Следва

Звездни татуси 2015

Пабло Пикасо за втори път в България

На 29 октомври в галерията бе открита втората подред българска изложба с творби на испанският художник Пабло Пикасо...

преди 8 години

На  29 октомври в Националната художествена галерия бе открита втората подред българска изложба с творби на испанският художник Пабло Пикасо. Експозицията "Пикасо. Вечното търсене" включва 78 литографии и графики, както и 7 керамични творби.

Показаните творби са подбрани и подготвени специално за България от къщата-музей "Пикасо" в родния град на художника Малага. Литографиите са групирани в няколко тематични ядра, като например интерпретации по Кранах и Делакроа, жените на Пикасо, модели от света на класическото и сюрреалистичното изкуство. Керамиките са вдъхновени от бикоборството.



Избраните творби, които зрителите могат да видят са създадени от Пикасо между 1920 и 1971 година. По повод изложбата посланикът на Кралство Испания в България Хосе Луис Тапиа коментира, че произведенията „покриват един период от 5 десетилетия на непрекъснато творчество и художествени търсения“.



Експозицията бе тържествено открита от посланика на Испания и от президента на страната, Росен Плевнелиев. Организаторите на събитието не позволиха на медиите да снимат отблизо и индивидуално произведенията на изкуството с цел творбите да бъдат наблюдавани единствено и само на живо в галерията.
Специално за по-младите ценители на изкуството, всяка събота до края на януари всяко дете ще може да разгледа изложбата и да посети безплатните ателиета по рисуване в „Квадрат 500”.



Изложбата продължава до 25 януари 2016 г., организаторите още веднъж - Посолството на Кралство Испания в София и Института "Сервантес", със съдействието на Министерството на културата на България и Столична община.

More from View Sofia

More