Следва

Jessica Pratt подгрява José González на 9-ти в Студио Орфей

Животът в американските предградия през обектива на фотографа Бил Оуенс

След изключителния успех на изложбите на Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена и Майкъл Хюи платформата “Майстори на фотографията”...

Events преди 8 години

След изключителния успех на изложбите на Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена и Майкъл Хюи платформата “Майстори на фотографията” продължава със самостоятелна изложба на Бил Оуенс. В София българската публика ще види 40 черно-бели и цветни фотографии от серията на световноизвестния документалист, наречена  “SUBURBIA, now and then”.

Както подсказва името им, творбите на Бил Оуенс показват един социален феномен с безспорно влияние в икономически и културен план, на който е станал свидетел самият той, а именно зараждането на средната класа в Америка. Фотографът ни пренася в едно от големите преселения в американската история, започнало през годините непосредствено след края на Втората световна война.



През 1968 г. Бил Оуенс работи като фотограф в малък калифорнийски вестник, където осъзнава, че пред очите му се случва нещо специално, и започва да го фотографира. Запечатва лика на хората - участниците в миграцията, които напълно в духа на Америка купуват не само къщи, но и мечти за по-добър живот.

Серията „Suburbia” (Предградие) е издадена на книга през 1973 г. и мигновено се превръща в класика. Причината за това е, че Оуенс уважава чувството на освобождение, представено от пристигащите там. „Долавям духа на свободата в предградията…”, цитира той един от героите си.



Оуенс е носител на Guggenheim fellowship – награда, която се присъжда за изключителни творчески способности в областта на изкуството. Освен това признание той е удостоен и два пъти с престижната награда NEA Grants.
Влиянието му през 70-те е огромно, най-вече в черно-бяла портретна и документална фотография. Негови творби са притежание на колекциите на различни световни музеи, като: MoMA, Berkeley Art Museum, Los Angeles County Museum of Art, San Francisco Museum of Modern Art, Los Angeles Museum of Contemporary Art, San Jose Museum of Art.

Събитието е петата изложба от платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява от фондациите Мусиз и Америка за България с подкрепата на Столична община.

“SUBURBIA, now and then”
30 ноември 2015 от 18.30 часа  
VIVACOM Art Hall, ул. Гурко 4, София.
Изложбата ще продължи до 10 януари 2016.

Куратор е Клаудиа Занфи, а лекцията на Бил Оуенс ще се проведе на 1 декември от 18.30 във VIVACOM Art Hall.

Там сме!


 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 4 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 5 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?