABSOLUT промени начина, по който хората гледат на маркетинга, рекламата и колаборацията с творците. Според вас на какво се дължи успехът на бранда – на изборите, на реакциите или най-вече на начина, по който брандът „мисли“ спрямо външните условия? Или всичко се корени в задълбочени наблюдения върху чувствата и нуждите на хората в точното време?
Водка ABSOLUT беше и все още е много пионерска марка. Отдавна сме осъзнали, че ние не продаваме просто водка, ние продаваме идеи, вдъхновение и начин на живот. ABSOLUT притежава способността да се вписва в културната среда на времето, да вълнува хората като бранд, който се издига над всеобщото схващане за продукт. Когато ABSOLUT стартира, марката беше поп култура - Анди Уорхол и Студио 54 в Ню Йорк… 
ABSOLUT ELYX прави същото днес, оформяйки нова интерпретация на лукса, която преминава от повърхностното до важното и значителното. Това е луксозна марка, която ще се превърне в културен символ на „всеобхватността“ и „честността“, не само заради цялостния подход на работа, но и заради „почтеността“, с която избираме да действаме . А светът днес наистина се нуждае от почтеност.



V. S. ABSOLUT винаги се е асоциирала с модата, благодарение на непрекъснатото спонсорство от страна на бранда на модни ревюта и събития. Какво прави светът на модата толкова привличащ и благоприятен за пазарната ви стратегия?
Модата е добро съчетание, защото е вечно актуална и винаги точно отражение на популярната култура на времето, в което живеем. ABSOLUT, както и ABSOLUT ELYX, са съвременни марки, които се намират на ръба на модерната култура, така че напасването е абсолютно естествено.

V. S. „Домът на Еликс“ е ABSOLUTно нова част от революционния път на бранда в рекламата. Във ваше интервю споменавате, че покани получават само „готини и интересни хора“. Какво прави хората днес „готини и интересни“? Може ли да направите бърза скица на модерните хора, хората на ABSOLUT?
Готините и интересни хора днес са тези, които имат силно изразени гледни точки, такива, които не се страхуват да следват сърцата си и да прескачат граници. Вече не става въпрос за „фукане“. Вече не е яко да се родиш богат. Готино е да следваш креативната си същност и да имаш социалната отговорност да направиш света по-добро място. Обичам цитата „Всеки път, щом купуваш нещо, ти гласуваш за визията на света, за който мечтаеш“. Вярвам в това и всички, които обичат ELYX, го вярват също.



V. S. Всъщност апартаментът на Еликс в Ню Йорк е специфична физическа манифистация на марката, но също така и ваш дом. Разбрахме, че просто издърпвате определена книга от рафта и се отваря вход към личното ви местенце. Трудно ли е да защитавате личното си пространство в тази ситуация или се придържате към тезата на Аристотел, че „човекът е по природа обществено животно“?
Страхотен въпрос! Ами, смятам, че Аристотел определено е бил прав, че човекът е по природа обществено животно, но все пак вярвам, че всеки има нужда от лично време да остане насаме със себе си. Трябва да призная, че с моята работа не успявам да си взема достатъчно и от двете и не мисля, че ще мога да продължа по този начин завинаги. Но нека бъда ясен, да живея в този чудесен апартамент в Манхатън и по този начин си е истинска привилегия. А относно книгата, която отваря вратата за личния ми свят – това е секретна и строго пазена тайна. Но мога да ви споделя, че е жълта и се разказва за един англичанин, носещ кръгли очила.



V. S. И за финал, защото Elyx е луксозна водка, сме любопитни как може да опишете съвременното схващане за „лукс“?
Модерното схващане за лукс се свързва с продукти, които са изработени с внимателно отношение към детайла. Изделия, които са направени с цялостен и честен подход на работа, без компромиси за качеството. „Старият лукс“ е повърхностния лукс, този, който залагаше на показността.
Извън продуктовата сфера според мен за луксозно се смята да можеш да прекараш време със семейството и близките си. Лукс е също да си в състояние да посветиш част от живота си и ресурсите си, за да направиш живота на другите по-добър.
 

More All About Life